Menu

STAP-budget

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Met deze subsidie wil de overheid scholing toegankelijker maken en iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Het kabinet stelt jaarlijks 200 miljoen euro beschikbaar, waarmee naar schatting ruim 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen.

Hoe werkt STAP-budget?

Elk jaar kun je met het STAP-budget tot € 1.000,- aan subsidie ontvangen voor een opleiding of training. Dit bedrag is een gift van de overheid en hoef je dus bij een goede afronding van jouw opleiding of training niet terug te betalen. Korte opleidingen tot € 1.000,- volg je zelfs kosteloos. Kies je ervoor om de opleiding of training op locatie te volgen, dan komen de arrangementskosten voor eigen rekening. Deze vind je terug onder de kostenspecificatie van de training. Deze kosten zijn niet van toepassing op e-learning en virtual classroom.

STAP-budget aanvragen

Ieder kalenderjaar kun je op 5 momenten het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon 1 keer per jaar. Je kunt voor elke opleiding of training van NCOI Opleidingen het STAP-budget aanvragen.

Voor het complete overzicht van de aanvraagtermijnen, zie de Veelgestelde vragen. Zodra het budget voor een aanvraagtermijn op is, kun je geen subsidie meer ontvangen. Het is dus belangrijk dat je na de opening van een nieuwe aanvraagtermijn niet te lang wacht, want OP = OP. Schrijf je eerst in bij NCOI Opleidingen voor een opleiding. Vraag je op 2 mei STAP-budget aan, dan moet je opleiding op zijn vroegst na 30 mei starten. Je ontvangt van ons vervolgens het STAP-aanmeldbewijs. Je vraagt hierna het STAP-budget aan bij UWV door in te loggen met je DigiD. NCOI Opleidingen heeft geen invloed op de toekenning van het STAP-budget, die volgt vanuit UWV. Wil je je ook inschrijven voor een opleiding of training met het STAP-budget? Ontdek wanneer je je kan inschrijven.

Inschrijven met STAP-budget

Voorwaarden STAP-budget

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan diverse criteria voldoen:

  • Je bent tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen.
  • Je scholing start minimaal 4 weken nadat je STAP-budget hebt aangevraagd bij het UWV, maar uiterlijk voor 30 september.
  • Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Wil je op de hoogte worden gehouden over het STAP-budget?

Aanmelden

Zo vraag je het STAP-budget aan

Stap 1. Kies je opleiding of training en meld je aan.
In het inschrijfproces vink je STAP-budget aan.
 
Stap 2. Ontvangst van het STAP-aanmeldbewijs.
Als je aan alle voorwaarden voldoet ontvang je van ons het STAP-aanmeldbewijs, deze heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij UWV. Zorg ervoor dat je je op tijd inschrijft, zodat je op tijd je STAP-aanmeldbewijs ontvangt om op 2 mei je STAP-budget aan te vragen.
 
Stap 3. Vraag het STAP-budget aan bij UWV
Ga naar het STAP-portaal van UWV, log in met je DigiD en vraag het STAP-budget aan. Let op: je hebt je eerst dus ingeschreven bij een opleiding van NCOI. Je ontvangt van UWV bericht als het STAP-budget is toegekend.

Stap 4. NCOI verrekent het STAP-budget
NCOI Opleidingen ontvangt het STAP-budget en verrekent dit met de opleidingskosten.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je veelgestelde vragen over het STAP-budget:

Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?
Wanneer moet mijn opleiding starten?
Welke opleidingen zijn geschikt voor het STAP-budget?
Meer vragen
Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.