Ik wil een opleiding volgen. Maar hoe overtuig ik mijn baas?

Ik wil een opleiding volgen. Maar hoe overtuig ik mijn baas? Managers en werkgevers hebben het over het algemeen druk. Er is geen tijd om een passende opleiding voor u te zoeken. Ga daarom zelf aan de slag en kom goed beslagen ten ijs. Een aanvraag voor een opleiding kunt u voorbereiden. Hieronder vindt u een aantal handige tips waarmee u een goed opleidingsvoorstel kunt samenstellen en daarmee uw manager kan overtuigen van het belang van de opleiding.

1. Enthousiasmeren

Maak uw manager enthousiast over een presentatie of een interessant artikel dat u in een vakblad heeft gelezen.

2. Deskresearch

Ga zelf op onderzoek uit. Op internet zijn veel soorten opleidingen te vinden die verschillen van locatie, lesdagen, prijs, etc. Vraag voor iedere opleiding informatie aan.

3. Voorwaarden bedenken

Zet belangrijke voorwaarden waaraan de opleiding moet voldoen voor uzelf en de organisatie op een rij. Wat is uw doel? Wat wilt u met de opleiding bereiken? Maar denk ook aan praktische zaken zoals locatie, prijs en examen.

4. Vergelijk opleidingen

Selecteer een aantal opleidingen die u interessant lijken. Vergelijk de opleidingen die u uitgezocht hebt en leg deze naast de voor u belangrijke voorwaarden. Prijzen zijn het makkelijkste te vergelijken. Ga er niet van uit dat de goedkoopste opleiding altijd de beste is. Kijk ook naar de inhoud en het aantal lesdagen dat u er voor terug krijgt.

5. Motivatie

Zorg dat u een goede motivatie hebt, waarom u deze opleiding graag wilt volgen. Probeer heldere argumenten te omschrijven. Denk aan:
 

  • Subsidies Voor werkgevers zijn er veel fiscale regelingen en subsidiemogelijkheden die het aantrekkelijk maken om werknemers te laten studeren. Naast de fiscale aftrekbaarheid kunnen werkgevers met subsidies soms geld verdienen via de loonheffing (WVA).
  • Maximale investering van werknemers Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er meer uit werknemers gehaald kan worden wanneer werknemers de kans krijgen om te groeien, hen weet te prikkelen en nieuwe inzichten geeft. De investering die werkgevers moeten doen om een opleiding te bekostigen verdient zich terug in de kennis die de werknemer de op werkvloer meeneemt. 
  • Ambitieus Werkgevers zijn blij met ambitieuze werknemers die leergierig zijn en nog meer uit hun werk willen halen. Uit onderzoek blijkt dat wij behoefte hebben aan drie dingen in ons werk: waardering, respect en potentieel om te groeien zodat we productiever worden.  

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant