Levenlanglerenkrediet (LLLK)

De overheid heeft een speciale studiefinanciering opgezet voor volwassenen. Dit heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). Je kunt het LLLK gebruiken voor alle HBO-opleidingen (Associate degrees en Bachelors), Masteropleidingen en deelprogramma’s of modules van de erkende opleidingen. Op deze pagina lees je er alles over

Wat houdt het levenlanglerenkrediet in? 

Het levenlanglerenkrediet, ook wel LLLK genoemd, is een studiefinanciering voor volwassenen (tot 57 jaar) die geen recht meer hebben op de reguliere studiefinanciering. Het LLLK is te gebruiken voor iedere erkende HBO Bachelor, HBO Associate degree of Masteropleiding. Ook als je alleen onderdelen van een erkende HBO- of Masteropleiding wilt volgen (zoals het eerste jaar, een deelprogramma of een losse module), kun je gebruikmaken van deze regeling.

In de video hieronder kun je direct ontdekken of het LLLK iets voor jou is en meteen zien hoe het aanvraagproces werkt.

Voorwaarden voor het levenlanglerenkrediet (LLLK)

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. We hebben de belangrijkste eisen voor je op een rij gezet:

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 57 jaar
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, zoals je werkgever*
  • Je volgt een wettelijk erkende Associate degree, HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding (of een deelprogramma of module daarvan).

*Als het collegegeld gedeeltelijk voor je wordt betaald, dan gaat dit af van het bedrag dat je maximaal kunt lenen. 

Op de website van DUO staan alle voorwaarden op een rij. Maak gebruik van de ‘Voorwaardenhulp’ om te zien of je recht hebt op het levenlanglerenkrediet.

Toelatingseisen

Voor alle erkende opleidingen gelden wettelijke toelatingseisen. Om te bewijzen dat je aan deze eisen voldoet, bouw je een toelatingsdossier op. Dit toelatingsdossier moeten wij voor de duur van de opleiding bewaren. Je levert de volgende gegevens aan voor het toelatingsdossier:

  • Je naam
  • Je adresgegevens
  • Informatie over je vooropleiding (hoogst behaalde opleiding, diploma en cijferlijst)
  • Informatie over je arbeidsverleden
  • Je huidige werkplek
  • Een motivatiebrief
 

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt het bedrag lenen dat je aan instellingscollegegeld (HBO en universiteit) betaalt tot een maximum van € 11.570,- voor het studiejaar 2023-2024. Hiervoor heb je een ‘Verklaring Collegegeld’ nodig, die je van NCOI toegestuurd krijgt zodra je je inschrijft met LLLK. Deze verklaring heb je vervolgens nodig om het levenlanglerenkrediet aan te vragen bij DUO. Je kunt nooit meer lenen dan wat je aan collegegeld of lesgeld moet betalen.

Hoe lang kun je lenen? 

Voor een deeltijd- of modulaire opleiding kun je vier jaar + een extra jaar lenen, dus in totaal vijf jaar. Je moet dan wel vanaf maand 48 onafgebroken staan ingeschreven voor dezelfde opleiding.

Moet ik het levenlanglerenkrediet (LLLK) terugbetalen? 

Deze studiefinanciering is een lening van de overheid met gunstige terugbetalingsvoorwaarden. Na het afronden of beëindigen van je opleiding heb je vijftien jaar de tijd om het krediet terug te betalen. In 2023 is het rentepercentage 0,46%, in 2024 wordt dit verhoogd naar 2,56%. Meer informatie over het rentepercentage vind je hier.

Rekenvoorbeeld Levenlanglerenkrediet

*In het rekenvoorbeeld zie je het bedrag exclusief de rente van 2,56% (het rentepercentage van 2024). Wijzigingen in de rente hebben uiteraard gevolgen voor de hoogte van het terug te betalen bedrag. Het voorbeeld betreft een lening voor een HBO Programma dat onderdeel is van een erkende HBO Bacheloropleiding, met de looptijd van twaalf maanden en met een terugbetalingsperiode van vijftien jaar. Het uiteindelijke te betalen bedrag per maand is persoons- en renteafhankelijk.

