Hoe word je makelaar?

Sinds 2001 is makelaar geen beschermd beroep meer. Iedereen kan dus zo, zonder diploma, makelaar worden. Dat geldt trouwens voor de meeste beroepen. Dat klinkt aanlokkelijk omdat de makelaardij door de ontwikkelingen op de huizenmarkt sinds een aantal jaren booming business is. Maar jezelf inschrijven als makelaar betekent niet dat je ook meteen een goede makelaar bent. Je hebt flink wat kennis en vaardigheden nodig om dit beroep goed te kunnen uitoefenen.

Wat is een makelaar?

Er zijn verschillende makelaars op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld spelersmakelaars, effectenmakelaars, horecamakelaars en jachtmakelaars. In dit geval hebben we het over de onroerendgoedmakelaar of vastgoedmakelaar, die we meestal gewoon makelaar noemen. Een makelaar is iemand die als tussenpersoon optreedt bij de koop, verkoop, huur of verhuur van onroerend goed. Dat kunnen woningen zijn, maar ook kantoor- en bedrijfspanden. 

Wat doet een makelaar? 

Een vastgoedmakelaar:

  • brengt de woonwensen van klanten in kaart;
  • zoekt en selecteert woningen;
  • regelt bezichtigingen;
  • doet verkoopvoorstellen;
  • bereidt verkoopaktes en verkoopovereenkomsten voor;
  • onderhandelt met de koper of verkoper;
  • coördineert de aan- of verkoop van onroerend goed.
 

Welke competenties moet een makelaar hebben?

Om eerdergenoemde taken goed uit te voeren heb je als makelaar een aantal competenties nodig. Om te beginnen moet je goede sociale vaardigheden hebben. Dat is belangrijk, maar je moet ook praktische kennis hebben. Niet alleen juridisch en financieel, ook bouwtechnisch moet je je kennis op orde hebben.

Welke opleiding heb je nodig om makelaar worden?

Als je een goede makelaar wilt zijn of worden, die ook serieus genomen wordt door zijn klanten en in de markt, moet je goed opgeleid zijn. Er is keus genoeg in makelaarsopleidingen. Van korte opleidingen om een start te maken in het makelaarsvak tot complete, erkende Bacheloropleidingen met specialisaties in makelaardij en vastgoed. Neem maar eens een kijkje op de pagina HBO Makelaardij en Vastgoed op onze website of er iets voor jou bij zit.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.