Zij-instroom Onderwijs

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag inzetten voor de nieuwe generatie en je bevoegdheid halen als zij-instromer in het onderwijs? Via NCOI is dat nu mogelijk. Met een zij-instroom onderwijs opleiding ontwikkel jij je in twee jaar tijd tot leraar en kun je vervolgens direct jouw steentje bijdragen aan de maatschappij....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag inzetten voor de nieuwe generatie en je bevoegdheid halen als zij-instromer in het onderwijs? Via NCOI is dat nu mogelijk. Met een zij-instroom onderwijs opleiding ontwikkel jij je in twee jaar tijd tot leraar en kun je vervolgens direct jouw steentje bijdragen aan de maatschappij....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag inzetten voor de nieuwe generatie en je bevoegdheid halen als zij-instromer in het onderwijs? Via NCOI is dat nu mogelijk. Met een zij-instroom onderwijs opleiding ontwikkel jij je in twee jaar tijd tot leraar en kun je vervolgens direct jouw steentje bijdragen aan de maatschappij....

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 4 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

HBO Bacheloropleiding (4)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Wil jij je graag inzetten voor de nieuwe generatie en je bevoegdheid halen als zij-instromer in het onderwijs? Via NCOI is dat nu mogelijk. Met een zij-instroom onderwijs opleiding ontwikkel jij je in twee jaar tijd tot leraar en kun je vervolgens direct jouw steentje bijdragen aan de maatschappij.

Belang van het basisonderwijs en de rol van leraren

Het landelijk lerarentekort is al jaren een thema. Docenten in het basis- en voortgezet onderwijs spelen een cruciale rol in de vorming van toekomstige generaties. Als basisschoolleraar heb je de mogelijkheid om een blijvende impact te maken op het leven van jonge kinderen door bij te dragen aan hun educatieve en persoonlijke ontwikkeling. Hier mag dus zeker in geïnvesteerd worden. Zo zetten we samen een sterke maatschappij op door deze van jongs af aan op te bouwen.

Wat is Zij-instroom in het Onderwijs?

Wist je dat je in het onderwijs kunt werken zonder een traditionele onderwijsachtergrond? Zij-instroom in het onderwijs verwijst naar het proces waarbij mensen met een achtergrond buiten het onderwijsgebied ervoor kiezen om leraar te worden. Ze volgen een aangepast traject om de benodigde onderwijsbevoegdheid te behalen, vaak naast hun bestaande werk. Dit is een van de manieren waarop het lerarentekort wordt aangepakt en de diversiteit binnen het onderwijspersoneel vergroot wordt.

Voordelen die je geniet als zij-instromer in het onderwijs:

 1. Grote kans op een baan. Het lerarentekort is al jaren een probleem, dus de kans is enorm groot dat je direct aan de slag kunt met een nieuwe baan.
 2. Door het groeiende belang van extra docenten, kun je je opleiding laten subsidiëren door de overheid. Zo hoef je de kosten van de opleiding niet zelf te dragen.
 3. Je mag jouw kennis, ervaring en enthousiasme delen met de volgende generatie, je speelt in op actualiteiten en bepaalt elke dag weer zelf hoe je jouw lessen vormgeeft. Een functie met impact is gegarandeerd. 
 

Zij-instroom PABO 

Wil jij vanuit je huidige beroep de overstap maken naar het basisonderwijs? Of kun je niet wachten om aan de slag te gaan binnen het speciaal (basis)onderwijs? Met de opleiding zij-instroom pabo kun je direct starten. Jouw individuele leerroute wordt bepaald samen met NCOI en het schoolbestuur van de school waar jij aan de slag gaat.

Het zij-instroomtraject is opgebouwd uit leeruitkomsten. Een leeruitkomst beschrijft wat je moet kennen en kunnen, maar laat het leerproces vrij. Daarmee kan een leeruitkomst op meerdere manieren worden aangetoond, bijvoorbeeld via formele scholing (online modules) of via het leren op de werkplek. Het opleiden op basis van leeruitkomsten zorgt ervoor dat jij het zij-instroomtraject flexibel kunt doorlopen.

Zij-instroom lerarenopleiding 

Er zijn verschillende varianten van de zij-instroom lerarenopleiding. Zo kun je direct kiezen voor een bepaald vak, als je hier zelf veel affiniteit mee hebt.  Wij leiden je op tot de docent die leerlingen niet alleen vaardiger wil maken, maar ook wil opleiden tot kritische deelnemers aan de steeds complexere samenleving waar kennis, communicatie en taal een grote rol spelen.

