Menu

Veiligheidscultuur

Leren is essentieel in een veilige omgeving

Is het ook jouw doel dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig en gezond naar huis gaat? Daarvoor is een goede veiligheidscultuur nodig in de organisatie. Leren en ontwikkelen is essentieel voor het verbeteren van de veiligheid. Leer je van je fouten, van (bijna) ongevallen, van incidenten? En pas je daarna je procedures en gedrag aan? Voorlichting en onderricht staan in de Arbowet als een belangrijk deel van het inrichten van je arbobeleid. Ongevalsonderzoeken tonen aan dat juist de inrichting van deze wettelijke bepaling bij veel organisaties nog voor verbetering vatbaar is. Er is meer aandacht nodig voor instructie, opleiding en verbetering.

Leer over veiligheid in een nieuwe vorm: Safety Journey

De Safety Journey is een opleidingstraject waar deelnemers door het gebruik van verschillende korte leerinterventies over een langere periode structureel met veiligheid bezig zijn. De Journey is zo ontworpen dat het niet alleen bijdraagt aan kennis over veiligheid, maar ook aan veiligheidsbewustzijn en vaardigheden ten aanzien van veilig werken. De voordelen op een rijtje:

  • Afwisseling van werkvormen
  • Lesstof blijft beter en langer hangen
  • Werknemers zijn korter weg van hun werkplek
  • ​Tijd- en kostenefficiënt
Safety Journey

Veiligheidsladder

Met behulp van de Veiligheidsladder kun je het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen, ofwel cultuur en gedrag, in je bedrijf meten. Hierbij ligt de nadruk op de veiligheidscultuur. De ladder is bedoeld als maatregel om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in je organisatie is, hoe hoger de toegekende laddertrede. Via de Safety Journey klim je steeds hoger op de Veiligheidsladder en kom je tot een steeds betere veiligheidscultuur in je organisatie.

Invloed hoger management (DMU)

Het hoger management is een Decision Making Unit met veel invloed op de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Als beslissers moeten de leden van het hoger management het belang van leren en ontwikkelen voor veiligheid op de werkvloer inzien. Het hoger management moet zorgen dat hier aandacht voor komt binnen de organisatie, en dat er ruimte en tijd voor wordt vrijgemaakt op de werkvloer. Resilience, oftewel veerkracht, is heel belangrijk om succesvol om te kunnen gaan met onverwachte en onveilige situaties op het werk.

Heb je vragen?

Onze deskundige opleidingadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.