Een opleiding volgen met behoud van uitkering?

Als u een WW-, Wajong-, WGA-, WAO-WAZ-, Ziektewet, WIA-uitkering heeft, kan het verstandig zijn om een opleiding te volgen. Dat vergroot immers uw kansen op werk. Bovendien is het leuk om een opleiding te volgen. Maar kan dat ook met behoud van uitkering? En zo ja, zijn daar dan voorwaarden aan verbonden?

Studeren met een WW-uitkering

Zit u in de WW en wilt u een opleiding volgen? Overleg dat dan met het UWV vóórdat u zich inschrijft voor de opleiding van uw keuze. Het UWV bekijkt of de opleiding noodzakelijk is voor het vinden van werk. Als dat zo is, betaalt het UWV de opleiding en hoeft u tijdens die opleiding niet of minder vaak te solliciteren.
 
Als de opleiding niet noodzakelijk is voor het vinden van werk, mag u die meestal toch wel volgen. Maar u moet hem dan wel zelf betalen. Ook moet u volledig beschikbaar blijven voor werk en doorgaan met solliciteren. Als u ondertussen passend werk krijgt aangeboden, moet u dat ook accepteren.
 
Het UWV kan u ook verplichten om een opleiding te volgen als u bijvoorbeeld na 6 maanden nog geen werk hebt gevonden. U moet er dan natuurlijk alles aan doen om die verplichte opleiding goed af te ronden. Vergoedingen die u tijdens uw opleiding ontvangt - zoals een stagevergoeding - worden op uw uitkering in mindering gebracht. Reiskostenvergoeding mag u tot een bepaald bedrag zelf houden. Dit geldt voor:

  • Een kilometervergoeding van maximaal € 0,18 per kilometer voor vervoer per auto.
  • De werkelijke kosten voor openbaar vervoer tweede klasse.

Krapteberoepen

Binnen enkele beroepsgroepen zoals de ICT, techniek en zorg is het personeelstekort groot. Bent u werkzoekende, dan kunt u via het UWV subsidie krijgen voor een opleiding binnen deze krapteberoepen. In maximaal een jaar tijd wordt u voordelig opgeleid voor een beroep met veel toekomstperspectief.

Een opleiding volgen met een WIA- of WAO-uitkering

Ook als u een WIA- of WAO-uitkering krijgt, kunt u met behoud van uitkering een opleiding volgen. Ook hier geldt: overleg eerst met het UWV. Als u de opleiding nodig hebt om ander werk te vinden, betaalt het UWV de studiekosten. Daar zit wel een maximum van € 5.000,- aan inclusief btw en reiskosten. De opleiding mag maximaal 1 jaar duren en u moet uitzicht hebben op betaald werk. Bijvoorbeeld in de vorm van een baangarantie. Opleidingen in het buitenland vergoedt het UWV niet.

Als u toestemming krijgt voor scholing, kunt u een tijdelijke vrijstelling aanvragen van uw sollicitatieplicht. Een opleiding volgen die niet noodzakelijk is om ander werk te vinden, mag meestal ook. Maar die moet u dan zelf betalen. Ook moet u volledig beschikbaar blijven voor werk, blijven solliciteren en passend werk accepteren. WAO’ers die zelf hun opleiding betalen, zijn niet gebonden aan de hiervoor genoemde eisen.

Thuisstudie met uitkering

Hebt u een uitkering en wilt u een thuisstudie of -cursus volgen? Als u een thuisstudie volgt, bent u in principe beschikbaar voor werk. Dat zal dus geen probleem zijn. Het is wel verstandig om eerst te overleggen met de uitkerende instantie, het UWV of de gemeente.
 
De landelijke overheid heeft gemeenten meer aansprakelijk gemaakt voor het verstrekken van uitkeringen en tegemoetkomingen. Hebt u een bijstandsuitkering van de gemeente? Dan kunt u het best contact opnemen met de persoonlijke klantmanager. Deze contactpersoon weet of u in aanmerking komt voor een vergoeding en voor welke opleidingen. Soms is er ook een reiskostenvergoeding mogelijk tot 40 euro per maand.
 
Momenteel is er veel werk voor bouwvakkers met een vakdiploma (ROC) en in technische beroepen. Ook in de medische beroepen zijn de perspectieven op een baan goed voor MBO-verpleegkundigen (volledige MBO-opleiding). Dit kan met een thuisstudie in 18-24 maanden tijd.

Opleiding met baankansen

Als u om een vergoeding vraagt, is het belangrijk dat u met de opleiding een betere kans op werk maakt. Nederland automatiseert steeds meer werk. Veel licht administratief werk is verdwenen. Zoekt u een kantoorbaan, dan is het verstandig om een opleiding te volgen voor een erkend MBO-diploma waarbij u ook stage loopt. De thuisstudie-opleiders hebben MBO- en HBO-opleidingen die erkend zijn door de overheid. Met een opleiding op MBO niveau 4 hebt u een goede kans op werk. Echter niet alle beroepen zijn kansrijk.
 
Beroepen die u na een thuisstudie kunt doen met goede perspectieven op een baan:

Studiefinanciering

Een korte (MBO-)basisopleiding is natuurlijk goedkoper, maar volledige opleidingen met stage zijn het meest waardevol. Een volledige opleiding heeft dezelfde status als in het dagonderwijs. U kunt een beroep doen op studiefinanciering tot u 30 jaar oud bent. Sinds kort heeft de overheid een nieuwe financiering in het leven geroepen voor de mensen tussen 30 en 55 jaar oud. Dit heet het Levenlanglerenkrediet. Met dit krediet kunt u een deeltijdopleiding op HBO-niveau financieren. Na uw studie hebt u 15 jaar de tijd om de lening terug te betalen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.