Pedagogiek

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen? En wil jij weten hoe je kinderen en ouders daarin begeleidt? Dan is een Pedagogiek opleiding wellicht iets voor jou. Na afloop van de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als pedagogisch gezinsondersteuner of als consulent in de zorg....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen? En wil jij weten hoe je kinderen en ouders daarin begeleidt? Dan is een Pedagogiek opleiding wellicht iets voor jou. Na afloop van de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als pedagogisch gezinsondersteuner of als consulent in de zorg....

Lees meer

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen? En wil jij weten hoe je kinderen en ouders daarin begeleidt? Dan is een Pedagogiek opleiding wellicht iets voor jou. Na afloop van de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als pedagogisch gezinsondersteuner of als consulent in de zorg....

Lees meer
 • Afgestemd op jouw leven
 • Afgestemd op jouw praktijk
 • Afgestemd op jouw kennis en ervaring

Beschikbaar: 29 opleidingen

Alle filters
Niveau
Startmoment
Dag(deel)
Studievorm/ leslocatie
Duur
Prijs

Masteropleiding (1)

NCOI is al vele jaren de grootste Masteropleider van Nederland. Alle volledige Masteropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen. Onze docenten worden gemiddeld met een 8,3 beoordeeld.

Masterclass (2)

HBO Bacheloropleiding (3)

Alle volledige Bacheloropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en voldoen aan strengste kwaliteitseisen.

Post Bachelor (3)

HBO-programma (13)

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

MBO - Niveau 4 (2)

MBO - Niveau 3 (1)

MBO-programma (2)

Training (2)

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten

NCOI Opleidingen, de grootste opleider van werkend Nederland

Ben jij geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen? En wil jij weten hoe je kinderen en ouders daarin begeleidt? Dan is een Pedagogiek opleiding wellicht iets voor jou. Na afloop van de opleiding kun je bijvoorbeeld aan de slag als pedagogisch gezinsondersteuner of als consulent in de zorg.

Wat is pedagogiek?

Pedagogiek is een wetenschap die zich richt op het opvoeden en onderwijzen van kinderen. In een opleiding Pedagogiek staan dan ook kwesties rondom de opvoeding centraal. Zo leer je hoe kinderen zich ontwikkelen tot een volwassene en op welke manier de omgeving van het kind invloed heeft op deze ontwikkeling. Je verdiept je in de kenmerken, oorzaken en gevolgen van leer- en gedragsproblemen en je leert kinderen, ouders, leerkrachten of anderen die betrokken zijn bij de opvoeding van een kind te begeleiden en ondersteunen. Met als doel dat kinderen een zo goed mogelijke start krijgen in de maatschappij. Ook kun je je tijdens de opleiding specialiseren in een richting die jou aanspreekt, zoals jeugdzorg, kinderopvang, basis- en middelbaar onderwijs of kinderobesitas.

PDG - Pedagogisch Didactisch Getuigschrift

Ben je al werkzaam in het MBO, maar beschik je nog niet over de juiste lesbevoegdheid? Of wil je als zij-instromer je kennis overdragen aan de volgende generatie? Dan is het traject Pedagogisch Didactisch Getuigschrift (PDG) echt iets voor jou. Tijdens deze opleiding van 18 maanden leer je hoe het onderwijs in Nederland in elkaar zit, ontwikkel je kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek en didactiek en maak je kennis met de verschillende taken van een docent in het MBO. Je rondt de opleiding af met het officiële Getuigschrift Pedagogisch Didactische Scholing.

Populaire opleidingen

De meest populaire Pedagogiek opleidingen op een rij:

Bekijk ook onze Pedagogiek opleidingen op masterniveau.
 

Aan de slag als pedagoog

Als afgestudeerd pedagoog heb je keus uit verschillende banen, maar ook uit verschillende sectoren. Pedagogen vind je namelijk niet alleen in het onderwijs en in de zorg, maar ook bij de gemeente en overheid. Zo begeleid je kinderen en volwassenen in hun ontwikkeling, maar kun je met jouw pedagogische kennis ook meewerken aan de ontwikkeling van een onderwijs- of zorgbeleid.

Een aantal mogelijke functies op een rij:

 • Pedagogisch gezinsondersteuner
 • Pedagogisch werker in de jeugdhulpverlening
 • Pedagogisch specialist in de kinderzorg
 • Opvoedingsvoorlichter
 • Leerlingbegeleider
 • Pedagogisch consulent in de zorg
 

Waarom volg je een Pedagogiek opleiding bij NCOI?

