Wat is Middelbare Veiligheidskunde?

Middelbare Veiligheidskunde (MVK) gaat over veiligheid in verschillende situaties. MVK-professionals spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van ongevallen. Ze zorgen voor een veilige werkomgeving voor iedereen. Wil jij meer leren over veiligheid? Tijdens een opleiding Middelbare Veiligheidskunde verdiep je in onder andere de Arbowet, risicobeheersing en ongevallenonderzoeken.

Wat houdt Middelbare Veiligheidskunde in?

Bij MVK denk je aan veiligheid in allerlei situaties. Het omvat verschillende aspecten, zoals risicoanalyses, wet- en regelgeving, communicatie en veiligheidsmanagement. Overal is veiligheid belangrijk, van evenementen tot aan gezondheidszorg. Als middelbaar veiligheidskundige ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen en toepassen van veiligheidsmaatregelen, risicobeoordelingen en het trainen van personeel om veilig te werken.

Wat kun je met een opleiding MVK?

Tijdens een opleiding MVK leer je alles over veiligheid. Je leert ook hoe je deze theorie toepast in de praktijk. Hierdoor kun je een nieuwe of extra rol aannemen binnen je organisatie óf een carrièrepad kiezen als MVK-professional. Dit zijn voorbeelden van beroepen die je kunt beoefenen na een opleiding MVK:

Veiligheidskundige

Als veiligheidskundige ben je verantwoordelijk voor het opsporen van risico’s. Je stelt veiligheidsplannen op en houdt toezicht op het naleven van veiligheidsvoorschriften. Hierdoor draag je bij aan een veilige, gezonde werkomgeving.

Arboadviseur 

Als arboadviseur adviseer je over gezondheids- en veiligheidskwesties. Hiermee help je organisaties om te voldoen aan de Arbowet. In deze rol werk je samen met werknemers, werkgevers en organisaties om arbeidsomstandigheden te verbeteren.

Veiligheidscoördinator

In de rol van veiligheidscoördinator ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op bouwplaatsen en scheepswerven. Je zorgt ervoor dat alle werkzaamheden gebeuren volgens de veiligheidsvoorschriften.

Veiligheidstrainer

Als trainer in veiligheid deel je je kennis met anderen. Je leert werknemers én werkgevers meer over veiligheidsprotocollen en -procedures. Dit draagt bij aan een veilige werkomgeving.

De vraag naar MVK-professionals is groot én groeit. Er zijn veel baankansen in dit vakgebied.

Opleidingen bij NCOI 

Binnen het vakgebied Veiligheid zijn er veel verschillende specialisaties. Bekijk alle opleidingen in veiligheid bij NCOI. Je kunt kiezen voor volledige HBO-programma’s, Masterclasses en korte modules. Heb je specifieke vragen over een van deze opleidingen? Neem contact op met een van onze opleidingsadviseurs of bekijk de veelgestelde vragen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.