Wat kun je met een PABO diploma?

Wil je lesgeven in het primair onderwijs? Dan heb je een PABO diploma nodig. Maar wat kun je allemaal met een PABO diploma? Kom erachter wat je tijdens de opleiding leert, welke banen er zijn en welke vervolgstappen je kan nemen na het afronden van de opleiding. Zo ontdek je direct of een PABO opleiding iets voor jou is.

Wat leer je tijdens een PABO opleiding?

Voordat je les mag geven, moet je eerst zelf in de schoolbanken. Een deel van de vakken die je tijdens de opleiding volgt zijn vakken waarin je zelf les zal geven in de praktijk. Denk aan: taal, rekenen en wereldoriëntatie (bijvoorbeeld geschiedenis en aardrijkskunde). Ook leer je lesgeven. Je leert over klassenmanagement en welke lesmethodes er zijn. Het programma bestaat uit verschillende fases die elkaar opvolgen. Hierdoor kun je de informatie die je leert verder uitbouwen in een latere fase. 

Wil je meer weten over de inhoud van de opleiding? Bekijk hier dan alvast het lesprogramma van de PABO opleiding bij NCOI.

Na het afronden van een PABO opleiding

Als je je diploma hebt behaald, kun je verschillende vervolgstappen zetten. Je kunt verder studeren of gaan werken.

Doorstuderen na de HBO Bachelor PABO

Er zijn verschillende vervolgstudies die aansluiten op de PABO opleiding. De PABO is een HBO Bachelor opleiding. Dit betekent dat je hierna een Master opleiding op HBO of Universitair niveau kunt gaan doen. Wil je meer leren over de ontwikkeling van kinderen? Denk dan aan een pedagogische opleiding. Of is jouw interesse voor een van de specifieke schoolvakken aangewakkerd? Dan kun je je in veel gevallen specialiseren in het vak dat jij het meest interessant vindt. 

Een baan zoeken

Na de opleiding kun je gelijk aan het werk. Je kunt jouw kennis nu namelijk toepassen in de praktijk. Met een HBO opleiding PABO kun je lesgeven in het primaire onderwijs. Daar vallen verschillende soorten onderwijs onder:

  • Basisonderwijs
  • Speciaal (basis)onderwijs
  • Voortgezet speciaal onderwijs
  • Praktijkonderwijs
 

Weet je nog niet zeker welke werkplek het beste bij je past? Kijk eens of je in contact kunt komen met een van je (oud-)docenten. Die hebben genoeg ervaring en tips die je kunnen helpen bij jouw keuze. Voor je het weet sta jij voor je eigen klas!

Baankansen na het afronden van een PABO opleiding

Het aantal vacatures in het onderwijs is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De kans is dus groot dat jij na het behalen van je diploma snel aan de slag kan in het onderwijs. Ook is sinds januari 2022 het CAO van leerkrachten in het primair onderwijs aangepast. Dit betekent dat je arbeidsvoorwaarden, zoals het startsalaris en bonussen, als leerkracht er nu beter uitzien dan vroeger.

Volg een PABO opleiding bij NCOI

Lesgeven wordt door velen als een van de mooiste beroepen ter wereld gezien. Je weet hoe je met kinderen moet omgaan en hoe je hen kunt begeleiden en ondersteunen in hun ontwikkeling.

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze blog en wil je het liefst vandaag nog voor de klas staan? Schrijf je dan in voor de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO).

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.