Menu

Veiligheid moet beter

In het boek 'Veiligheid in perspectief' doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid letterlijk een boekje open over de tekortkomingen op het gebied van veiligheid in de bouw, de gezondheidszorg en de chemische industrie. Het boek 'Veiligheid in perspectief' geeft een overzicht van de ruim 60 onderzoeken (en 200 kleinere onderzoeken) die de raad sinds zijn oprichting in februari 2005 heeft verricht. Deze 8 jaar onderzoek heeft het beeld opgeleverd dat er in ons land op het gebied van veiligheid veel bereikt is. Tegelijkertijd constateert voorzitter Tjibbe Joustra dat Nederland weliswaar één van de veiligste landen ter wereld is, maar dat dit verworven veiligheidsniveau niet vanzelfsprekend is.

Investeren

Zo blijkt in de bouwsector dat het ontbreken van een integrale veiligheidsaanpak heeft geleid tot ernstige ongevallen, zoals het instorten van een vloer van de B-Tower in Rotterdam en van het dak van het stadion van FC Twente in Enschede. Daarnaast ziet de Onderzoeksraad dat bedrijven in economisch slechte tijden doorgaans minder geneigd zijn te investeren in onderhoud en veiligheidsmaatregelen, waardoor de veiligheid in het geding kan komen. Bedrijven realiseren zich nog te weinig dat investeren in veiligheid juist verstandig kan zijn vanuit bedrijfseconomisch perspectief.

Integrale aanpak

De Onderzoeksraad zal ook de komende jaren aandacht vragen voor veiligheid en zich extra inspannen op het gebied van bouw, gezondheidszorg, industrie en digitale veiligheid. In het algemeen geldt dat er binnen bedrijven steeds meer aandacht is voor veiligheid, maar dat een groot deel van de veiligheidsissues fragmentarisch – dus niet integraal - wordt opgepakt, terwijl dit juist noodzakelijk is om tot successen te kunnen komen. Het volledige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt u op de site KWA.nl.

Bron: Dit artikel is gebaseerd op het artikel van Jeffrey van der Weerd op de site van KWA.nl.    

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Virtuele Open Dag NCOI

Virtual classroom en e-learning

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben veel onderwijsinstellingen tijdelijk de deuren van hun leslocaties gesloten. Ook bij NCOI Opleidingen heeft jouw gezondheid en die van onze medewerkers de allerhoogste prioriteit. Maar onze opleidingen gaan wel gewoon van start. Je kunt daarbij kiezen uit 2 varianten: de klassikale variant (tijdelijk via virtual classroom) of de e-learning variant met switchgarantie.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.