PABO

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Als leraar ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Mooi en belangrijk werk! Jouw arbeidsmarktvooruitzicht als leraar basisonderwijs is bovendien heel positief, want er is een groot lerarentekort in het primair onderwijs. Kies dus voor een praktijkgerichte PABO-opleiding of andere basisonderwijs opleiding van NCOI....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Als leraar ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Mooi en belangrijk werk! Jouw arbeidsmarktvooruitzicht als leraar basisonderwijs is bovendien heel positief, want er is een groot lerarentekort in het primair onderwijs. Kies dus voor een praktijkgerichte PABO-opleiding of andere basisonderwijs opleiding van NCOI....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Als leraar ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Mooi en belangrijk werk! Jouw arbeidsmarktvooruitzicht als leraar basisonderwijs is bovendien heel positief, want er is een groot lerarentekort in het primair onderwijs. Kies dus voor een praktijkgerichte PABO-opleiding of andere basisonderwijs opleiding van NCOI....

Lees meer
  • Afgestemd op jouw leven
  • Afgestemd op jouw praktijk
  • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 11 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

HBO Bacheloropleiding (1)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

Post Bachelor (4)

MBO - Niveau 4 (1)

MBO-programma (1)

Vakopleiding (4)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Als leraar ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Mooi en belangrijk werk! Jouw arbeidsmarktvooruitzicht als leraar basisonderwijs is bovendien heel positief, want er is een groot lerarentekort in het primair onderwijs. Kies dus voor een praktijkgerichte PABO-opleiding of andere basisonderwijs opleiding van NCOI.

De voordelen van het beroep ‘leraar in het basisonderwijs’

Overweeg jij een baan als basisschoolleraar, maar weet je het nog niet zeker? Momenteel heb je door het lerarentekort in Nederland een goede baangarantie en veel mogelijkheden om in je carrière door te groeien naar een hogere functie. Ook mag je elke dag met kinderen werken. Zij zorgen er met hun humor, vrolijkheid en verscheidenheid voor dat geen enkele werkdag hetzelfde is. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je als leraar een hele waardevolle baan hebt. Je draagt namelijk actief bij aan de ontwikkeling van kinderen.

Zij-instroom PABO

Naast de algemene Lerarenopleidingen biedt NCOI ook een speciale zij-instroom PABO opleiding aan. Deze opleiding is bedoeld voor iedereen die zich graag wil laten omscholen tot docent. Dankzij dit speciale programma is het mogelijk je onderwijsbevoegdheid binnen twee jaar te halen.

Voor deze opleiding gelden een aantal toelatingseisen:

  • Een afgeronde HBO- of WO-opleiding (NVAO-geaccrediteerd)
  • Voor het onderwijs relevante maatschappelijke ervaring en/of beroepservaring
  • (Zicht op) een werkplek voor minimaal 0,4 fte (bij start van de scholing)
  • Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
 

Als je aan deze eisen voldoet, komt je schoolbestuur ook nog eens in aanmerking voor € 20.000,- subsidie van de overheid. Wanneer je wordt toegelaten tot de zij-instroom PABO, mag je tegelijk lesgeven en scholing volgen.

Toelatingstoets(en) PABO

Om deel te nemen aan de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) moet je vooraf aantonen dat je over de nodige basiskennis beschikt. Hiervoor maak je zogeheten entreetoetsen. Afhankelijk van hoe je eindexamenpakket eruit zag, weten wij welke entreetoetsen je moet maken.

Wij bieden je voorbereidingsmodules om je slagingskans te verhogen. Bijvoorbeeld de Voorbereiding Entreetoets PABO Aardrijkskunde, Voorbereiding Entreetoets PABO Geschiedenis of Voorbereiding Entreetoets PABO Natuur en Techniek.

Wat kun je verwachten van een PABO-opleiding?

Met de HBO Bachelor PABO-opleiding van NCOI leer je kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar les te geven. Tijdens vier fases verdiep jij in alle kennis en vaardigheden die hierbij komen kijken. Zo leer je in de eerste fase de basis en volg je vakken als Reken-wiskundedidactiek I, Wereldoriëntatie en Kunstzinnige oriëntatie.

In de tweede fase breid je je basiskennis uit. Vervolgens volg je in de derde fase een keuzeprogramma en in de afstudeerfase specialiseer je je in een specifieke richting. Om praktijkervaring op te doen is ook een stage op een basisschool een essentieel onderdeel van de PABO-opleiding. Uiteindelijk sluit je de opleiding af met een afstudeeropdracht.  Na afronding van deze HBO Bachelor opleiding mag je de graad Bachelor of Education (BEd) voeren.

