Hoe word ik budgetcoach?

Uit onderzoek van het platform Wijzer in Geldzaken uit 2020 is gebleken 80 procent van de Nederlanders beter met geld wil omgaan. Verstandig omgaan met geld is altijd handig, maar niet iedereen kan het. Een budgetcoach kan in zo’n geval helpen. Kan jij goed budgetteren en lijkt het jou wel wat om anderen daarbij te helpen? Dan is een carrière als budgetcoach misschien iets voor jou. In deze blog geven we antwoord op de vraag ‘hoe word ik budgetcoach?’ en vertellen we je ook meteen wat meer over het belang van budgetteren.

Financiële problematiek in Nederland

Iedereen heeft weleens een maand waarin hij of zij wat geld tekortkomt. Een spaarrekening of opgebouwde buffer biedt dan uitkomst, maar niet iedereen heeft dat. Volgens het Nibud hadden in 2018 ongeveer 1,35 miljoen huishoudens betalingsproblemen. Zo’n 8 procent daarvan had te maken met ernstige financiële problemen. Het inschakelen van hulp is vaak lastig. Mensen schamen zich, hebben te laat door dat ze problemen hebben of weten simpelweg niet waar ze hulp kunnen vragen. In 2019 meldden bijna 90.000 mensen zich bij de schuldhulpverlening.

Een budgetcoach helpt orde op zaken te stellen

Het op orde hebben van geldzaken is niet alleen belangrijk voor mensen met betalingsproblemen. Een budgetcoach helpt ook zeker niet alleen bij geldproblemen. Je kunt ook de hulp van een budgetcoach inschakelen als je meer inzicht wilt in je inkomsten en uitgaven, wilt kijken waar je kunt besparen en om een realistisch budgetplan te maken. Misschien wil je een huis kopen, een veilige buffer opbouwen, een reis maken of beleggen. Met de begeleiding en tips en tricks van een budgetcoach bereik je je doel waarschijnlijk sneller.

Hoe word ik budgetcoach?

Wil je graag anderen helpen bij het inzichtelijk maken van hun financiële situatie en ze begeleiden op weg naar hun doel? Als budgetcoach moet je niet alleen op de hoogte zijn van slimme trucjes om geld te besparen, je moet ook beschikken over goede sociale en coachingsvaardigheden. Je moet je cliënt kunnen motiveren en stimuleren om het vol te houden. Daarnaast moet je goed kunnen luisteren en empathisch zijn, want je krijgt soms te maken met moeilijke situaties of omstandigheden. Als budgetcoach ben je ook de steun en toeverlaat van mensen. Ze vertrouwen op jouw expertise, waarmee je hun financiële situatie kunt verbeteren.
 
Het antwoord op de vraag ‘hoe word ik budgetcoach?’ is niet eenduidig. Je hoeft namelijk geen specifieke opleiding te volgen om hierin aan de slag te kunnen. Om de juiste kennis en vaardigheden op te doen, kun je bijvoorbeeld HBO Budgetcoach volgen. Met dit 1-jarige programma word je breed opgeleid. Je verdiept je in coachingtechnieken, leert alles over budgetteren, hoe schulden ontstaan en hoe je een budgetplannen opstelt. Na afloop van dit programma sta je stevig in je schoenen als budgetcoach en weet je precies hoe je anderen kunt begeleiden. 

Andere opleidingen financiële hulpverlening

Wil je liever een andere opleiding volgen? Op onze opleidingspagina over financiële hulpverlening vind je ons complete aanbod binnen dit vakgebied. Hier vind je ook opleidingen op MBO-niveau of korte trainingen.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.