Welke kosten worden wel en niet vergoed?

Niet alle opleidingskosten worden door het levenlanglerenkrediet vergoed. Je betaalt altijd een deel van de opleiding zelf. Het termijnbedrag van onze facturen is daarom ook niet gelijk aan de maandelijkse uitbetaling van DUO.

Hieronder lees je welke kosten je vergoed krijgt door het levenlanglerenkrediet en welke kosten je altijd zelf moet betalen. Op onze website vind je per opleiding een overzicht van alle kosten. Ook kun je er gemakkelijk een kostenoverzicht aanvragen. Zo kun je vooraf een goede inschatting maken van de kosten die je zelf betaalt.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet (LLLK)?

Het levenlanglerenkrediet geldt voor veel van onze erkende HBO Associate degrees, HBO Bachelor- en Masteropleidingen. Ook als je een deelprogramma of een module van een van deze erkende opleidingen wilt volgen, kun je gebruikmaken van de regeling.

Benieuwd of jouw opleiding in aanmerking komt of heb je andere vragen? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs.

HBO opleidingen Masteropleidingen

Eisen vooropleiding

Als je je inschrijft voor een van onze erkende opleidingen, gebeurt dat in het kader van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Hierbij geldt dat je moet voldoen aan de vooropleidingseisen van de volledige erkende opleiding. Dit geldt ook als je een deelprogramma wilt volgen.

Ben je niet direct toelaatbaar op basis van een geschikte vooropleiding? Dan kun je misschien alsnog starten nadat je een 21+ toets hebt gedaan. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Levenlanglerenkrediet aanvragen: stappenplan

Wil je het levenlanglerenkrediet (LLLK) bij DUO aanvragen? Volg dan dit handige stappenplan. Let op: je moet elk jaar het LLLK opnieuw bij DUO aanvragen!

Eisen vooropleiding

Als je je inschrijft voor een van onze erkende opleidingen, gebeurt dat in het kader van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW). Hierbij geldt dat je moet voldoen aan de vooropleidingseisen van de volledige erkende opleiding. Dit geldt ook als je een deelprogramma wilt volgen.

Ben je niet direct toelaatbaar op basis van een geschikte vooropleiding? Dan kun je misschien alsnog starten nadat je een 21+ toets hebt gedaan. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Levenlanglerenkrediet aanvragen: stappenplan

Wil je het levenlanglerenkrediet (LLLK) bij DUO aanvragen? Volg dan dit handige stappenplan. Let op: je moet elk jaar het LLLK opnieuw bij DUO aanvragen!

Meer informatie over het levenlanglerenkrediet?

Lees dan onze bijsluiter waarin we je een extra toelichting geven op de voorwaarden, het toelatingsdossier, de kosten en de lening. En waarin we je in 5 stappen laten zien hoe je het levenlanglerenkrediet kunt aanvragen.

Download de bijsluiter

Heb je vragen?

Heb je vragen over het levenlanglerenkrediet? Neem dan contact op met één van onze opleidingsadviseurs via  035 6 400 411 of info@ncoi.nl. Je kunt ook onderstaand contactformulier invullen.

Neem contact met mij op
Veelgestelde vragen
Is het levenlanglerenkrediet aftrekbaar?
Kan ik het levenlanglerenkrediet nog aanvragen als ik al gestart ben met de opleiding?
Staat het levenlanglerenkrediet geregistreerd bij het BKR?
Voor welke periode kan het levenlanglerenkrediet aangevraagd worden?
Wanneer en hoe vaak is de uitbetaling van het levenlanglerenkrediet?
Zit er rente op het levenlanglerenkrediet?
Kijk hier voor meer veelgestelde vragen
De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.