Communiceren over ICT moeilijk? Welnee, niet voor de functioneel beheerders onder ons. Als functioneel beheerder heb je een veelzijdige baan. Je begrijpt veel van de inhoud en kunt die optimaal laten aansluiten op de behoeften van je organisatie en de gebruikers. Je functioneert daarmee als schakel tussen business en IT.
Als functioneel beheerder moet je van veel markten thuis zijn. Je takenpakket is breed, mens- en procesgericht. We omschrijven de functie hieronder in 4 taken.
Je kunt de benodigde competenties onderverdelen in de hard skills en de soft skills. Een IT-opleiding hebben gevolgd, kennis van specifieke applicaties en het kunnen vertalen van technische functionaliteiten voor de business vallen onder de hard skills. Maar omdat je dus als schakel functioneert zijn de soft skills minstens zo belangrijk. Denk hierbij aan goed kunnen luisteren en communiceren met de gebruikers van de systemen.
Er ontstaat nog wel eens verwarring over de rol van functioneel beheerder versus die van applicatiebeheerder. Maar de rol van applicatiebeheerder een stuk technischer. Deze beheerder houdt zich bezig met de technische werking, onderhoud en upgrades van een informatiesysteem. Kortom, hij zorgt ervoor dat het systeem te allen tijde werkt. We zagen eerder dat de functioneel beheerder als spin in het web veel meer mens- en procesgericht werkt en daarin zit het grootste verschil.
Bij NCOI hebben we een breed aanbod aan opleidingen waarmee je aan de slag kunt als functioneel beheerder, op alle niveaus. Wil je op HBO-niveau gaan werken, dan is de HBO Bachelor Informatica specialisatie Functioneel beheer geschikt. Maar we bieden ook korte programma’s en trainingen in functioneel beheer. Ook kun je je verder specialiseren in een applicatie, bijvoorbeeld BiSL®. Ons complete aanbod ICT-opleidingen vind je hier.