Wat is criminologie?

Hoe denken criminelen en hoe zorg je ervoor dat je criminaliteit opspoort, tegenhoudt en voorspelt in de toekomst? Dat leer je allemaal tijdens de studie criminologie. Criminaliteit is een maatschappelijk thema dat altijd relevant blijft en daarom is deze studie ook populair onder veel studenten. Je houdt je bezig met verschillende aspecten, waaronder de psyche van de mens, juridische invalshoeken en de impact op de maatschappij. Een allesomvattend traject dus!

Wat houdt criminologie in?

Criminologie omvat het bestuderen van crimineel gedrag, misdadigers en overtredingen van de wet. Een criminoloog is juridisch onderlegd en heeft kennis van sociale wetenschappen. Hij kijkt naar verklaringen voor crimineel gedrag vanuit sociologisch, biologisch en biosociaal aspect. Hier komen ook nationale en internationale trends en ontwikkelingen aan te pas. Hoe zit de wetgeving in elkaar en wat veroorzaakt specifieke criminaliteit? Kortom, criminologie is een brede studie. Je kunt je echter wel specialiseren in het onderdeel wat jij het meest interessant vindt.

Na je studie

Als afgestudeerd criminoloog kun je bij heel veel sectoren en bedrijven terecht. Zo kun je de voor de hand liggende functies uitoefenen, zoals rechercheur, forensisch onderzoeker of politieagent. Hier ga je actief aan de slag met criminaliteit en kun je veel actie verwachten. Maar er is ook veel vraag naar criminologen op plekken waar je het misschien niet direct verwacht. Zo kun je ook terecht bij banken, fraudeafdelingen van verzekeringsmaatschappijen en ministeries. Er zijn echt heel veel mogelijkheden.

Opleidingen criminologie bij NCOI 

Ben je benieuwd geworden welke criminologie opleidingen je kunt volgen bij NCOI? Dankzij ons brede aanbod kan je volledige HBO-programma’s volgen, maar ook korte modules. Met een module vergroot je jouw kennis al binnen drie maanden. Bekijk de populaire opleidingen hieronder:

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.