5 keer de kracht van blended learning

Ben jij al bekend met blended onderwijs? Bij NCOI Opleidingen geloven wij enorm in de mix van digitaal en klassikaal onderwijs. Daarnaast biedt het jou als student ook veel voordelen. Zo studeer je wanneer het jou uitkomt en haal je mogelijk betere resultaten. In deze blog zetten we het nog eens op een rij: vijf redenen waarom blended learning werkt.

Wat is blended learning?

Als student leren via webinars, klassikale lessen, een quiz, podcast en één-op-één online gesprekken. Blended learning is een mix van digitale en fysieke leer- en lesmethoden. De bedoeling van blended learning is dat persoonlijke contactmomenten en de onderwijsactiviteiten op basis van ICT elkaar versterken. Ons eigen online leerplatform e-Connect is hier ook een mooi voorbeeld van. Hier kun je onder meer online studeren, in contact komen met medestudenten, vragen stellen aan docenten of alvast kijken wat je moet leren voor je volgende lesbijeenkomst. Het is steeds zoeken naar de ideale mix voor een bepaald leerdoel. 

5 redenen waarom blended learning jou kan helpen?

Er zijn verschillende redenen om blended learning in te zetten en te gebruiken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het studieplezier en -prestaties kan verhogen. We zetten vijf redenen voor je op een rij.

1. Het is flexibel

Een online leeromgeving maakt het mogelijk dat je vaker zelf bepaalt waar en wanneer je studeert. Je kunt online lesmodules volgen op een moment dat het jou uitkomt. Je kunt thuis, in een café of op je leslocatie je lesstof doornemen. Zeker wanneer je werkt en daarnaast je opleiding volgt, is die flexibiliteit belangrijk. 

2. Past zich aan jouw leerbehoefte aan 

Een online leeromgeving kan meer personalisatie in het leertraject aanbrengen doordat je bijvoorbeeld kunt studeren in je eigen tempo. Een voorbeeld daarvan is dat je met lesstof kunt blijven oefenen totdat de voorbereidende online toetsen aangeven dat je die voldoende beheerst om door te kunnen gaan voor de eindtoets. 

3. Betere studieprestaties

Er is veel onderzoek gedaan naar blended learning en diverse resultaten lijken er op te wijzen dat blended learning je studieresultaten kunnen verhogen. Dit lijkt echter ook af te hangen van individuele factoren als motivatie, ICT-vaardigheden en je vermogen op het eigen leren te reflecteren. 

Bij NCOI Opleidingen begeleiden we je hier zo goed mogelijk bij. Bovendien kun je bij ons heel flexibel studeren. Zo kun je per module bepalen voor welke opleidingsvariant je gaat: klassikaal, Virtual Classroom of e-learning. Welke variant je ook kiest, je wordt altijd zo goed mogelijk begeleid door onze docenten en kunt hier ook te allen tijde terecht met vragen. Zo begeleiden we je optimaal op weg naar je diploma. 

4. Zelfstandiger leren 

Blended learning kun je zien als een meer zelfstandige manier van leren. Je zit immers niet meer alle lestijd in de klas, maar deelt voor een deel zelf je tijd in. Dit vraagt ook om meer regie van de student, en een stukje zelfregulerend vermogen. Gebruik je de online tijd om te studeren, of ga je uitstelgedrag vertonen en andere dingen doen? Dat bepaal je zelf. 

5. Hogere tevredenheid

Ook de tevredenheid van studenten over blended learning is onderzocht, en kan als beter worden ervaren ten opzichte van traditioneel onderwijs. Hier kunnen verschillende redenen een rol spelen. Je eigen leertempo bepalen bijvoorbeeld, kan er voor zorgen dat studeren minder stressvol wordt. En het combineren van verschillende online en offline methoden kan je gemotiveerder maken om te leren. Daarnaast kan de online leeromgeving stimuleren om vaker met elkaar van gedachten te wisselen en leermateriaal te delen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.