Opleidingsbudget blijft voor een groot deel onbenut

Uit het onderzoek Learning & Development Monitor 2023 van Studytube blijkt dat 40% van de werknemers in Nederland de helft of meer van hun opleidingsbudget niet gebruikt. Een kans om je te blijven ontwikkelen in je huidige baan, kan daarmee blijven liggen.

Dit is het opleidingsbudget

Het opleidingsbudget is een ontwikkelbudget dat organisaties jaarlijks reserveren voor hun werknemers om een opleiding of training te volgen. Of je recht hebt op dit opleidingsbudget van je werkgever, hangt af van je collectieve arbeidsovereenkomst. De hoogte van het opleidingsbudget is de afgelopen jaren flink gegroeid: van gemiddeld € 800,- per persoon in 2021 tot € 1.000,- in 2022.

Persoonlijk ontwikkelbudget ongebruikt

Het onderzoek van Studytube laat echter zien dat jaarlijks honderden miljoenen euro’s aan opleidingsbudget niet worden benut. Een kwart van de werknemers weet niet of zijn organisatie een persoonlijk opleidingsbudget heeft, 66% van de medewerkers weet niet hoe hoog hun budget is en maar liefst 40% van het opleidingsbudget wordt niet gebruikt. Dat laatste cijfer is onveranderd sinds 2017, bleek uit onderzoek van NIDAP en Springest onder HR-professionals.

De oorzaken

Oorzaken die destijds al werden aangewezen spelen nog steeds een rol:

  • Vaak weten medewerkers niet of en hoeveel opleidingsbudget er beschikbaar is. Dit geldt vooral bij grotere organisaties.
  • Tijd is een obstakel als het gaat om het vinden of volgen van een opleiding;
  • Medewerkers zijn simpelweg niet of onvoldoende op de hoogte van het leeraanbod.


Dat betekent dat veel medewerkers de kans mislopen om voordelig of zelfs gratis een opleiding te volgen. Zonde! Want met een opleiding investeer je in het verkrijgen van nieuwe vaardigheden, wat nieuwe perspectieven kan bieden voor je carrière.

Het belang van jezelf blijven ontwikkelen

Door het volgen van een opleiding blijf je je ontwikkelen en kun je je ambities en dromen waarmaken. Dat betekent beter worden in je huidige baan, een baan vinden in een nieuw vakgebied, een carrièreswitch maken of solliciteren op een hogere functie. Maar ook: als jouw bedrijf je de mogelijkheid biedt je te blijven ontwikkelen, betekent dat vaak dat je meer betrokken blijft bij je werk en vaak ook langer bij een werkgever blijft. Een win-winsituatie: jij blijft je ontwikkelen en je werkgever zorgt ervoor dat je gemotiveerd en betrokken blijft.

Check waar jij recht op hebt

Hoe weet je of jij een persoonlijk ontwikkelbudget van je werkgever krijgt om een opleiding of training te volgen? Begin bij het nalopen van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierin staat ook hoe groot het opleidingsbudget per medewerker is. Staat er niks in de cao over het budget? Vraag het dan na bij Personeelszaken, HR of je manager. Hoewel een individueel ontwikkelbudget niet verplicht is voor je werkgever, bieden de meeste organisaties en bedrijven wel het persoonlijk opleidingsbudget aan. Check dus goed waar je recht op hebt!
 
Meer weten? Lees hier alles over het opleidingsbudget

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.