Menu

Levenlanglerenkrediet (LLLK)

Levenlanglerenkrediet (LLLK)

Om een leven lang leren te stimuleren heeft de overheid het levenlanglerenkrediet ontwikkeld. Daarmee kan iedereen tot 55 jaar voor een deeltijd HBO- of Masteropleiding van NCOI Opleidingen of deelprogramma’s van deze opleidingen geld lenen bij de overheid. Ook als je een tweede Bacheloropleiding wilt doen of een Master wilt volgen na je Bachelor, biedt deze regeling aantrekkelijke mogelijkheden

Het levenlanglerenkrediet

Ook voor dit studiejaar kan iedereen tot 55 jaar tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid voor studiekosten in het hoger onderwijs. Deze aantrekkelijke studiefinanciering voor volwassenen heet het levenlanglerenkrediet en geldt voor de opleidingen HBO Associate degree, HBO Bachelor en Master.
 
Wanneer je niet direct een volledige HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding wilt volgen, kun je ook starten met het eerste jaar. Ook dan kun je gebruikmaken van het levenlanglerenkrediet. Je moet wel aan de toelatingsvoorwaarden voldoen. Zo kun je starten met een route naar Bachelor of Master waarbij de studiekosten volledig gefinancierd kunnen worden. Na de eerste fase bepaal je of je verder studeert. Wil je hier meer informatie over of heb je een andere vraag omtrent het levenlanglerenkrediet? Je kunt altijd contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag verder.

Contact met opleidingsadviseur

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt per jaar een bedrag ter hoogte van je lesgeld, oftewel onderwijsgebonden studiekosten, lenen. Arrangementskosten en literatuurkosten vallen hier buiten, maar je kunt dus voor een groot deel van de opleidingskosten het levenlanglerenkrediet gebruiken. Daarnaast mag je je gemaakte studiekosten ook nog altijd aftrekken van je inkomstenbelasting. Zo profiteer je optimaal van de beide regelingen. Je krijgt nooit meer levenlanglerenkrediet dan wat je aan lesgeld betaalt. Op dit moment geldt er een rentepercentage van 0,0%. Je hoeft dus niets extra’s terug te betalen.
 
Een rekenvoorbeeld:
Studiekosten/collegegeld totaal:                            € 8.000,-
Minus literatuurkosten:                                           € 700,-
Minus arrangementskosten:                                   € 300,-
--------------------------------------------------------------------------=
kosten die in aanmerking komen voor LLLK:        € 7.000,-
 
Lening per maand voor 12 maanden: € 583.-
Terug te betalen in 15 jaar na afronding van de opleiding: € 39,- per maand.
 
In het rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van de huidige situatie waarbij de rente is vastgesteld op 0,0 %. Wijzigingen in de rente hebben uiteraard gevolgen voor de hoogte van het terug te betalen bedrag. Het voorbeeld betreft een lening voor een HBO Bachelor deelopleiding met de looptijd van 12 maanden en met een terugbetalingsperiode van 15 jaar. Het uiteindelijke te betalen bedrag per maand is persoons- en rente-afhankelijk.

Terugbetalen

De aflossing van je lening start op de eerstvolgende 1 januari na het afronden of beëindigen van je opleiding. Je hebt dan 15 jaar de tijd om je levenlanglerenkrediet terug te betalen. Hoeveel je per maand moet aflossen hangt af van je inkomen.

Hoelang mag je LLLK gebruiken?

Je kunt een levenlanglerenkrediet krijgen voor de duur van je opleiding. Voor een deeltijd HBO Bacheloropleiding kun je maximaal 5 jaar geld lenen.

Levenlanglerenkrediet aanvragen

Als student van Hogeschool NCOI kun je het levenlanglerenkrediet aanvragen via DUO. Als je interesse hebt in het levenlanglerenkrediet ontvang je van NCOI een formulier met de opleidingskosten die in aanmerking komen voor de financiering. Dit formulier kun je gebruiken voor je aanvraag bij DUO. Onderaan deze pagina vind je een infographic waarin de stappen van het aanvragen helder worden uitgelegd.

Voorwaarden voor het levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder beschrijven we de belangrijkste. Op de website van DUO vind je een compleet overzicht van alle voorwaarden.

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 56 jaar.
  • Ben je jonger dan 30 jaar? Dan kun je met het levenlanglerenkrediet een deeltijdopleiding financieren of deelnemen aan een tweede Bachelor- of Masteropleiding
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.
  • Je volgt een wettelijk erkende HBO Associate degree, HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding.


Welke opleidingen komen in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet?

Klik hieronder op een van de vakgebieden om te zien welke opleidingen in aanmerking komen voor het levenlanglerenkrediet:

Management en Bedrijfskunde
Logistiek, Facilitair, Inkoop en Bedrijfsprocessen
Marketing, Sales en Communicatie
Financieel en Juridisch
HR, Psychologie, Coaching en Onderwijs
Projectmanagement en IT
Techniek en Veiligheid
Zorg, Welzijn en Hulpverlening
Overheid
NCOI Levenlanglerenkrediet
Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.