PABO deeltijd bij NCOI

Bij NCOI hanteren we het standpunt: je hoeft niet te leren wat je al weet. Daarom is het mogelijk om voor bepaalde vakken een vrijstelling aan te vragen. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. Ook zijn de opleidingen door hun praktijkgerichte aanpak direct toepasbaar in je werk. Doordat de opleidingen bij NCOI speciaal ontwikkeld zijn voor werkend Nederland, zijn ze goed te combineren met je werk. Je kunt namelijk op verschillende momenten in het jaar beginnen, bepaalt zelf of je overdag, ‘s avonds of in het weekend studeert en je kunt de opleiding tijdelijk pauzeren als het even niet uitkomt.

Financieringen

Vanwege het huidige lerarentekort heeft de overheid meerdere regelingen en subsidies in het leven geroepen om een lerarenopleiding te financieren. 

Lerarenbeurs
Ben je bevoegd leraar en wil je je verder ontwikkelen? Met de lerarenbeurs is het mogelijk een subsidie tot wel 7.000 euro te ontvangen voor het volgen van een Bachelor of Masteropleiding. Meer weten? Lees het op onze pagina over de lerarenbeurs.

Subsidie korte scholingstrajecten VO
Heb je nog geen onderwijsbevoegdheid, maar wil je die wel graag halen? Dan kun je een subsidie aanvragen waarmee je een kort scholingstraject kunt volgen. De subsidie die je ontvangt staat gelijk aan de kosten van jouw opleidingstraject, met een maximum van € 6.000,-. Kijk voor meer informatie op duo.nl.

Tegemoetkoming leraren
Heb je geen recht op reguliere studiefinanciering of het levenlanglerenkrediet? Dan kun je de ‘Tegemoetkoming leraren’ aanvragen. Deze gift van de overheid is bedoeld voor studenten die een PABO-opleiding gaan doen of een lerarenopleiding voor een eerste- of tweedegraads bevoegdheid in het voortgezet of beroepsonderwijs.Kijk voor meer informatie op duo.nl.

Populaire PABO opleidingen

HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)
Met de HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO) bereid jij je optimaal voor op een baan als basisschoolleraar. Dankzij de vakdocenten, opdrachten en de bijbehorende stage is het een hele praktijkgerichte opleiding. Na het afronden van deze opleiding ben je direct lesbevoegd.

Post Bachelor Remedial Teacher (RT)
Ben jij een (toekomstig) remedial teacher en wil jij je op Post Bachelorniveau verder ontwikkelen? Dan is de Post Bachelor Remedial Teacher (RT) wellicht iets voor jou. Binnen deze opleiding volg je lesmodules in Dyslexie, Dyscalculie en Begeleiding bij leerproblemen.

MBO Onderwijsassistent niveau 4
Ben je op zoek naar een opleiding op MBO-niveau? Ook dat is mogelijk bij NCOI. Met de MBO Opleiding Onderwijsassistent niveau 4 word je opgeleid tot onderwijsassistent. In deze functie bied je ondersteuning aan docenten. Bijvoorbeeld door het lesgeven aan leerlingen met leerproblemen. 

Doorgroeimogelijkheden

Heb je je PABO Bachelorgetuigschrift behaald en wil je de overstap maken naar het voortgezet onderwijs? Of werk je al in het vmbo, maar wil je je tweedegraads bevoegdheid halen? Met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid mag je ook lesgeven in onderbouw havo, onderbouw vwo, het vmbo en het praktijkonderwijs.

Begin hiervoor met dit Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleiding. In 3 maanden tijd krijg je extra informatie over lesgeven, gekoppeld aan de eisen binnen het voortgezet onderwijs. Het schakelprogramma levert je bovendien 4 vrijstellingen op in een van onze volledige HBO Bachelor Lerarenopleidingen

Blogs over PABO en Basisonderwijs

Wil jij graag alles weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Bekijk dan ook eens onze blogs over Onderwijs en Pedagogiek.

Hier lees je bijvoorbeeld wat je kunt met een PABO diploma of wat een PABO opleiding inhoudt. Ook als je meer wilt weten over hoe je leraar wordt in het basis- of voorgezet onderwijs kun je hier terecht.

Veelgestelde vragen over PABO

Wat is PABO?
Wat houdt een PABO opleiding in?
Wat zijn de toelatingseisen voor de PABO-opleiding?
Kan ik de PABO-opleiding in deeltijd volgen?
Waar staat PABO voor?
Is de PABO een bacheloropleiding?
Wat is basisonderwijs?