Ik wil een opleiding volgen. Maar hoe overtuig ik mijn baas? (5)

Managers en werkgevers hebben het over het algemeen druk. Er is geen tijd om een passende opleiding voor je te zoeken. Ga daarom zelf aan de slag en kom goed beslagen ten ijs. Een aanvraag voor een opleiding kun je voorbereiden. Hieronder vind je een aantal handige tips waarmee je een goed opleidingsvoorstel kunt samenstellen en daarmee je manager kan overtuigen van het belang van de opleiding.

1. Enthousiasmeren

Maak je manager enthousiast over een presentatie of een interessant artikel dat u in een vakblad heeft gelezen.

2. Deskresearch

Ga zelf op onderzoek uit. Op internet zijn veel soorten opleidingen te vinden die verschillen van locatie, lesdagen, prijs, etc. Vraag voor iedere opleiding informatie aan.

3. Voorwaarden bedenken

Zet belangrijke voorwaarden waaraan de opleiding moet voldoen voor jezelf en de organisatie op een rij. Wat is jouw doel? Wat wil je met de opleiding bereiken? Maar denk ook aan praktische zaken zoals locatie, prijs en examen.

4. Vergelijk opleidingen

Selecteer een aantal opleidingen die je interessant lijken. Vergelijk de opleidingen die je uitgezocht hebt en leg deze naast de voor jou belangrijke voorwaarden. Prijzen zijn het makkelijkste te vergelijken. Ga er niet van uit dat de goedkoopste opleiding altijd de beste is. Kijk ook naar de inhoud en het aantal lesdagen dat je er voor terug krijgt.

5. Motivatie

Zorg dat u een goede motivatie hebt, waarom je deze opleiding graag wilt volgen. Probeer heldere argumenten te omschrijven. Denk aan:

  • Subsidies

Voor werkgevers zijn er veel fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden die het aantrekkelijk maken om werknemers te laten studeren. Naast de fiscale aftrekbaarheid kunnen werkgevers met subsidies soms geld verdienen via de loonheffing (WVA).

  • Maximale investering van werknemers

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er meer uit werknemers gehaald kan worden wanneer werknemers de kans krijgen om te groeien, hen weet te prikkelen en nieuwe inzichten geeft. De investering die werkgevers moeten doen om een opleiding te bekostigen verdient zich terug in de kennis die de werknemer de op werkvloer meeneemt.

  • Ambitieus

Werkgevers zijn blij met ambitieuze werknemers die leergierig zijn en nog meer uit hun werk willen halen. Uit onderzoek blijkt dat wij behoefte hebben aan drie dingen in ons werk: waardering, respect en potentieel om te groeien zodat we productiever worden.

< Terug naar artikeloverzicht

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.