Levenlanglerenkrediet (LLLK)

Wil je een opleiding volgen, maar heb je geen recht meer op reguliere studiefinanciering? Dan biedt het levenlanglerenkrediet uitkomst. Met deze studiefinanciering voor volwassenen kun je tegen gunstige voorwaarden geld lenen bij de overheid. De regelding geldt voor deeltijd HBO Associate degrees, HBO Bachelor- en Masteropleidingen en deelprogramma’s van deze opleidingen.

Over NCOI

Over NCOI

Wat houdt het levenlanglerenkrediet in? 

Met het levenlanglerenkrediet kun je een groot deel van de opleidingskosten, zoals lesgeld en examenkosten betalen. Arrangementskosten en literatuurkosten vallen hier wel buiten. Ook als je alleen het eerste jaar, een deelprogramma of een losse module van een HBO Bachelor, HBO Associate degree, of Masteropleiding wilt volgen, kun je gebruikmaken van deze regeling. 

Wil je in een oogopslag zien of het levenlanglerenkrediet iets voor jou is? In de video hieronder vertellen we je hier meer over en laten we je ook meteen zien hoe het aanvraagproces werkt.

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt voor maximaal 5 jaar geld lenen. Na het afronden of beëindigen van je opleiding heb je 15 jaar de tijd om het krediet terug te betalen. Op dit moment geldt er een rentepercentage van 0,0% en hoef je dus niets extra’s terug te betalen.

Wil je hier meer informatie over of heb je een andere vraag over het levenlanglerenkrediet? Je kunt altijd contact opnemen met een van onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag verder.

Opleidingsadvies

*  In het rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van de huidige situatie waarbij de rente is vastgesteld op 0,0 %. Wijzigingen in de rente hebben uiteraard gevolgen voor de hoogte van het terug te betalen bedrag. Het voorbeeld betreft een lening voor een HBO Bachelor deelopleiding met de looptijd van 12 maanden en met een terugbetalingsperiode van 15 jaar. Het uiteindelijke te betalen bedrag per maand is persoons- en rente-afhankelijk.

Voorwaarden voor het levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze staan beschreven op de website van DUO. We hebben de belangrijkste eisen voor je op een rij gezet:

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 56 jaar.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.
  • Je volgt een wettelijk erkende HBO Associate degree, HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding (of een deelprogramma daarvan).
 

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet? 

Klik hieronder op een van de vakgebieden om te zien welke opleidingen in aanmerking komen voor het levenlanglerenkrediet:

Financieel en Juridisch
HR, Psychologie, Coaching en Onderwijs
Zorg, Welzijn en Hulpverlening