5 technologische trends die zakelijk Nederland in 2015 veranderen

In het huidige digitale tijdperk hebben technologische trends veel invloed op de manier waarop we werken en leven. De onderstaande vijf ontwikkelingen zullen in 2015 vooral op de werkvloer voor veel veranderingen zorgen.
 
1. Automatisering zorgt voor verplaatsing van vaardigheden
Steeds meer processen worden geautomatiseerd en robots, slimme machines en kunstmatige intelligentie zullen in de nabije toekomst structureel deel gaan uitmaken van bedrijfsprocessen. Niet alleen migreren of verdwijnen hierdoor wereldwijd ruim twintig miljoen banen, maar er vindt ook een verschuiving plaats in vaardigheden. De banen van de toekomst vereisen namelijk meer probleemoplossend vermogen. Bijvoorbeeld vaardigheden als data-analyse en de mogelijkheid om creatief te denken, effectief te communiceren en samen te werken in teams.
 
2. Cloud wordt de norm
In 2015 zal de cloud massaal worden omarmd. Door het digitaliseren van informatie-intensieve processen, kunnen de kosten drastisch worden verlaagd en doorlooptijden worden verbeterd. De beveiliging van gegevens is hierin een topprioriteit en hier zal dan ook meer in geïnvesteerd worden.
 
3. Richten op strategisch belang in een digitale economie
Als een onderneming de digitale transformatie wil maken, moet zij zich richten op het strategisch belang van informatie in een digitale economie. In dit geval zullen er twee rollen toegevoegd worden aan het management, namelijk die van Chief Data Officer en Chief Digital Officer. De Chief Digital Officer is verantwoordelijk voor de digitale klant en overziet zowel de strategie als de technologie die nodig is voor het realiseren van een positieve digitale klantbeleving. De Chief Data Officer houdt zich bezig met datamanagement en zal gebruikmaken van de exploderende hoeveelheden data en analytics om besluitvorming te verbeteren en nieuwe omzetkansen te creëren.
 
4. Snellere productontwikkelingscyclus
In 2015 zullen de gevestigde ondernemingen ingehaald worden door flexibele en kleine starters bij de introductie van nieuwe producten op de markt. De productontwikkelingscyclus zal hierdoor worden versneld. Om dit innovatietempo bij te houden, zullen CIO's (Chief Information Officers) en zakelijk leiders meer moeten denken als ondernemers en start-up-strategieën moeten omarmen. Hierdoor kunnen zij proactief groeikansen creëren.
 
5. Volgende evolutie van het internet
Het Internet of Things creëert een gigantisch wereldwijd netwerk van apparaten en machines die met elkaar verbonden zijn, communiceren en gegevens uitwisselen. Dit wordt door velen gezien als een vaag en futuristisch concept, maar in werkelijkheid bestaat het al. We dragen bijvoorbeeld slimme horloges en we rijden in auto's met ingebouwde sensoren. Dit jaar zal duidelijk worden dat het Internet of Things ‘gewoon’ een volgende evolutie van het internet is.
 
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen? NCOI biedt u een ruim aanbod aan opleidingen en trainingen op het gebied van ICT en Techniek.

Bron: OpenText en ManagersOnline

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.