HBO Bachelorprogramma Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Praktijkgericht Bachelorprogramma voor bewegingsonderwijs

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Opleidingsvarianten Avond, Dag en Zaterdag
Bel ons: 035 6400 411
Download brochureDirect inschrijven

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?

Op basis van uw huidige loopbaan en uw leerdoelen geven wij u graag een persoonlijk opleidingsadvies. Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen twee werkdagen om het advies te bespreken.
Vraag een opleidingsadvies aan

Opleidingsinformatie

Algemeen

Wilt u anderen in beweging brengen en houden, ze motiveren om een leven lang te bewegen? Wilt u hen met plezier en vooral verantwoord laten bewegen en daarmee een positieve invloed uitoefenen op hun gedrag en gezondheid? Dan is dit HBO Bachelorprogramma Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) echt iets voor u. U leert uitdagende lessen op te zetten, zodat iedere leerling het beste uit zichzelf haalt. Dit programma is zeer praktijkgericht en er is veel aandacht voor sport en beweging, maar u doet ook andere kennis en vaardigheden op die onmisbaar zijn voor een leraar lichamelijke opvoeding.

Accreditatie

Dit programma is opgezet met medewerking van vakprofessionals en deskundigen uit het beroepenveld, waarbij gewerkt is vanuit de strikte beoordelingskaders van de NVAO. De accreditatie is in voorbereiding. De opleiding is daarmee nog niet opgenomen in het CROHO (Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs). Voor actuele informatie kunt u onze website raadplegen of het CROHO bekijken. Uiteraard kunt u ook met onze studieadviseurs contact opnemen.

Doelgroep

U bent zelf graag in beweging en wilt anderen stimuleren en leren ook in beweging te komen en te blijven. U wilt hen hierin goed begeleiden en ze wegwijs maken in het grote aanbod aan sport- en bewegingsmogelijkheden. Hiervoor wilt u op een efficiënte en flexibele manier uw diploma 'HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Voortgezet Onderwijs van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding' behalen.

Toelatingsvoorwaarden

U kunt deelnemen aan dit HBO Bachelorprogramma met een diploma HAVO, VWO of MBO niveau 4. Heeft u dit niet en bent u minimaal 21 jaar? Dan kunt u instromen door deel te nemen aan de 21+ regeling van Hogeschool NCOI. Daarnaast is het ondergaan van een sportmedische advieskeuring verplicht voor toelating tot de ALO. Ook neemt u deel aan een motorische test voorafgaande aan uw inschrijving in de opleiding. Een positieve beoordeling van deze test is noodzakelijk voor toelating tot de ALO.

Doel en opzet

De opleiding wordt verzorgd door ervaren docenten en trainers, die zelf actief zijn in de praktijk. U zult merken dat zij een ideaal klankbord voor u vormen. Zo kunt u praktijksituaties aan hen voorleggen en overleggen over mogelijke oplossingen of benaderingen.
Tijdens inspirerende bijeenkomsten gaat u in kleine groepen aan de slag met opdrachten en cases. U koppelt dit direct aan uw eigen werkomgeving. Zo kunt u wat u leert direct toepassen en daarvan ook weer leren. Deze studieaanpak is uniek voor NCOI en is bewezen bijzonder effectief. Hierdoor kent NCOI weinig uitval.

De opleiding bestaat uit 4 fases met 1 avondbijeenkomst in de week of 1 dagbijeenkomst per 2 weken, en afsluitend gaat u afstuderen. Het programma is overzichtelijk opgebouwd in de vorm van modules. Door deze opbouw kunt u uw opleiding flexibel indelen. U zult merken dat het behalen van een graad daardoor prima te combineren is met uw drukke baan.
In de bijeenkomsten wordt de theorie voortdurend afgewisseld met de praktijk. Uiteraard worden er ook lessen verzorgd in speciale praktijklokalen en gymzalen.

Stage

Het is belangrijk dat u leert hoe u onderwijsactiviteiten op een goede manier voorbereidt, uitvoert en evalueert. Ook moet u een lesplanning kunnen opstellen, lessenseries uitvoeren en onderwijs kunnen evalueren en bijstellen. Daarnaast is een goede begeleiding van leerlingen en goed contact met ouders en collega's van belang. Dit soort vaardigheden leert u pas echt door ze toe te passen in de praktijk.
Stage vormt daarom een verplicht onderdeel van dit Bachelorprogramma. Op die manier kunt u kennis en vaardigheden opdoen die onmisbaar zijn binnen het werkveld.

In fase 1 loopt u stage in het primair onderwijs tijdens de praktijkmodule primair onderwijs. Tijdens de praktijkmodule voortgezet onderwijs loopt u stage in het voortgezet onderwijs. In fase 2 kunt u kiezen tussen een stage in het primair of voortgezet onderwijs. In fase 3 loopt u dan stage in de andere variant dan die u gekozen heeft in fase 2. Tijdens fase 4 kiest u zelf voor een stage in het primair of voortgezet onderwijs.