Een opleiding naast je baan volgen? Bij NCOI kan het! Dat komt door onze unieke onderwijsmethode. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte leerstof, ervaren docenten en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een studievorm beschikbaar die aansluit op jouw wensen en behoeften. Daarnaast is alle leerstof zo ingericht dat je het geleerde direct kunt toepassen in je eigen praktijk. Zo zie je snel resultaten en leer je zo efficiënt mogelijk.

 • Keuze uit ruim 20 opleidingen
 • Speciaal voor werkenden en daarom flexibel: zowel online als klassikaal te volgen en meerdere startmomenten per jaar.
 • Nederlandstalige lessen.
 • Docenten uit de praktijk: de leerstof en business cases raken de dagelijkse werkpraktijk.
 

Meer weten? Lees hier alles over onze unieke onderwijsmethode!

HBO Opleidingen Pedagogiek

HBO Bachelor

Bij NCOI kan je kiezen uit verschillende HBO Pedagogiek opleidingen, van volledige bachelors tot korte programma’s. Kies bijvoorbeeld voor de HBO Bachelor Pedagogiek.Tijdens deze brede Bachelor ga je naast pedagogiek ook aan de slag met onderwerpen als ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek. Daarnaast is er ruime aandacht voor de ontwikkeling van vaardigheden. Na afloop van de opleiding heb jij je ontwikkeld tot een officieel erkende opvoedkundige en kun je vele kanten op. Denk bijvoorbeeld aan werken in het onderwijs of, als je voor de afstudeerrichting Jeugdzorgwerker kiest, in de jeugdhulpverlening.

HBO-programma

Korte HBO-programma’s zijn ideaal als je je in relatief korte tijd op HBO-niveau wilt verdiepen in een specifiek onderwerp. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor het programma Kort HBO Pedagogiek. Met deze opleiding verdiep je je onder andere in ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen en analyseer je de pedagogische situatie binnen gezinnen. 

Ben je geïnteresseerd in het ontstaan van een stoornis of probleem en de toekomstperspectieven van een kind met deze problematiek? Dan is de HBO module Orthopedagogiek interessant voor jou. Als orthopedagoog werk je met kinderen (en soms ook volwassenen) met ontwikkelings-, opvoedings- en leerproblematiek. Na dit programma kun je een antwoord geven op elke specifieke opvoedingsvraag.

Of kies voor het 1-jarige programma HBO Programma Kinderpsychologie. Hiermee doe je de kennis op die je helpt vroegtijdig problemen in de ontwikkeling op te sporen, te voorkomen of op te lossen. 

Wil je aan de slag in de kinderopvang? Bekijk dan eens de HBO module begeleiden van Kinderen. Je ontwikkelt met dit programma goede pedagogische begeleidingsvaardigheden en je verdiept je in ontwikkelings- en levensfasepsychologie.

MBO Opleidingen Pedagogiek

Wil je meer weten over opvoeding en gedrag bij kinderen? Dan is het MBO Programma Pedagogiek interessant voor jou. In 1 jaar tijd leer je veel over de ontwikkeling van kinderen en de problemen die daarbij kunnen voorkomen. Ook ontwikkel je de vaardigheden om kinderen met problemen goed te kunnen begeleiden. Dit MBO programma is onderdeel van de opleiding MBO Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, niveau 4.

Tijdens deze erkende pedagogiek opleiding komen alle belangrijke onderwerpen op het gebied van de begeleiding en ontwikkeling van kinderen aan bod. Je leert onder andere gesprekken te voeren met ouders/opvoeders en het kind, en hoe je een plan van aanpak maakt voor de begeleiding. Ook verdiep je je in onderwerpen als ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek.

Blogs over pedagogiek

Wil jij graag alles weten over de baankansen, trends en andere relevante ontwikkelingen in dit vakgebied? Bekijk dan ook eens onze blogs over Onderwijs en Pedagogiek.

Hier lees je bijvoorbeeld alles over de functie van pedagoog. Maar ook wat je allemaal doet als je na een opleiding aan de slag gaat als orthopedagoog.
 

Veelgestelde vragen over Pedagogiek

Wat kun je met een opleiding pedagogiek?
Wat zijn de toelatingseisen voor een opleiding pedagogiek?
Wat zijn de praktijkgerichte elementen in een opleiding pedagogiek?
Hoe groot zijn de klassen tijdens een opleiding pedagogiek?
Welke Master kun je volgen na een opleiding pedagogiek?