Lerarenopleidingen

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waarmee je impact kan maken op iemands leven? Dan is het lerarenberoep wellicht iets voor jou. Door jouw kennis over te brengen, geef je leerlingen namelijk een sterke basis voor een succesvolle toekomst. Schrijf je in voor een lerarenopleiding bij NCOI en haal je onderwijsbevoegdheid....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waarmee je impact kan maken op iemands leven? Dan is het lerarenberoep wellicht iets voor jou. Door jouw kennis over te brengen, geef je leerlingen namelijk een sterke basis voor een succesvolle toekomst. Schrijf je in voor een lerarenopleiding bij NCOI en haal je onderwijsbevoegdheid....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waarmee je impact kan maken op iemands leven? Dan is het lerarenberoep wellicht iets voor jou. Door jouw kennis over te brengen, geef je leerlingen namelijk een sterke basis voor een succesvolle toekomst. Schrijf je in voor een lerarenopleiding bij NCOI en haal je onderwijsbevoegdheid....

Lees meer
  • Afgestemd op jouw leven
  • Afgestemd op jouw praktijk
  • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 10 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

HBO Bacheloropleiding (4)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

Post Bachelor (4)

HBO-programma (1)

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

Training (1)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij op zoek naar een afwisselende baan waarmee je impact kan maken op iemands leven? Dan is het lerarenberoep wellicht iets voor jou. Door jouw kennis over te brengen, geef je leerlingen namelijk een sterke basis voor een succesvolle toekomst. Schrijf je in voor een lerarenopleiding bij NCOI en haal je onderwijsbevoegdheid.

Lesbevoegdheid halen

Als leraar in het Nederlandse onderwijs ben je verplicht een lesbevoegdheid te halen. Dat doe je door een lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit af te ronden. Wil je als basisschoolleraar aan de slag? Dan heb je een onderwijsbevoegdheid nodig die je kunt behalen met een PABO-diploma. Voor het voortgezet onderwijs heb je een eerste of een tweedegraads bevoegdheid nodig in het vak dat je les gaat geven.
Het verschil tussen een eerste- en tweedegraads lesbevoegdheid is het aantal klassen dat je les mag geven. Met een eerstegraadsbevoegdheid kun je namelijk lesgeven aan alle HAVO en VWO klassen en met een tweedegraads bevoegdheid alleen aan de eerste drie klassen van HAVO en VWO. Wel kun je met beide lesbevoegdheden lesgeven aan het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en het praktijkonderwijs. Geef je verschillende vakken? Dan heb je voor elk vak een aparte lesbevoegdheid nodig.

Lerarenopleidingen HBO

In een lerarenopleiding ontwikkel je vakinhoudelijke kennis en de pedagogische en (vak)didactische vaardigheden die je nodig hebt in het onderwijs. Sta je al voor de klas, maar heb je nog geen lesbevoegdheid? Met de lerarenopleidingen van NCOI kun je alsnog lesbevoegdheid halen om docent te worden. De lerarenopleidingen zijn geschikt voor iedereen die leraar wil worden. En voor leraren die de overstap willen maken van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Bij elke opleiding lees je of je aan de toelatingsvoorwaarden voldoet en zo nee, hoe je alsnog kunt instromen. 

Tip: je kunt je erkende HBO-opleiding financieren met een financiering van de overheid: het levenlanglerenkrediet.

Lerarenopleiding Nederlands, Engels of Wiskunde

Lesbevoegdheid halen en je liefde voor taal, schrijven, literatuur en de Nederlandse cultuur delen met leerlingen? Word dan leraar Nederlands met de HBO Bachelor Lerarenopleiding Nederlands. Je helpt leerlingen met hun taal-, spreek-, luister- en schrijfvaardigheid. Kwaliteiten die essentieel zijn voor hun deelname aan de maatschappij.

Misschien ga je liever aan de slag met de Engelse taal. Na de HBO Bachelor Lerarenopleiding Engels ben je een officiële leraar Engels. Ook als je als huidig leraar een ander vak wilt gaan geven, volg je een HBO Bachelor in die nieuwe richting.

