Mail door

Digiduck: op speelse wijze leren programmeren

Minister Jet Bussemaker van het ministerie van OCW heeft het eerste exemplaar van de Digiduck in ontvangst genomen. De Digiduck is een initiatief van Donald Duck Weekblad/Sanoma, Kennisnet, Digivaardig & Digiveilig/ECP, KPN, Microsoft en SIDN. Het is een speciale aflevering van het weekblad Donald Duck, die kinderen op een speelse manier laat kennismaken met programmeren. Volgens de initiatiefnemers is er in heel Europa een tekort aan goede ICT’ers. Dit zou grotendeels te wijten zijn aan het feit dat er te weinig jongeren zijn met technische vaardigheden. Met de Digiduck wil men aandacht vragen voor dit probleem.

Programmeren verplicht
Volgens de initiatiefnemers is er in andere Europese landen in het onderwijs meer aandacht voor programmeren. In Zweden kunnen kinderen die er belangstelling voor hebben het al leren op de basisschool, in Groot-Brittannië wordt het zelfs verplicht. Kinderen moeten daar vanaf hun vijfde tot het einde van de basisschool leren programmeren.
 
Duckwise
Een van de initiatiefnemers van de Digiduck, mediabedrijf Sanoma, is eerder dit jaar ook gestart met het ‘edutainment’-label Duckwise, waaronder de komende jaren verschillende digitale en papieren uitgaven zullen verschijnen. Hierin zal ook aandacht worden besteed aan ICT.
 
Help als leraar mee het tekort aan goede ICT’ers op te lossen
Om het tekort aan ICT-professionals op te lossen, is het belangrijk dat er vanaf de basisschool aandacht wordt besteed aan programmeren. NCOI biedt verschillende lerarenopleidingen aan, zoals:
 
HBO Bachelor Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
HBO Bachelor Pedagogiek, specialisatie Lerarenopleiding
 
Bron: Computable
 
De Digiduck is hier online te lezen: http://www.donaldduck.nl/media/acties/digiboekje/digiduck2.html

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant