Wat doet een functioneel beheerder?

Communiceren over ICT moeilijk? Welnee, niet voor de functioneel beheerders onder ons. Als functioneel beheerder heb je een veelzijdige baan. Je begrijpt veel van de inhoud en kunt die optimaal laten aansluiten op de behoeften van je organisatie en de gebruikers. Je functioneert daarmee als schakel tussen business en IT.

Taken functioneel beheerder

Als functioneel beheerder moet je van veel markten thuis zijn. Je takenpakket is breed, mens- en procesgericht. We omschrijven de functie hieronder in 4 taken.

  • Je bent verantwoordelijk voor het algemene beheer van de applicatie,
  • en voor een effectieve ondersteuning van de bedrijfsprocessen door een goede informatievoorziening. In die context houd je je bezig met optimalisatie en doorontwikkeling.
  • Je communiceert met de gebruikers over de systemen, denk aan voorlichting of geschreven handleidingen.
  • Als vanuit de business en/of gebruikers aanpassingen nodig blijken, dan vertaal jij die wensen door naar de developers.
 

Welke competenties heeft een functioneel beheerder nodig?

Je kunt de benodigde competenties onderverdelen in de hard skills en de soft skills. Een IT-opleiding hebben gevolgd, kennis van specifieke applicaties en het kunnen vertalen van technische functionaliteiten voor de business vallen onder de hard skills. Maar omdat je dus als schakel functioneert zijn de soft skills minstens zo belangrijk. Denk hierbij aan goed kunnen luisteren en communiceren met de gebruikers van de systemen.

Verschil functioneel beheerder en applicatiebeheerder

Er ontstaat nog wel eens verwarring over de rol van functioneel beheerder versus die van applicatiebeheerder. Maar de rol van applicatiebeheerder een stuk technischer. Deze beheerder houdt zich bezig met de technische werking, onderhoud en upgrades van een informatiesysteem. Kortom, hij zorgt ervoor dat het systeem te allen tijde werkt. We zagen eerder dat de functioneel beheerder als spin in het web veel meer mens- en procesgericht werkt en daarin zit het grootste verschil.

Hoe word je functioneel beheerder?

Bij NCOI hebben we een breed aanbod aan opleidingen waarmee je aan de slag kunt als functioneel beheerder, op alle niveaus. Wil je op HBO-niveau gaan werken, dan is de HBO Bachelor Informatica specialisatie Functioneel beheer geschikt. Maar we bieden ook korte programma’s en trainingen in functioneel beheer. Ook kun je je verder specialiseren in een applicatie, bijvoorbeeld BiSL®. Ons complete aanbod ICT-opleidingen vind je hier.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.