Wat valt er onder personeelsmanagement?

Zorgen voor de juiste persoon op de juiste plek, maar zeker ook het werkplezier van medewerkers bevorderen. Dit zijn belangrijke taken van personeelsmanagement. Wat valt er nog meer onder deze voor elke resultaat gedreven organisatie zo onmisbare afdeling? Laten we eens wat uitvoeriger kijken naar personeelsmanagement. 

Wat is personeelsmanagement?

Eerst maar even heel algemeen. Personeelsmanagement, ook wel humanresourcesmanagement geheten, is een behoorlijk brede discipline. Een complexe discipline ook, die zich richt op het aantrekken, ontwikkelen, motiveren en behouden van medewerkers. Zo’n beetje alles wat te maken heeft met de kracht van mensen in organisaties is het terrein van personeelsmanagement.

Het bevorderen van een positieve werkomgeving is een hoofdtaak van personeelsmanagement. Want waar mensen werken, moet werkplezier zijn. Niet alleen omdat het een stuk leuker op kantoor als collega’s lekker in hun vel zitten, maar ook omdat dat tevreden medewerkers aantoonbaar gezonder en gemotiveerder zijn. En dus ook bereid wat harder te lopen als dat moet. Een positieve werkomgeving is, kortom, een randvoorwaarde voor het succes van elke organisatie.

Verschillende vormen van personeelsmanagement

De meeste bedrijven onderscheiden twee verschillende vormen van personeelsmanagement: strategisch personeelsmanagement en tactisch personeelsmanagement. 

  • Strategisch personeelsmanagement raakt de langetermijndoelen van een organisatie. Ben je op dit vlak werkzaam, dan denk je mee over hoe je talent binnenhaalt en binnenhoudt – gezien de huidige arbeidsmarktkrapte, dé uitdaging van zo’n beetje elk bedrijf. Ook neem je als strategisch personeelsmanager besluiten over de beoordelingssystematiek, de beloning en opleiding van medewerkers.   
  • Tactisch personeelsmanagement richt zich op de dagelijkse uitvoering van de beslissingen die zijn genomen in het strategische personeelsmanagement. Denk aan het voeren van sollicitatiegesprekken, maar ook aan het opstellen van arbeidsovereenkomsten en het uitvoeren van beoordelingen van medewerkers. Ook ben je op dit tactische niveau een aanspreekpunt voor collega’s. Loopt het even niet lekker op het werk, dan kan een collega bij je aankloppen om de verstoorde arbeidsverhouding aan te kaarten.
 

De voordelen van personeelsmanagement

Of je nu bezig bent met strategisch of tactisch personeelsmanagement, de voordelen van dit bedrijfsonderdeel zijn talrijk:

  • verbeterde productiviteit
  • motivatie en tevredenheid van medewerkers
  • een gezonde werkomgeving waarin medewerkers altijd bereid zijn wat harder te lopen en (dus) het behalen van bedrijfsdoelen.


En: juist nu de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar toeneemt, is het voor elk bedrijf een must om te investeren in goede werving en selectie. En ja, ook daarvoor is personeelsmanagement onmisbaar.

Aan de slag als personeelsmanager? 

Ben je na het lezen van dit blog enthousiast geworden en wil je aan de slag als personeelsmanager? Bij NCOI Opleidingen vind je hier diverse opleidingen voor. Van training tot opleiding op MBO-, HBO- of Masterniveau. Bekijk ons aanbod aan personeelsmanagementopleidingen en kies de opleiding die het beste bij je past.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.