Omscholen: 5 tips om je nieuwe beroep te kiezen

Steeds vaker vraag je je af of je in je baan nog wel op de juiste plek zit. Je denkt wel eens na over omscholen, maar wat een grote stap en hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Hoe dan ook is het belangrijk eerst goed voor jezelf in kaart te brengen wat je wilt gaan doen en wat je drijfveren zijn. We delen graag wat tips met je voor een goed keuzeproces.

1. Doe een beroepskeuzetest

Tegenwoordig is er de luxe dat je veel kunt kiezen als het op werk aankomt. Maar al die mogelijkheden kunnen ook keuzestress geven. Wil je het echt over een andere boeg gooien, maar droom je de ene dag van een baan als wijkverpleegkundige en spreekt de volgende dag binnenhuisarchitect je aan? Overweeg dan voor je je laat omscholen om eerst een beroepskeuzetest te doen. Je kunt zowel online gratis beroepskeuzetesten vinden: bijvoorbeeld hier. Maar je kunt er ook voor kiezen om bij een loopbaancoach een betaalde, officiële of meer uitgebreide test te laten afnemen. Je brengt hiermee in kaart welke beroepen je aanspreken, maar ook je sterke kanten en welke beroepen daar goed bij passen. 

2. Praat met mensen om je heen

Jouw familie, vrienden en collega’s kennen je goed. Vraag eens aan hen wat zij denken dat bij jou past? Mogelijk zien ze kwaliteiten bij jou die jij zelf vanzelfsprekend vindt. Misschien weten je ouders nog dat je vroeger altijd zo goed was in de creatieve vakken. Of zien jouw collega’s je in een leidinggevende rol, terwijl je daar zelf nog niet eerder zo naar hebt gekeken. 

3. Onderzoek wat je belangrijk vindt

Wat moet de nieuwe baan jou brengen? Voldoening, je inzetten voor anderen, voldoende carrièrekansen, baangarantie, een goed salaris; het zijn allemaal aspecten die voor jou van belang kunnen zijn in een baan. Je kunt hier zelf een overzicht van maken of dit samen met een loopbaancoach in kaart brengen. 

4. Loop een dagje mee met iemand 

Ben je al wat verder in je keuzeproces en heb je een beroep gevonden dat jou aanspreekt? Soms is het mogelijk om een dag mee te lopen met iemand. Mocht dat niet lukken, dan kun je altijd nog een kopje koffie gaan drinken met iemand die jouw droombaan heeft en hem of haar het hemd van het lijf vragen. Zo’n gesprek geeft ook een realistisch beeld van wat je te wachten staat in een beroep. 

5. Onderzoek welke opleiding bij je past

Zie je het wel zitten om bijvoorbeeld een aantal jaren te studeren? Of wil je liever snel een aantal nieuwe competenties opdoen en gauw aan de slag? Welke inhoud is voor jou belangrijk? Moet het om een erkende opleiding gaan? Wil je stage lopen? Dit zijn ook belangrijke factoren die bij omscholing komen kijken. Ook de studievorm, studeren vanuit huis of juist in de klas, kan bijdragen aan een succesvolle omscholing omdat die goed aansluit bij jouw privésituatie. Verdiep je daarom ook goed in de opleiding die leidt naar jouw droombaan. Praat bijvoorbeeld met een opleidingsadviseur. Zij kennen het opleidingsaanbod goed en kunnen je adviseren bij een goede keuze.

Voldoende tips voor omscholen of wil je meer weten?

Denk jij er wel eens aan om je te laten omscholen en waren deze tips voor omscholen nuttig? Lees dan meer over omscholen bij NCOI Opleidingen. Bij NCOI Opleidingen denken we graag verder met je mee over de mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat er ook op maat gemaakte trajecten bestaan waarin je vooral dat leert wat voor jou van belang is en wat je nog niet weet? Wil je samen met ons kijken wat er voor jou mogelijk is? Neem vrijblijvend contact met ons op via 035 – 6 400 411 of vul ons contactformulier in.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.