Masterprogramma Orthopedagogiek
NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland
Pedagogiek is de wetenschap van het opvoeden en onderwijzen, volgens de Van Dale. In een opleiding Pedagogiek staan dan ook kwesties rondom de opvoeding centraal. Je leert kinderen en/of ouders, leerkrachten of anderen die betrokken zijn bij de opvoeding van een kind te begeleiden en ondersteunen. Met als doel dat kinderen een zo goed mogelijke start krijgen in de maatschappij. NCOI heeft een breed aanbod aan pedagogiek opleidingen.
Ben je op zoek naar een volwaardige opleiding Pedagogiek HBO of een deeltijd op HBO-Bachelorniveau? Volg dan de studie pedagogiek HBO Bachelor Pedagogiek. Tijdens deze brede, NVAO-geaccrediteerde Bachelor komen naast pedagogiek onderwerpen als ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek aan de orde. Daarnaast is er ruime aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden. Met een pedagogiek opleiding HBO Bachelor Pedagogiek kun je veel kanten op. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken in het onderwijs of, als je voor de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker kiest, de jeugdhulpverlening. Met deze afstudeerrichting leer je hoe je kinderen, jongeren en ouders bij de opvoeding helpt, ondersteunt en begeleidt en hoe je de begeleiding afstemt op de leeftijd en ontwikkelingsfase van het kind. Daarnaast kun je je met de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker laten registreren bij het SKJ. Deze registratie heb je nodig om je beroep uit te oefenen.
Pedagogiek studeren? Korte HBO-programma’s zijn ideaal als je je in relatief korte tijd op HBO-niveau wilt verdiepen in een specifiek onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de HBO Leergang Pedagogiek studie. Met deze opleiding verdiep je je onder andere in ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen en analyseer je de pedagogische situatie binnen gezinnen. Ben je geïnteresseerd in het ontstaan van een stoornis of probleem en de toekomstperspectieven van een kind met deze problematiek? Dan is het programma HBO Orthopedagogiek interessant voor jou. Als orthopedagoog werk je met kinderen (en soms ook volwassenen) met ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Na dit programma kun je een antwoord geven op elke specifieke opvoedingsvraag. Of kies voor het 1-jarige programma HBO Kinderpsychologie, waarmee je de kennis opdoet die je helpt vroegtijdig problemen in de ontwikkeling op te sporen, te voorkomen of op te lossen. Wil je aan de slag in de kinderopvang? Bekijk dan eens het programma HBO Begeleiden van Kinderen en Jongeren. Je ontwikkelt met dit programma goede pedagogische begeleidingsvaardigheden en je verdiept je in ontwikkelings- en levensfasepsychologie.
Ben je al werkzaam in het MBO, maar heb je nog geen lesbevoegdheid? Of wil je als zij-instromer je kennis overdragen aan de volgende generatie? Dan is het traject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) echt iets voor jou. Tijdens deze opleiding van 18 maanden leer je hoe het onderwijs in Nederland in elkaar zit, ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek en didactiek en maak je kennis met de verschillende taken van een docent in het MBO. Je rondt de opleiding af met het officiële Getuigschrift Pedagogisch Didactische Scholing.
Wil je meer weten over opvoeding en gedrag bij kinderen? Dan is de opleiding MBO Pedagogiek interessant voor jou. In 1 jaar tijd leer je veel over de ontwikkeling van kinderen en de problemen die daarbij kunnen voorkomen. Ook ontwikkel je de vaardigheden om kinderen met problemen goed te kunnen begeleiden. Deze opleiding is onderdeel van de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, niveau 4. Tijdens deze erkende pedagogiek opleiding komen alle belangrijke onderwerpen op het gebied van de begeleiding en ontwikkeling van kinderen aan bod. Je leert onder andere gesprekken te voeren met ouders/opvoeders en het kind, en hoe je een plan van aanpak maakt voor de begeleiding. Ook verdiep je je in onderwerpen als ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek.
Zoek je een korte opleiding waarin je op Masterniveau didactische vaardigheden ontwikkelt? Bekijk dan eens de Masterclass Didactiek. In 3 maanden krijg je een up-to-date overzicht van diverse leervormen en leer je hoe je media en technologie kunt inzetten om de gewenste opleidingsresultaten te behalen. Als je besluit na deze Masterclass door te studeren richting een volledige Master Onderwijskunde en voldoet aan de toelatingseisen, kun je deze Masterclass als vrijstelling inbrengen.
Wil jij graag alles weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Bekijk dan ook eens onze blogs over Onderwijs en Pedagogiek.
Hier lees je bijvoorbeeld alles over de functie van pedagoog. Maar ook wat je allemaal doet als je na een opleiding aan de slag gaat als orthopedagoog.