Lerarenbeurs aanvragen: dit moet je weten

Wil jij jouw professionele kennis en vaardigheden als docent bij een bekostigde onderwijsinstelling verder ontwikkelen? Volg dan een HBO Bachelor- of Masteropleiding en kom in aanmerking voor de lerarenbeurs. Met deze lerarenbeurs ontvang je in totaal € 7.700,- subsidie per jaar, waarvan € 7.000,- bestemd voor het lesgeld, € 350,- voor studiematerialen en € 350,- voor reiskosten. Vraag de lerarenbeurs snel aan, je hebt tot en met 15 mei 2024!

Ontvang tot € 7.700,- subsidie

Als docent ben je altijd bezig met de ontwikkeling van je studenten. Maar wat zijn jouw ambities eigenlijk? Wil jij je kennis en vaardigheden opfrissen of verder ontwikkelen, je specialiseren in een bepaald onderwerp of ben je toe aan de volgende stap in je carrière? Vraag dan de lerarenbeurs aan. Met deze regeling kun je tot € 7.700,- subsidie ontvangen en hiermee je lesgeld, studiematerialen en reiskosten (deels) bekostigen. De lerarenbeurs kun je voor maximaal drie jaar aanvragen en de maximale duur is gebaseerd op de startdatum en studielast van je opleiding.

Lerarenbeurs voorwaarden

Wil je in aanmerking komen voor de lerarenbeurs? Dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je onder andere:

  • Een onderwijsbevoegdheid hebben of leraar zijn in het HBO met minimaal een HBO Bachelorgetuigschrift. Ben je docent in het MBO? Dan moet je voldoen aan de bekwaamheidseisen.
  • Werkzaam zijn bij een bekostigde school of een orthopedagogisch didactisch centrum.
  • Minimaal 20% van je werktijd lesgeven, inclusief voorbereiding en nakijkwerk.
  • Een opleiding kiezen die start na 1 september 2024.
  • Minimaal 15 studiepunten (ECTS) per studiejaar behalen om de lerarenbeurs te behouden.
  • Geen andere subsidies of tegemoetkomingen hebben aangevraagd.

Op de website van DUO vind je het complete overzicht van alle voorwaarden waaraan je moet voldoen om de lerarenbeurs aan te vragen en te behouden.

Studieverlof

Bovendien kan je werkgever met deze lerarenbeurs subsidie aanvragen om jou studieverlof te geven en een vervanger aan te stellen. De subsidie voor studieverlof kun je alleen aanvragen in de aanvraagperiode van de lerarenbeurs. Deze loopt van 1 april 18.00 uur tot en met 15 mei 23.59 uur. Op de website van DUO vind je het complete overzicht van alle voorwaarden voor de subsidie studieverlof.

Aanvragen lerarenbeurs: 1 april tot en met 15 mei

De aanvraagperiode voor de lerarenbeurs 2024-2025 loopt van 1 april 18.00 uur tot en met 15 mei 23.59 uur. Voor het aanvragen van de lerarenbeurs heb je de BRIN-code van je onderwijsinstelling nodig. De BRIN-code van NCOI Opleidingen is 29PZ.

Inschrijven opleiding

Voordat je een aanvraag doet voor de lerarenbeurs bij DUO moet je je inschrijven voor een opleiding. Je moet hierbij rekening houden dat je opleiding na 1 september 2024 start. Als je de lerarenbeurs niet krijgt toegewezen, kun je met je bewijs van afkeuring de opleiding bij NCOI kosteloos annuleren.

Wees er snel bij

Wacht niet te lang, want er is maar beperkt budget beschikbaar. DUO behandelt de aanvragen na de sluitingsdatum op 15 mei op de volgorde van binnenkomst. Dit betekent dus hoe eerder je de aanvraag doet, hoe groter de kans is dat je de subsidie krijgt toegewezen.

Herhaalaanvragen

De lerarenbeurs moet je elk jaar opnieuw aanvragen en kan je voor maximaal drie studiejaren aanvragen. Heb je al eerder een lerarenbeurs gehad? Dan krijg je tijdens de aanvraagronde voorrang als je voor een 2e of 3e jaar aanvraagt.

Nadat de herhaalaanvragen voor het 2e en 3e studiejaar zijn toegewezen, worden de 1e aanvragen die in 2023 zijn afgewezen vanwege het bereikte subsidieplafond behandeld. Als laatste wordt er gekeken naar de nieuwe 1e aanvragen.

Persoonlijk advies nodig?

Kunnen we je helpen bij het vinden van de juiste opleiding of training? Onze opleidingsadviseurs zijn telefonisch te bereiken via 035 6 400 411 of vul het contactformulier in. Wij nemen dan contact met je op!

Welke HBO Bachelor- of Masteropleidingen kan je volgen met de lerarenbeurs?

Alle HBO Bacheloropleidingen en alle Masteropleidingen van NCOI Opleidingen komen in aanmerking voor de lerarenbeurs. Voor een Post HBO-opleiding kun je geen lerarenbeurs aanvragen. Hieronder vind je een kleine selectie uit ons aanbod.

Veelgestelde vragen over de lerarenbeurs
Lerarenbeurs wanneer krijg je bericht?
Hoeveel jaar heb je recht op lerarenbeurs?
Wat houdt de subsidie studieverlof in voor mijn werkgever?
Wat gebeurt er als ik voor een nieuwe werkgever ga werken?
Moet je de lerarenbeurs terugbetalen?
Opleiding volgen naast je baan in het onderwijs

Bij NCOI Opleidingen hanteren we een flexibele aanpak die het makkelijker maakt om je opleiding te combineren met je baan. Zo kies je zelf of je je opleiding klassikaal, via Virtual Classroom of via e-learning volgt. En mocht je tussendoor willen veranderen van studievariant, dan kun je zonder extra administratiekosten moeiteloos switchen. 

Studenten aan het woord

Ben je benieuwd naar hoe anderen hun opleiding combineren met een baan? Hieronder lees je de ervaringsverhalen van onze studenten.

Portret Marlies de Haan
Marlies de Haan

Zij-instromer PABO

‘De combinatie werken en leren is heel motiverend, omdat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk.’

Portret Marjolein de Kort
Marjolein de Kort

Zij-instromer PABO

‘Het contact met de medestudenten vind ik heel fijn. Tijdens bijeenkomsten wisselen we veel ervaringen uit.’

Portret Paul Lucas
Paul Lucas

Post Bacheloropleiding tot Remedial Teacher

‘Ik heb geleerd hoe je de begeleiding van leerlingen in en buiten de klas vormgeeft.’

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.