Veiligheidscultuur

Leren is essentieel in een veilige omgeving

Is het ook jouw doel dat iedereen aan het eind van de dag weer veilig en gezond naar huis gaat? Daarvoor is een goede veiligheidscultuur nodig in de organisatie. Leren en ontwikkelen is essentieel voor het verbeteren van de veiligheid. Leer je van je fouten, van (bijna) ongevallen, van incidenten? En pas je daarna je procedures en gedrag aan? Voorlichting en onderricht staan in de Arbowet als een belangrijk deel van het inrichten van je arbobeleid. Ongevalsonderzoeken tonen aan dat juist de inrichting van deze wettelijke bepaling bij veel organisaties nog voor verbetering vatbaar is. Er is meer aandacht nodig voor instructie, opleiding en verbetering.

Leer over veiligheid in een nieuwe vorm: Safety Journey

De Safety Journey is een opleidingstraject waar deelnemers door het gebruik van verschillende korte leerinterventies over een langere periode structureel met veiligheid bezig zijn. De Journey is zo ontworpen dat het niet alleen bijdraagt aan kennis over veiligheid, maar ook aan veiligheidsbewustzijn en vaardigheden ten aanzien van veilig werken. De voordelen op een rijtje:

  • Afwisseling van werkvormen
  • Lesstof blijft beter en langer hangen
  • Werknemers zijn korter weg van hun werkplek
  • ​Tijd- en kostenefficiënt
Safety Journey

Veiligheidsladder

Met behulp van de Veiligheidsladder kun je het veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen, ofwel cultuur en gedrag, in je bedrijf meten. Hierbij ligt de nadruk op de veiligheidscultuur. De ladder is bedoeld als maatregel om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in je organisatie is, hoe hoger de toegekende laddertrede. Via de Safety Journey klim je steeds hoger op de Veiligheidsladder en kom je tot een steeds betere veiligheidscultuur in je organisatie.

Invloed hoger management (DMU)

Het hoger management is een Decision Making Unit met veel invloed op de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Als beslissers moeten de leden van het hoger management het belang van leren en ontwikkelen voor veiligheid op de werkvloer inzien. Het hoger management moet zorgen dat hier aandacht voor komt binnen de organisatie, en dat er ruimte en tijd voor wordt vrijgemaakt op de werkvloer. Resilience, oftewel veerkracht, is heel belangrijk om succesvol om te kunnen gaan met onverwachte en onveilige situaties op het werk.

Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.