De HR-professional van de toekomst

Data wordt steeds belangrijker in de samenleving en dus ook voor bedrijven en organisaties. Want meten is weten. Heel veel bedrijfsonderdelen, zoals marketing, operations en finance, zijn al ‘data driven’. Voor HR was dat niet meteen zo vanzelfsprekend, want in dit vakgebied gaat het om werken met mensen. En dan denk je niet meteen aan objectieve, ‘kille’ data. Toch wordt ook bij HR steeds minder gewerkt vanuit het ‘onderbuikgevoel’ en meer vanuit objectieve data. Systemen als HR-metrics, HR-analytics en e-HRM zijn momenteel sterk in opkomst. 

Betere kennis voor de HR-professional

Met HR-metrics verzamel je gegevens over bijvoorbeeld werving, personeelsverloop, promotietijd, verzuim, overwerk en betrokkenheid. Uit die data verkrijg je met HR-analytics kennis over vaste patronen. Zoals hoelang het duurt voordat medewerkers op zoek gaan naar een baan bij een andere werkgever. Het verzamelen en actueel houden van die gegevens is veel werk, maar met goede e-HRM-programma’s gaat dat een stuk makkelijker. 

Electronic Human Resource Management (e-HRM) bestaat uit ESS (Employee Self Service) en MSS (Manager Self Service). In dit systeem kunnen medewerkers zelf onder meer hun gegevens aanpassen, verlof aanvragen, verzuim registreren en onkosten declareren. Managers kunnen die aanvragen en registraties dan weer in het systeem inzien en accorderen. 

Meer ruimte voor organisatieadvies 

Door deze systemen worden HR-processen efficiënter. Ze besparen tijd en verminderen de papierstroom. En daar bovenop verlaagt deze automatisering de kans op fouten. Administratieve taken kosten dus steeds minder tijd. Hierdoor krijg je als HR-professional meer ruimte voor organisatieadvies en een strategische rol. Een mooie kans dus om inhoudelijk van toegevoegde waarde te zijn. Maar een meer strategische adviesrol vraagt wel andere competenties en kennis. 

Door het gebruikmaken van deze systemen, neemt de kwaliteit en waarde van beslissingen toe. Het biedt objectieve handvatten voor het bepalen van de richting en de strategie. De beste beslissingen zijn gebaseerd op een combinatie van objectieve data en de menselijke interpretatie ervan. Als HR van strategische waarde wil zijn en blijven, moet het meegaan met deze ontwikkelingen. Kennis van de business en het vermogen om te analyseren zijn de competenties die daarbij onmisbaar zijn. Dit betekent dat aan het HR-team van de toekomst dus ook data-analisten moeten worden toegevoegd.

Meer weten over het HR-vak?

Wil jij meer weten over het HR-vak? Welke ontwikkelingen er in HR zijn, wat je kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure HR vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder vorm kunt geven. Je kunt de brochure hier downloaden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.