BIG-register: alles wat je moet weten

Sommige beroepen in de zorg mag je alleen uitoefenen als je BIG-geregistreerd bent. Maar wat is het BIG-register precies? Voor welke beroepen geldt het? En hoe zit het met herregistratie? Op deze pagina lees je alles wat je over dit onderwerp moet weten.

Wat is het BIG-register?

De wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is in het leven geroepen om de kwaliteit van de zorg te controleren. Wie in het register is ingeschreven, is wettelijk bevoegd om de beschermde titel te voeren die bij het beroep hoort. Jouw deskundigheid is hierdoor direct herkenbaar. Iedereen kan namelijk het BIG-register inzien.
 
Ingeschreven staan in het BIG-register betekent ook dat je onder het tuchtrecht valt, en dat je een opleiding tot specialist mag volgen. Artsen, tandartsen, verpleegkundigen en verloskundigen mogen door hun registratie bepaalde handelingen zelfstandig uitvoeren. Buitenlands diploma? Als je in het BIG-register staat, kun je in Nederland aan de slag.
 
Voorwaarden voor het aanvragen van een BIG-registratie
Als je je wilt laten registreren in het BIG-register, gelden de volgende voorwaarden:

  • Je hebt een geldig Nederlands diploma van minder dan vijf jaar oud;
  • Je mag je beroep zonder beperkingen uitvoeren;
  • Je staat niet onder toezicht (curatele) vanwege een lichamelijke of geestelijke kwestie.
 

Heb je je Nederlandse diploma meer dan vijf jaar geleden behaald? Dan moet je voldoen aan de voorwaarden voor herregistratie. Dit geldt ook als je nog niet eerder BIG-geregistreerd bent geweest.
 
Voor een buitenlands diploma gelden andere voorwaarden.

Opleidingen waarbij een BIG-registratie van toepassing is
Bij acht beroepen is een BIG-registratie noodzakelijk. Dit zijn de beroepen apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige. Volg je een NCOI-opleiding in een van deze richtingen binnen Zorg, Welzijn en Hulpverlening? Bijvoorbeeld de HBO Bachelor Opleiding tot Verpleegkundige (HBO-V)? Dan moet je je registreren voordat je het beroep kunt uitoefenen.
 
Herregistratie
Iedere vijf jaar moet je je opnieuw registreren in het BIG-register. Zo blijft het BIG-register actueel en betrouwbaar. Je kunt een herregistratie aanvragen als je de afgelopen vijf jaar genoeg uren hebt gewerkt. Per beroepsgroep verschilt het hoeveel werkuren genoeg zijn.
 
Heb je de afgelopen vijf jaar minder gewerkt dan noodzakelijk is voor herregistratie? Als je aan de scholingseis voldoet, kun je de herregistratie alsnog aanvragen. Ook hier verschilt het per beroepsgroep wat deze eis precies inhoudt.
 
Weten wat je precies moet doen voor herregistratie? Je ontdekt dit per beroepsgroep op de officiële website van het BIG-register.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.