HBO Beroepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional

Ga aan de slag als geaccrediteerd jeugdzorgwerker - 1 jaar

Opleidingsniveau

HBO-programma

Erkenning

NVAO geaccrediteerd

Meer informatie

Download brochure

Wil je dit met iemand delen?

Mail door
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen
Algemeen

Deze opleiding is er op gericht om u als jeugdzorgwerker te professionaliseren.

U raakt op de hoogte van de juiste methodieken en vaardigheden voor het opmaken van een risicoanalyse. U leert rekening te houden met verschillende disciplines en belangen. Zo kijkt u naar de kracht binnen een gezin, maar ook naar het netwerk eromheen. U leert effectieve jeugdinterventies te voeren en krijgt u fundamentele kennis aangeboden voor het omgaan met weerstand. Maar vooral, wordt u erg bewust van uw eigen handelen. Waardoor u weloverwogen beslissingen kunt nemen en kunt herkennen wanneer u zelf, als professional, hulp nodig heeft. Om de kwaliteit van de Jeugdzorg te borgen is de SKJ registratie in het leven geroepen en als u wilt werken in de Jeugdzorg zal u een SKJ registratie moeten behalen. Deze opleiding is in samenwerking met Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).

Herregistratie

De modules uit het programma HBO Beroepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional zijn ook te volgen in het kader van herregistratie. De actuele thema’s in de modules sluiten aan op het werk van de jeugd- en gezinsprofessional en het onderwijsprogramma biedt de mogelijkheid om samen met andere professionals deze (verder) te verdiepen. Zodra deze modules zijn geaccrediteerd door SKJ, leveren deze punten op voor de herregistratie.

Doelgroep

U wilt zich op een praktijkgerichte manier ontwikkelen als professional binnen de jeugdhulp en jeugdbescherming. U wilt bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan gezinnen en zich inzetten voor een veilige woonomgeving.

Of heeft u een EVC-procedure doorlopen en wilt u graag uw deskundigheid verdiepen door middel van dit programma om over alle nodige competenties te beschikken.

Toelating

- Je beschikt over een HSAO-diploma ouder dan 5 jaar van MWD, SPH, CMV of Pedagogiek, behaald met/of zonder uitstroomprofiel jeugdzorgwerker.

- Je bent werkzaam in het jeugddomein of hebt de mogelijkheid om minimaal 16 uur per week te werken in een leerwerkervaringsplek; dit is vastgelegd in een (leer)financieringsovereenkomst.

- Je beschikt over een Diploma Hogere Sociale Studies met profiel Zorg of profiel Welzijn en samenleving

Doel en opzet

U ontwikkelt de belangrijkste vaardigheden die u nodig heeft als jeugdzorgwerker. U leert op de juiste manier de samenwerking tussen de jeugd en het gezin te stimuleren. Daarnaast ontwikkelt u kennis voor het gebruik van systeemgerichte methoden en leert u een vertrouwensband te creëren.

Het programma wordt verzorgd door docenten die werkzaam zijn in het beroepenveld. Gedurende de klassikale lessen voert u praktijkopdrachten uit zodat de theorie makkelijk te verbinden is met de praktijk. U maakt gebruik van het meest actuele studiemateriaal en onze moderne online leeromgeving. Hier vindt u veel informatie die handig is tijdens de studie.

Voorbereiding en studiebelasting

Uw studiebelasting is ongeveer 5-7 uur per bijeenkomst.

Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma
Studieprogramma

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

Ondersteunen bij regievoeren

(6 bijeenkomsten)

 • Zelfredzaamheid bekrachtigen
 • Principes van gezins- en ouderschapsbegeleiding
 • Onderzoek draagkracht cliënt en netwerk
 • Omgaan met weerstand
 • Analyse en afronding

Samenwerken met de jeugdige en het gezin

(6 bijeenkomsten)

 • De vertrouwensband
 • Veiligheid
 • Aansluiting bij cliënt en omgeving
 • Objectief ondersteunen
 • Professionele afstand

Versterken van het netwerk

(6 bijeenkomsten)

 • De hulpvraag
 • In kaart brengen van het netwerk
 • Risicoanalyse
 • Afstand en nabijheid
 • Systeemgerichte methoden

Interdisciplinair samenwerken

(6 bijeenkomsten)

 • Sociale kaart
 • Taken, rollen en bevoegdheden van professionals in de jeugdhulp
 • Juridische aspecten binnen de jeugdzorg
 • Classificatie van jeugdproblemen
 • Risicojongeren
 • Integrale benadering, samenwerken en doorverwijzen
 • Effectieve jeugdinterventies en ­begeleiding

Regie overnemen van de jeugdige en zijn gezin

(6 bijeenkomsten)

 • Planmatig werken
 • Motiveren en onderbouwen van handelen
 • Beïnvloeden en sturen van proces
 • Hulp vragen als professional
 • Zelfreflectie

Ethisch en integer handelen

(6 bijeenkomsten)

 • Reflectie
 • Objectiviteit behouden
 • Authentiek handelen
 • De beroepscode

  Diploma

  Elke module rondt u af met een praktijkgerichte opdracht. Het voordeel is dat u deze opdrachten vanuit huis kunt afronden. Heeft u voor alle onderdelen een voldoende beoordeling behaald, dan ontvangt u het diploma HBO Beroepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional van NCOI. Met dit diploma kunt u zich registreren in het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ), zodat u direct aan de slag kunt gaan als geregistreerd jeugdzorgwerker.

  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning
  Lesplanning

  Opleidingsvarianten

  • Duur van de opleiding: 1 jaar
  • Varianten: Avond, dag, zaterdag
  • Dag: 18 dagen van 10.00 uur tot 16.00 uur
  • Avond: 36 avonden van 19.00 uur tot 22.00 uur
  • E-learning: Afstandsstudie met contact en begeleiding op afstand
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie
  Kostenspecificatie

  Kosten

  Inschrijfgeld: € 100,-

  Lesgeld: € 3.690,-

  Studiemateriaal: € 150,- (per module)

  Examenkosten: € 195,- (per moduleopdracht)

  Reprorechten: € 15,-

  Arrangementskosten: zie onderstaande toelichting.

  Bovenstaande bedragen zijn op basis van betaling ineens waarbij 8% korting inbegrepen is. U kunt dit programma ook in 4 of 12 termijnen betalen.

  Locatie- en arrangementskosten

  NCOI Opleidingen regelt tijdens uw opleiding onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,-(excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

  Reprorechten en hand-outs

  Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

  Fiscaal voordeel

  Betaalt u de opleiding of training zelf dan kunt u maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken van uw inkomstenbelasting. Klik hier voor meer informatie.

  Btw

  Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw. 

  Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

  Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. 

  HBO Beroepsregistratie Jeugd- en Gezinsprofessional

  Ga aan de slag als geaccrediteerd jeugdzorgwerker - 1 jaar

  Opleidingsniveau

  HBO-programma

  Erkenning

  NVAO geaccrediteerd

  Meer informatie

  Download brochure

  Wil je dit met iemand delen?

  Mail door

  Heeft u vragen?

  Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.

  Vraag de studiegids 2019-2020 aan

  Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids 2019-2020.

  Voorlichtingsbijeenkomsten

  Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten ontdekt u hoe het is om een opleiding te volgen bij NCOI. Bijvoorbeeld door de algemene presentatie bij te wonen. Of door een introductieles te volgen van een van onze docenten. Hierdoor krijgt u een goede indruk van de aanpak en opzet van een les. U kunt ook een persoonlijk adviesgesprek voeren met een van onze opleidingsadviseurs. De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht.

  Opleidingsadvies op maat?

  Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.