Wil je nu bijvoorbeeld leraar Wiskunde worden? Kies dan de geaccrediteerde HBO Bachelor Lerarenopleiding Wiskunde. Je leert leerlingen dat wiskunde onmisbaar is en stimuleert ze in hun probleemoplossend vermogen en bij het kritisch denken. Had je geen wiskunde in je vakkenpakket dan helpen wij je je kennis te verbeteren met de Servicemodule Wiskunde voor Leraren.

Schakelprogramma PABO naar lerarenopleiding

Werken in het basisonderwijs kan door omscholing tot leerkracht basisonderwijs. Heb je jouw onderwijsbevoegdheid voor het basisonderwijs (PABO Bachelorgetuigschrift) al behaald en wil je nu lesgeven in het middelbaar onderwijs? Dan heb je een tweedegraads bevoegdheid nodig.

Deze tweedegraads bevoegdheid behaal je in 4 jaar met een Lerarenopleiding HBO. Je kunt een lerarenopleiding sneller afronden als je vrijstellingen hebt. Die vrijstellingen behaal je bijvoorbeeld met het Schakelprogramma PABO naar Tweedegraads Lerarenopleiding.

Lerarenopleidingen bij NCOI

Bij NCOI hanteren we het standpunt: je hoeft niet te leren wat je al weet. Daarom is het mogelijk om voor reeds opgedane kennis een vrijstelling aan te vragen. Dat bespaart niet alleen tijd, maar ook geld. Ook zijn de opleidingen door hun praktijkgerichte aanpak gelijk toepasbaar in je werk. Doordat de opleidingen bij NCOI speciaal ontwikkeld zijn voor werkend Nederland, zijn ze goed te combineren met je werk. Je kunt namelijk op verschillende momenten in het jaar beginnen, bepaalt zelf of je overdag, ‘s avonds of in het weekend studeert en je kunt de opleiding tijdelijk pauzeren als het even niet uitkomt.

Populaire opleidingen

De meest populaire Lerarenopleidingen op een rij:

 

Mogelijke financieringen

Voor de financiering van een lerarenopleiding is een speciale beurs in het leven geroepen, namelijk de Lerarenbeurs. Met deze beurs kun je tot wel 7000 euro subsidie krijgen voor de opleiding die je wil volgen. Om in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je onder andere:
 
  • Een onderwijsbevoegdheid hebben of leraar zijn in het HBO met minimaal een HBO Bachelorgetuigschrift.
  • Werkzaam zijn bij een school of een orthopedagogisch didactisch centrum.
  • Minimaal 20% van je werktijd les geven.
  • Een opleiding kiezen die start na 1 september 2023.
  • Minimaal 15 studiepunten (ECTS) per studiejaar behalen om de lerarenbeurs te behouden.
  • Geen andere subsidies of tegemoetkomingen hebben aangevraagd.
 

Meer weten? Lees hier alles over de Lerarenbeurs.

Remedial teaching

Als remedial teacher begeleid je kinderen met gedrags- of leerproblemen. Je gaat op zoek naar de oorzaak van de problemen en stelt begeleidingsplannen op. Dit alles om het kind zo effectief mogelijk te helpen bij het leren. Dat kan in het basis- of voortgezet onderwijs, maar je kunt ook eigen praktijk starten en van daaruit kinderen begeleiden. Ook in het volwassenenonderwijs zijn baanperspectieven voor remedial teachers. 

NCOI biedt remedial teaching opleidingen aan op verschillende niveaus. Zo kun je kortdurende trainingen en HBO-programma’s volgen. Hiervoor gelden geen specifieke vooropleidingseisen. Ook kun je kiezen voor een van de Masterclasses of Post Bacheloropleidingen. Hierbij wordt uitgegaan van HBO- of WO-werk- en -denkniveau.

Blogs over lerarenopleidingen

Wil jij graag alles weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Bekijk dan ook eens onze blogs over Onderwijs en Pedagogiek.

Hier lees je bijvoorbeeld wat het verschil is tussen een eerste- en tweedegraads docent. Ook als je meer wilt weten over de bekwaamheidseisen voor leraren kun je hier terecht.

Veelgestelde vragen over Lerarenopleidingen

Hoe groot zijn de klassen tijdens een lerarenopleiding?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen in een lerarenopleiding?
Wat kan je met een lerarenopleiding?
Welke Master kun je volgen na een lerarenopleiding?
Wat zijn de toelatingseisen voor een lerarenopleiding?