Toch subsidie praktijkleren voor VMBO-leerlingen

Werkgevers die praktijkbegeleiding bieden aan VMBO-leerlingen die een leer-werktraject volgen, komen toch in aanmerking voor de subsidie praktijkleren. Oorspronkelijk zou deze groep buiten de regeling vallen, maar minister Bussemaker van OCW heeft een aantal moties van Tweede Kamerfracties ter harte genomen. Dat blijkt uit de definitieve versie van de subsidieregeling in de Staatscourant.

Tijdens de behandeling van de subsidieregeling praktijkleren, die de afdrachtvermindering onderwijs vanaf 1 januari 2014 vervangt, is een aantal moties ingediend. Dit heeft ervoor gezorgd dat de minister het toch belangrijk vindt dat deze ‘kwetsbare’ groep goed wordt ondersteund. Subsidie kan immers een steuntje in de rug zijn voor een werkgever die een VMBO-leerling onder zijn hoede neemt.
Een ander belangrijk punt is dat de minister niet tegemoetkomt aan het verzoek om tijdens de overgangsperiode, 1 januari tot en met 31 juli 2014, een vast subsidiebedrag per leerwerkplek uit te keren. Werkgevers krijgen de subsidie achteraf uitgekeerd. Het bedrag dat de onderneming krijgt, hangt af van het aantal aanvragen dat wordt ingediend.
Om werkgevers toch wat meer zekerheid te geven over de hoogte van de tegemoetkoming die ze kunnen verwachten, heeft de minister een schatting gemaakt van het subsidiebedrag als alle werkgevers een beroep doen op de regeling. Het geschatte bedrag per leerwerkplek komt in dat geval uit op € 1.000,-. Dat is het bedrag dat een werkgever in de overgangsperiode op zijn minst ontvangt. De uiteindelijke hoogte wordt dus achteraf bepaald en hangt af van het aantal en de omvang van de aanvragen, maar is maximaal € 2.700,-.
In maart 2014 houdt Agentschap NL informatiebijeenkomsten voor werkgevers, waarbij de aanvraagprocedure wordt toegelicht. Er zijn dan adviseurs van Agentschap NL aanwezig om vragen te beantwoorden. Het is ook mogelijk om van tevoren op de website van Agentschap NL al te kijken of een onderneming in aanmerking komt. De minister zal de Tweede Kamer vóór de zomer informeren over de eerste ervaringen met de nieuwe subsidieregeling. Bron: Agentschap NL

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.