Een carrière in sales

Waar salesmedewerkers het beste terechtkunnen voor een succesvolle carrière, hangt af van verschillende factoren: de organisatie, de werkomgeving en bijbehorende faciliteiten en natuurlijk persoonlijke voorkeur. Wat weegt zwaarder: salaris, werkplezier, status of een goede balans tussen werk- en privé?

Starters
Voor beginnende salesmedewerkers is werken in de binnendienst een goed startpunt. De ideale werksituatie wordt gecreëerd wanneer er wordt gezorgd voor goede begeleiding en kennisoverdracht. Competenties als resultaatgedrevenheid, lef, discipline en beschikken over een goede dosis energie, enthousiasme en passie behoren tot de sterke punten van een goede salesmedewerker. Om door te groeien naar een baan in de buitendienst komen deze kwaliteiten en eigenschappen goed van pas. De belangrijkste taak in een buitendienstfunctie is namelijk het scoren van deals. Als beginner start je meestal met een relatief laag basissalaris en aan de hand van positieve inzet zullen de verkopen stijgen. Daarmee kan het variabele gedeelte, het prestatieloon, omhoog worden gehaald.

Belangrijke factoren selectieproces salesmedewerker
Wanneer een bedrijf een salesmedewerker moet gaan selecteren, zijn verschillende factoren van belang: persoonlijkheid, capaciteit en het vermogen om samen te werken. Om tot een goede match te komen, zijn een paar vragen belangrijk:
• Worden er nieuwe klanten aangeleverd of alleen bestaande?
• Wat is het niveau van de klanten? – dit bepaalt de waarde van de order en de bonus.
• Wordt er veel omzet gegenereerd?
• Wat is het aandeel van de medewerker in de organisatie?
• Over welk kennisniveau beschikt de medewerker?

De beste banen
Banen in de complexe dienstverlening, ICT en zakelijke dienstverlening, zijn qua salaris over het algemeen de beste banen voor salesmedewerkers. Kandidaten kiezen er steeds vaker voor om bij een ‘A-merk’-organisatie te werken. Deze grotere organisaties bieden veel ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden, hebben relatief goede arbeidsvoorwaarden en staan goed op het cv. Dat kan van pas komen bij een eventuele vervolgcarrière. Een commerciële functie bij deze bedrijven heeft over het algemeen meer aanzien dan salesfuncties in de zorg, industrie of bij gemeenten.

Starten met salescarrière
Wilt u een carrière starten als salesmedewerker of uw kennis verder ontwikkelen? NCOI heeft verschillende opleidingen en trainingen op het gebied van Sales/Verkoop, bijvoorbeeld Masterprogramma Salesmanagement, HBO Marketing en Sales, MBO Commerciële Vaardigheden of de trainingen Commerciële Binnendienst en Commerciële Buitendienst.

Bron: Intermediair
Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.