Wat doet een ICT'er?

Ben jij technisch aangelegd en ben je benieuwd of een carrière als ICT’er bij jou past? ICT’ers hebben een breed takenpakket, dus het is een goed idee om je hierin te verdiepen. We nemen je graag mee in de wereld van de ICT!

Wat houdt ICT in?

ICT staat voor Informatie en Communicatie Technologie. Alles in deze sector draait om computers, netwerken en de technologie die alles verbindt. We gebruiken deze technologie om te communiceren tussen mens en apparaat. Tegenwoordig delen en verwerken we zo veel informatie via ICT, dat deze technologie onmisbaar is geworden en alleen maar belangrijker wordt.

Taken van een ICT'er

Wat doet een ICT’er op een dag? Een ICT’er kan een erg uitgebreid takenpakket hebben. We hebben de meest voorkomende taken voor je op een rijtje gezet.

 • Probleemoplossing
  Het oplossen van technische problemen zoals softwarefouten, netwerkstoringen en hardwareproblemen.

 • Gebruikersondersteuning
  Gebruikers helpen met technische problemen en het verstrekken van begeleiding en training als dat nodig is.

 • Installatie en configuratie
  Het installeren en configureren van software, hardware en netwerken om ervoor te zorgen dat systemen goed werken.

 • Onderhoud
  Systemen up-to-date houden en regelmatig onderhoud uitvoeren om problemen te voorkomen.

 • Beveiliging
  Zorgen voor de beveiliging van systemen en gegevens, bijvoorbeeld door firewalls en antivirussoftware in te stellen.

Hoe word je ICT'er?

Er leiden meer wegen naar Rome en dat geldt ook voor het worden van ICT’er. Je kunt een van onze opleidingen volgen en opgeleid worden tot een allround ICT’er of specialist. Daarnaast kun je ook veel cursussen, masterclasses of korte opleidingen volgen. Ben je zelf enorm technisch aangelegd, dan kun je misschien ook solliciteren op een startersfunctie. De rest leer je on the job. Doordat technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen is het erg belangrijk om je kennis up-to-date te houden in deze sector.

Verschillende beroepen als ICT'er

Als ICT’er kun je kiezen uit heel veel beroepen. Denk aan functies als software engineer, data-analist, cloudspecialist of netwerkbeheerder. Welk beroep je kiest hangt volledig af van je interesse, vakkennis en opleiding. Uiteraard kun je je ook later omscholen of juist specialiseren in een specifieke functie.

Opleidingen bij NCOI

Er zijn verschillende ICT-opleidingen te volgen bij NCOI. Dit kan gewoon naast je huidige baan! Er zijn opleidingen op elk niveau (MBO, HBO en Master) en met verschillende tijdinvesteringen. Zo kun je een volledig HBO Programma volgen, maar is het ook mogelijk om een training bij te wonen of je in te schrijven voor een korte module. Vraag een van onze opleidingsadviseurs naar de mogelijkheden.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.