Opleiding volgen naast je werk? 4 argumenten om jou en je werkgever te overtuigen

Een opleiding volgen naast je werk. Voor de een geen probleem en de ander ziet er tegenop. Uit onderzoek van NCOI Opleidingen blijkt dat ruim 80% van werkend Nederland vindt dat het mogelijk moet zijn om een opleiding naast je werk te volgen. Maar de daadwerkelijke stap zetten is soms lastig. Ben je werkgever en wil jij je medewerkers overtuigen om zich te blijven ontwikkelen? Of wil je juist als medewerker je werkgever overtuigen? Probeer het dan eens met deze 4 argumenten.

1. De financiële investering betaalt zich terug

In de praktijk werkt het vaak zo dat hoe hoger je opleidingsniveau is, hoe meer je verdient. Het jaarlijks inkomen van een medewerker met een laag opleidingsniveau ligt ongeveer rond de € 26.000,-. Iemand die middelbaar is opgeleid, verdient zo’n € 38.000,- en een hoogopgeleid persoon ontvangt rond de € 62.000,- per jaar. Wil je meer verdienen? Dan kan een opleiding volgen naast je werk enorm lonen.
 
Bovendien denkt 63% van de ondervraagden uit ons onderzoek dat een opleiding volgen naast je werk ervoor zorgt dat je je werk nog beter kunt uitvoeren. Zo betaal de investering zich op twee manieren terug: je verdient meer en je wordt beter in je werk.

2. Je kunt andere projecten oppakken

Door onder andere robotisering en automatisering veranderen onze functies. Dat betekent dat ook ons werk verandert en we nieuwe kennis en vaardigheden moeten opdoen. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat deze veranderingen voor ons werk betekenen. Volgens diverse onderzoeken zal binnen 10 jaar de helft van de functies die er nu zijn verdwijnen. Tegelijkertijd betekenen deze veranderen ook dat er nieuwe mogelijkheden ontstaan in je werk. De eenvoudige en saaie taken worden straks gedaan door computers, apparaten of systemen. Medewerkers houden dan tijd over om uitdagende taken waar ze voldoening uit halen uit te voeren.

3. Een opleiding volgen naast je werk is gezond

Het kost tijd en energie, maar een opleiding volgen naast je werk doet ook veel voor je gezondheid. Uit onderzoeken van onder meer het UMCG blijkt dat mensen die een duidelijk doel in hun leven hebben en zichzelf verder ontwikkelen, een lager cortisolniveau hebben. Bovendien slapen ze vaak beter en hebben ze een sterker immuunsysteem.  
 
Stilstaan in je ontwikkeling kan ook daadwerkelijk nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Verveling ligt vaak op de loer als iemand niet vooruitkomt, wat zelfs kan leiden tot een bore-out en dat wil je natuurlijk voorkomen.

4. Ontwikkelen hoeft niet duur te zijn

Een van de meest gestelde vragen bij het oriënteren op het volgen van een opleiding is: wie gaat het dan betalen? De Nederlandse overheid zet zich al jaren in om werkenden te stimuleren hun leven lang te blijven ontwikkelen en leren. Daardoor zijn er veel financieringen en subsidies die ervoor zorgen dat studeren niet veel hoeft te kosten. Zo kunnen werkgevers in aanmerking komen voor subsidie, maar ook werknemers kunnen gebruikmaken van allerlei financiële voordelen. Wil je je hier verder in verdiepen? Op onze pagina over voordelig studeren vind je een handig overzicht van wat er allemaal mogelijk is.

Heb je je medewerker of werkgever kunnen overtuigen?

Mooi! Want een opleiding volgen naast je baan heeft voor beide partijen voordelen. Blije en gelukkige werknemers presteren beter en dat betekent weer betere bedrijfsresultaten. En dat is toch wat iedereen wil?

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.