HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Volg deze erkende HBO Bacheloropleiding op en tijdens je werk. Leer het vak als leerkracht in het basisonderwijs en doe tegelijkertijd werkervaring op.

4 dagen werken, 1 dag les

Algemeen

Wat leer je tijdens de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)?

  • Je verdiept je in vakinhoudelijke kennis voor vakken zoals rekenen, taal en aardrijkskunde en je ontwikkelt de didactische vaardigheden om deze kennis op een begrijpelijke manier uitleggen aan kinderen
  • Je ontwikkelt inzicht in de ontwikkelingsfasen van kinderen van 4 tot 12 jaar en past pedagogische benaderingen toe die bij hun leeftijd en behoeften passen
  • Je leert voor de klas staan, een positief leerklimaat te bevorderen en om te gaan met uitdagingen en verschillen in de klas
 

Is dit dé opleiding voor jou?

  • Je hebt een passie voor het onderwijs en wilt graag een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen
  • Je geniet ervan om met kinderen te werken, bent empathisch en hebt het geduld om hen te begeleiden
  • Je kunt goed samenwerken en zorgt zo met collega’s, ouders en schoolleiders voor de beste leeromgeving voor jouw leerlingen
 

HBO op het Werk

Deze opleiding volg je volledig vanuit je werk- of stageplek. Je volgt daarbij geen klassikale lessen, maar leert het vak van professionals in de praktijk. De opleiding is volledig praktijkgericht.

Kenmerken van HBO op het Werk:

  • Praktijkgericht: Je combineert leren en werken. De theorie krijg je aangereikt via het studiemateriaal en via de online leeromgeving. Je volgt geen klassikale lessen
  • Geen onnodige ballast: Kun je aantonen dat je de kennis, inzichten en vaardigheden uit een of meer modules al beheerst? Dan hoef je die niet opnieuw te volgen
  • Je rondt de onderdelen af met opdrachten uit de praktijk
  • Begeleiding: Tijdens je gehele opleiding word je individueel begeleid door een vakinhoudelijke en persoonlijke begeleider
  • Flexibel: Je kunt iedere maand met de opleiding starten en je bepaalt zelf per fase het tempo en de volgorde waarin je de modules volgt

Wil je meer weten over HBO op het Werk? Zie HBO op het Werk voor meer informatie, of neem contact op met onze studieadviseurs.

Neem contact met mij op

Toelatingsvoorwaarden

  • Je hebt een werk- of stageplek als leerkracht in het basisonderwijs
  • Je beschikt over een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4
Heb je geen van deze diploma’s en ben je 21 jaar of ouder? Maak dan gebruik van de 21+ regeling.
  • Afhankelijk van je vooropleiding moet je voor de start van de opleiding de vastgestelde toelatingstoetsen maken

Gedetailleerde informatie over de toelatingsvoorwaarden, kun je lezen op de pagina Praktische informatie.

Gunstige financiering

Betaal je het programma zelf? Dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet, een aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen. Daarmee kan iedereen de opleidingskosten grotendeels door de overheid laten financieren. Kijk op levenlanglerenkrediet (LLLK) voor meer informatie of neem contact op met onze studieadviseurs.

Studieprogramma

Hoe ziet de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) eruit?

Propedeutische fase

Je gaat aan de slag met de kern van het primair onderwijs. Je leert lesgeven en ontwikkelt je didactische vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met onderwerpen die voor een leerkracht van belang zijn. Zo werk je aan de basis van rekenen en wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis en de Nederlandse taal. Je rondt alle modules af met een opdracht uit je eigen praktijk. Daarnaast leg je een taal- en WISCAT-toets af en wordt een door jou verzorgde les op je werk- of stageplek beoordeeld.

Leeruitkomst Didactisch handelen - 8 EC
Leeruitkomst Pedagogisch handelen en pedagogisch klimaat - 8 EC
Leeruitkomst Gedrag van leerlingen begrijpen (PO) - 8 EC
Leeruitkomst Nederlands I - 12 EC
Leeruitkomst Wiskunde-rekenen I - 12 EC
Leeruitkomst Aardrijkskunde - 6 EC
Leeruitkomst Geschiedenis - 6 EC

Hoofdfase

Je ontwikkelt je didactische vaardigheden verder. Daarnaast ga je dieper in op de vakinhoud die voor een docent in het basisonderwijs van belang is. Je gaat verder met onderwerpen als rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis. Ook leer je over drama, dans en ga je aan de slag met de Engelse taal. Naast deze inhoudelijke modules leer je ook over klassenmanagement en passend onderwijs, zodat je leerlingen goede en passende lessen kunt bieden. Daarnaast ontwikkel je je verder in een richting naar keuze. Je sluit alle modules af met een opdracht vanuit je eigen praktijk.

Leeruitkomst Leerlingbegeleiding - 8 EC
Leeruitkomst Differentiëren - 8 EC
Leeruitkomst Participeren in de schoolorganisatie - 8 EC
Leeruitkomst Beeldend onderwijs - 6 EC
Leeruitkomst Muziek - 6 EC
Leeruitkomst Omgevingsonderwijs - 6 EC
Leeruitkomst Natuur en technologie - 6 EC
Leeruitkomst Dans en drama - 6 EC
Leeruitkomst Bewegingsonderwijs - 6 EC
Leeruitkomst Handschriftontwikkeling - 4 EC
Leeruitkomst Nederlands 2 - 10 EC
Leeruitkomst Rekenen en wiskunde 2 - 10 EC
Leeruitkomst Engels - 6 EC
Leeruitkomst Profileren - 24 EC
Leeruitkomst Sociale en culturele vorming - 6 EC

Afstudeerfase

Je legt digitale examens voor de kennisbasistoets Nederlands en wiskunde af. Aanvullend verzamel je bewijsstukken voor je startbekwaamheid in een portfolio. Daarnaast vindt een assessment op de werk- of stageplek plaats en voer je een afrondend gesprek. Bij succesvolle afronding van alle fasen ontvang je het getuigschrift 'HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs'. 

Wil je meer weten over HBO op het Werk? Zie HBO op het Werk voor meer informatie, of neem contact op met onze studieadviseurs.

Neem contact met mij op
Afronding

Erkend HBO Bachelorgetuigschrift

Als je alles met succes hebt afgerond, ontvang je het officiële Bachelorgetuigschrift ‘HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs’. Je mag dan de graad BEd (Bachelor of Education) voeren. Deze opleiding is officieel geaccrediteerd door de NVAO en voldoet daarmee aan alle strenge eisen die gelden voor Bacheloropleidingen.

Wil je meer weten over HBO op het Werk? Zie HBO op het Werk voor meer informatie, of neem contact op met onze studieadviseurs.

Neem contact met mij op
Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.