 

Opleiding HBO Bachelorprogramma Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Programma

Programma 240 EC

Fase 1

 • Leren en lesgeven [MO] 8 EC
 • Praktijk primair onderwijs [ME]* 8 EC
 • Praktijk voortgezet onderwijs [ME]* 8 EC
 • Vakdidactiek lichamelijke opvoeding [MO] 8 EC
 • Inspanningsfysiologie en training [SE] 8 EC
 • Anatomie en bewegingsleer [SE] 8 EC
 • Beroepsopdracht fase 1 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF/ME] 6 EC

Fase 2

 • Adolescentenpsychologie en leerling­begeleiding [SE] 8 EC
 • Groepsdynamica en klassen­management [MO] 8 EC
 • Praktijk turnen: Springen [ME]* 8 EC
 • Praktijk veldsporten [ME]* 8 EC
 • Praktijk bewegen en muziek [ME]* 8 EC
 • Praktijk zaalspelen [ME]* 4 EC
 • Praktijk atletiek [ME]* 4 EC
 • Beroepsopdracht fase 2 6 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 6 EC

Fase 3

 • Diversiteit en onderwijzen [MO/ME] 12 EC
 • Motorisch leren, bewegingsleer en MRT [SE] 12 EC
 • Praktijk turnen: Zwaaien, draaien, balanceren [ME]* 8 EC
 • Praktijk netspelen [ME]* 8 EC
 • Praktijk zelfverdediging [ME]* 8 EC
 • Praktijkprogramma [PF] 12 EC

Afstudeerfase

Vaste modules

 • Sportevenementen [MO] 8 EC
 • Afstudeeronderzoek 14 EC
 • Praktijkprogramma [PF/ME] 30 EC

Keuzeprogramma’s 8 EC

 • Beweegprogramma’s voor sport en samenleving [MO]
 • Sportbeleid en sportmarketing [MO]
 • Sport en cultuur [MO]

* Deze modules worden op een praktijk­locatie centraal in Nederland verzorgd.

Examens

De examens zijn een combinatie van praktijkgerichte schriftelijke examens [SE], moduleopdrachten [MO], mondelinge examens [ME] en een praktijkportfolio [PF]. In het schema ziet u hoe ieder onderdeel wordt afgerond. Uiteraard wordt u hierover tijdens uw opleiding per onderdeel nader geïnformeerd.

Praktijkmodules

In de praktijkmodules staat het leren lesgeven centraal. De praktijkmodules worden verzorgd in moderne praktijkaccommodaties. Tijdens deze lessen maakt u gebruik van moderne en goede materialen en instrumenten. Onze praktijklocaties bevinden zich op een beperkt aantal plaatsen in Nederland. Het kan dus voorkomen dat u deze praktijkmodules in een andere plaats en/of op een andere dag volgt.

Diploma

Dit Bachelorprogramma is ontwikkeld onder het toeziend oog van een onafhankelijke werkveldcommissie. Bij een positief besluit van de NVAO behaalt u met dit programma het officiële Bachelorgetuigschrift 'HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Voorgezet Onderwijs van de eerste graad in Lichamelijke Opvoeding' van Hogeschool NCOI. Wilt u de actuele status inzien? Kijk dan op Erkenningen.

Planning

Mogelijke startmomenten en locaties

U kunt zich inschrijven voor de variant van uw keuze. De definitieve locatie met adresgegevens is zo’n drie weken voor aanvang van de opleiding of training bekend. U kunt wel alvast een aantal van onze meestgebruikte leslocaties bekijken.

Wanneer wilt u starten?

Gekozen filters:
Alle filters herstellen
Er zijn geen resultaten beschikbaar die voldoen aan de gekozen filters

 • Startmoment
 • Variant
 • Locatie
Lesrooster
Kosten
Kostenoverzicht Ineens Per jaar
(3 termijnen)
Per kwartaal
(12 termijnen)
Per maand
36 termijnen) (alleen voor particulieren)
Dossiervorming € 200,- niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
Cursusgeld € 7.990,- € 2.876,40 € 719,10 € 239,70
Examenkosten € 2.760,- € 993,60 € 248,40 € 82,80
Competentieontwikkelprogramma (stage) en projectbegeleiding € 1.980,- € 712,80 € 178,20 € 59,40
Afstuderen € 1.185,- € 426,60 € 106,65 € 35,55
Diplomering € 450,- € 162,- € 40,50 € 13,50
Studiemateriaal studierichting Leraar Lichamelijke Opvoeding € 1.695,- € 610,20 € 152,55 € 50,85
Arrangementskosten Zie onderstaande toelichting

Voor betaling in termijnen wordt een opslag van 8% in rekening gebracht.

Locatie- en arrangementskosten

NCOI regelt voor u een arrangement bestaande uit onbeperkt koffie, thee en ijswater. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Staat er een verwijzing naar locatie- en arrangementskosten? Dan brengen wij naast arrangementskosten ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).

Reprorechten en hand-outs

Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Het betreft hier een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw). 

Btw

Kiest u voor wettelijk erkend onderwijs, MBO niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn belast met 21% btw. 

Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaalt u uw opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%. 

Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 6% btw. De btw op arrangementskosten is niet verrekenbaar. 

Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.

Overzicht van de totale investering ontvangen?

We sturen u graag per e-mail een overzicht van de totale kosten van deze opleiding. Vraag nu aan!

Ervaringen

HBO Bachelorprogramma Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)

Praktijkgericht Bachelorprogramma voor bewegingsonderwijs

Niveau
HBO Bacheloropleiding
Opleidingsvarianten Avond, Dag en Zaterdag
Download brochureDirect inschrijven Kostenoverzicht aanvragen

Leer ons beter kennen

Open dag

Open Dag 16 februari

Open Dag 16 februari

Open Dag 16 februari

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot een persoonlijk advies

Meer informatie en aanmelden
Slide 1: Video

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Slide 3: Erkende Kwaliteit

De erkende kwaliteit van NCOI

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk
denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.
De erkende kwaliteit van NCOI

Lees meer
Slide 4: Testimonial Docent

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

"Als docent haal ik mijn voldoening uit het…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Lees meer

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Nu aanvragen!

De voordelen van NCOI

Onze website maakt gebruik van cookies.