Om meer te weten te komen over de invloed van voeding op het menselijk lichaam, volgde Sophie van Kleef de HBO Module Voedingsleer bij NCOI. Hoe heeft zij dit ervaren, wat heeft het haar opgeleverd en wat hoopt ze ermee in de toekomst te kunnen doen? Ze vertelt het zelf.
Ik volgde de module als e-learning en vond dat in het begin best pittig. Ik moest veel lezen en veel opdrachten maken. Daar kwam bij dat de coronalockdown net versoepeld werd, waardoor er veel dingen tegelijkertijd op mij afkwamen. Werk, mijn andere opleiding, het gewone leven; alles begon weer op gang te komen. Ik wilde alles zo goed mogelijk doen en dat kostte best wat tijd. Gelukkig wende het op den duur ook wel.”
“Ik studeerde altijd op mijn vrije dag. Dan gebruikte ik de hele dag om op mijn gemak te kunnen studeren. Tussendoor nam ik regelmatig pauze of ging ik even wandelen. De onderwerpen die aan bod kwamen in de module vond ik heel interessant. Het werd ook allemaal op een leuke manier verteld en wat ik heel fijn vond was dat ik een boek kreeg. Daardoor heb je echt iets in je handen waaruit je kunt lezen, dat is toch anders dan alleen maar van een scherm lezen. Nu kon ik belangrijke stukken markeren of er iets bij schrijven.
Omdat de module in het Engels was, had ik altijd een woordenboek bij de hand. Zo kon ik woorden die ik niet kende meteen opzoeken. Op den duur heb ik een lijstje gemaakt met Engelse termen en woorden die vaak voorbij kwamen, zoals lichaamsdelen, waardoor het wat soepeler ging. En in de syllabus van NCOI stond alles nog eens in het Nederlands uitgewerkt. De leerstof was heel volledig, alles wat ik wilde weten stond erin.”
“Ik heb de module in drie maanden afgerond en ben inmiddels ook klaar met de koksopleiding. Nu werk ik met veel plezier in twee verschillende keukens. De ene plek is een soort vakantiesetting waar we dagelijks voor ongeveer zestig mensen koken. Hier leer ik veel over voorbereiding en plannen. Daarnaast werk ik ook in een vegetarisch restaurant in Amsterdam, waar ik veel leer over verschillende kooktechnieken.
Door de module heb ik meer inzicht gekregen in welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor het menselijk lichaam en wat voeding met je lichaam doet. Bijvoorbeeld de verhoudingen tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Hoeveel moet je daarvan binnenkrijgen? En ook: wat zijn de goede koolhydraten en de goede vetten? Ik ga niet bij elk gerecht een berekening maken, maar het is wel handig om te weten hoe voeding werkt als iemand een allergie heeft of ergens intolerant voor is.”
“Voorlopig kan ik nog heel veel leren in wat ik nu doe. Wat ik in de toekomst wil, weet ik nog niet precies. Het lijkt mij leuk om de kant op te gaan van advies en begeleiding. Voedingscoach lijkt mij interessant, maar ik zou ook mensen meer bewust willen maken van plantaardig eten. Gelukkig heb ik nog alle tijd om te bepalen welke kant ik op wil. En misschien volg ik tegen die tijd wel weer een opleiding als ik denk dat ik daar iets aan heb. Ik vind het in ieder geval leuk om nieuwe dingen te leren.”