 • Wiskunde: Wiskunde is een belangrijk vak op school en je kunt het met behulp van allerlei technieken leuk maken voor leerlingen. Je hebt de mogelijkheid om materialen te gebruiken, te brainstormen, te experimenteren, gebruik te maken van diverse werkvormen en films en om te leren van de geschiedenis van de wiskunde. 
 • Engels: Wil jij je liefde voor de Engelse taal en cultuur overbrengen? Leerlingen de mogelijkheid bieden om via een wereldtaal te communiceren met mensen uit verschillende culturen? Dan is docent Engels de juiste keuze voor jou.
 • Nederlands: Wil je leerlingen een sterke taalbasis meegeven die ze nodig hebben om goed te functioneren in de maatschappij? Dan is de lerarenopleiding Nederlands echt iets voor jou. 
 

Hoe ziet een zij-instroom traject er uit? 

Het traject voor zij-instroom is anders dan de gemiddelde opleiding. Hier moet je namelijk een aantal specifieke stappen doorlopen om de opleiding af te kunnen ronden.

 1. Geschiktheidsonderzoek: Het verkrijgen van een geschiktheidsverklaring is een wettelijk verplichte voorwaarde om als zij-instromer te kunnen starten. Hier wordt gekeken of jij over voldoende relevante kennis en ervaring beschikt om als zij-instromer voor de klas te staan en binnen maximaal 2 jaar jouw lesbevoegdheid te behalen. 
 2. Zij-instroomtraject: Na het geschiktheidsonderzoek kun je je inschrijven voor het zij-instroomtraject. Het schoolbestuur, jij en NCOI sluiten een scholings- en begeleidingsovereenkomst af. Daarin maken we met elkaar afspraken over de individuele leerroute die jij gaat afleggen en hoe wij met elkaar de begeleiding gaan vormgeven.
 3. Bekwaamheidsonderzoek: Dit is het laatste gedeelte van het traject. In het bekwaamheidsonderzoek toon je op jouw werkplek aan dat jij als bekwaam leerkracht weet wat je doet, waarom je dat doet en hoe je dat doet.
 

Kijk hier voor meer informatie over het zij-instroom traject.

Subsidies voor zij-instromers 

Voor een zij-instroomtraject binnen het onderwijs kun je gebruikmaken van de subsidie zij-instroom. Hierdoor kunnen de kosten voor de opleiding volledig worden vergoed. De overheid ziet docenten en leraren namelijk als een belangrijke schakel in het onderwijs en de vorming van de nieuwe generatie. De subsidie zij-instroom bedraagt € 25.000,- per zij-instromer en deze regeling loopt voorlopig tot 1 januari 2026. Hier zijn natuurlijk een aantal voorwaarden aan gesteld, welke je vindt op de site van DUO. Kijk voor meer informatie ook op onze pagina over nevenbevoegdheid.

Waarom volg je een Zij-instroom Onderwijs opleiding bij NCOI? 

De voordelen van een opleiding via NCOI:

 1. Praktisch onderwijs: je leert op je werkplek. Zo kun je al geld verdienen en direct je nieuwe kennis toepassen.
 2. Op elk gewenst moment starten: er zijn geen vaste startmomenten voor deze opleidingen. Je kunt zelf bepalen wanneer je er klaar voor bent.
 3. Volledige omscholing binnen korte tijd: de zij-instroom is er voor mensen die een ander pad willen kiezen dan ze tot nu toe gedaan hebben. Je kunt je volledig laten omscholen zonder dat je jaren kwijt bent aan de opleiding. 
 4. Ondersteuning bij het vinden van een school: om te kunnen starten met de zij-instroomoplelding moet je werkzaam zijn op een school. Heb je nog geen school, mogelijk kunnen wij je ondersteunen. Kijk hiervoor op zij-instroomacademie.info.
 

Blogs over Zij-instroom in het Onderwijs

Wil jij graag meer weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Lees dan bijvoorbeeld dit interview met een deelnemer van de zij-instroom pabo.

Ook als je meer wilt weten over omscholing en jezelf ontwikkelen, dan kun je hier terecht.

Veelgestelde vragen over Zij-instroom Onderwijs

Wat zijn de voordelen van zij-instroom?
Hoe werkt de subsidie voor zij-instromers?
Welke bevoegdheid heb ik na het afronden van een zij-instroom traject?
Wat zijn mijn mogelijkheden na het afronden van een zij-instroom traject?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen van een zij-instroom onderwijs opleiding?