STAP-budget

STAP staat voor ‘Stimulering Arbeidsmarkt Positie’. Met deze subsidie wil de overheid scholing toegankelijker maken en iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt. Het kabinet stelt jaarlijks 200 miljoen euro beschikbaar, waarmee naar schatting ruim 200.000 mensen (een deel van) hun opleiding kunnen betalen.

Hoe werkt STAP-budget?

Elk jaar kun je met het STAP-budget tot € 1.000,- aan subsidie ontvangen voor een opleiding of training. Dit bedrag is een gift van de overheid en hoef je dus bij een goede afronding van jouw opleiding of training niet terug te betalen. Korte opleidingen tot € 1.000,- volg je zelfs kosteloos. Kies je ervoor om de opleiding of training op locatie te volgen, dan komen de arrangementskosten voor eigen rekening. Deze vind je terug onder de kostenspecificatie van de training. Deze kosten zijn niet van toepassing op e-learning en virtual classroom.

STAP-budget aanvragen

Ieder kalenderjaar kun je op 6 momenten het STAP-budget aanvragen. Dit kan per persoon één keer per jaar. Je kunt voor elke opleiding of training van NCOI Opleidingen het STAP-budget aanvragen.

Voor het complete overzicht van de aanvraagtermijnen, zie de Veelgestelde vragen. Zodra het budget voor een aanvraagtermijn op is, kun je geen subsidie meer ontvangen. Het is dus belangrijk dat je na de opening van een nieuwe aanvraagtermijn niet te lang wacht, want OP = OP. Schrijf je eerst in bij NCOI Opleidingen voor een opleiding. Vraag je op 2 juli STAP-budget aan, dan moet je opleiding op zijn vroegst na 30 juli starten. Je ontvangt van ons vervolgens het STAP-aanmeldbewijs. Je vraagt hierna het STAP-budget aan bij het UWV door in te loggen met je DigiD. NCOI Opleidingen heeft geen invloed op de toekenning van het STAP-budget, die volgt vanuit het UWV. Wil je je ook inschrijven voor een opleiding of training met het STAP-budget? Ontdek wanneer je je kunt inschrijven.

Inschrijven met STAP-budget

Voorwaarden STAP-budget

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan diverse criteria voldoen:

  • Leeftijd. Je bent tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd.
  • Werksituatie. Je werkt in loondienst, bent ondernemer of hebt momenteel geen werk.
  • Andere subsidies. Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Je kunt STAP wel combineren met LLLK.
  • Startdatum opleiding. Je scholing start minimaal 4 weken nadat je het STAP-budget hebt aangevraagd, maar uiterlijk voor 30 november. Voorbeeld: vraag je op 2 juli STAP-budget aan, dan moet je opleiding tussen 29 juli en 30 november starten.
  • Eén keer per jaar. Je hebt dit jaar nog niet eerder het STAP-budget toegekend gekregen.

Wil je op de hoogte worden gehouden over het STAP-budget?

Aanmelden

Zo vraag je het STAP-budget aan

Stap 1. Kies je opleiding of training en meld je aan.
In het inschrijfproces vink je STAP-budget aan.
 
Stap 2. Ontvangst van het STAP-aanmeldbewijs.
Als je aan alle voorwaarden voldoet ontvang je van ons het STAP-aanmeldbewijs, deze heb je nodig voor je STAP-aanvraag bij het UWV. Zorg ervoor dat je je op tijd inschrijft, zodat je op tijd je STAP-aanmeldbewijs ontvangt om op 2 mei je STAP-budget aan te vragen.
 
Stap 3. Vraag het STAP-budget aan bij UWV
Ga naar het STAP-portaal van het UWV, log in met je DigiD en vraag het STAP-budget aan. Let op: je hebt je eerst dus ingeschreven bij een opleiding van NCOI. Je ontvangt van het UWV bericht als het STAP-budget is toegekend.

Stap 4. NCOI verrekent het STAP-budget
NCOI Opleidingen ontvangt het STAP-budget en verrekent dit met de opleidingskosten.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over het STAP-budget? Wil je bijvoorbeeld weten wanneer je je uiterlijk moet hebben ingeschreven om op tijd je STAP-aanmeldbewijs te ontvangen? Hieronder vind je de veelgestelde vragen over het STAP-budget. 

Staat je vraag er niet tussen? Wij zitten klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in. 

Voor wie is het STAP-budget?
Welke opleidingen zijn geschikt voor het STAP-budget?
Welke kosten worden niet vergoed vanuit het STAP-budget?
Wanneer moet ik arrangementskosten betalen?
Wanneer kan ik STAP-budget aanvragen?
Wanneer ontvang ik mijn STAP-aanmeldingsbewijs?
Hoe kan ik mij inschrijven voor een opleiding of training met STAP-budget?
Hoe vraag je STAP-budget aan?
Wat gebeurt er als mijn STAP-aanvraag wordt afgewezen?
Wanneer moet mijn opleiding starten?
Wat gebeurt er als de opleiding meer kost dan € 1.000,-?
Meer vragen

De grootste opleider van werkend Nederland

NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.