Werken in de ICT: kansen en mogelijkheden

Wil jij wel eens iets anders gaan doen en je omscholen naar een ander beroep? Als je meer baanzekerheid zoekt, is werken in de ICT een goede optie. In deze sector is een grote behoefte aan professionals met relevante diploma’s. Ook als je al ICT’er bent is verder scholen en specialiseren goed om aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt.

Volgens het CBS zijn er tussen 2003 en 2020 zo’n 210.000 ICT’ers bijgekomen en zijn er nu meer dan een half miljoen. Dat betekent dat het aandeel van ICT’ers in de beroepsbevolking steeg van 4,2% naar 6,0%. Ruim de helft van de ICT’ers werkt in de sector informatie en communicatie, gevolgd door de energiesector met 16,1% en de financiële sector met 12,2%. In de gezondheids- en welzijnszorg (1,3%) en de horeca en catering (0,5%) werken het minste aantal ICT’ers. In 2020 werkten de meeste ICT’ers (128.000) als systeemanalist. Gevolgd door softwareontwikkelaars (88.000) en systeembeheerders (50.000).

Behoefte aan ICT-specialisten

Digitalisering zet alle sectoren onder druk. De behoefte aan ICT-specialisten groeit. Daarbij neemt de vraag naar ICT-vaardigheden toe bij vrijwel alle functies. Een gevolg hiervan is dat de verschillen in functiekenmerken en -vereisten tussen beroepen afnemen. Dit maakt de arbeidsmarkt meer dynamisch waardoor een overstap naar andere beroepen in een andere sector eenvoudiger wordt. Digitalisering biedt dus kansen en vrouwen lijken die kansen nu te grijpen wat goed is voor de diversiteit binnen de arbeidsmarkt ICT.

Goede baankansen voor werkzoekenden

De meeste ICT’ers werken op het gebied van software- en applicatieontwikkeling. Tussen 2018 en 2020 groeide deze groep het sterkst. UWV verwacht dat het aantal banen in de ICT-sector zal blijven toenemen. De coronacrisis gaf de digitaliseringsbehoefte van consumenten en het bedrijfsleven een extra duw die nog steeds doorwerkt.

In onderstaande beroepen zijn er (zeer) goede kansen op het vinden van werk. Hier is vaak specialistische kennis voor nodig die via scholing of werkervaring opgedaan kan worden. Bovendien zijn er veel doorgroeimogelijkheden als je al een baan in de ICT hebt.

Meest kansrijke ICT-beroepen 

  • Middelbaar beroepsniveau/gespecialiseerd vakmanschap
    • ICT-servicedeskmedewerkers
  • Hoger/wetenschappelijk beroepsniveau
    • BI-specialisten, data-analisten, data scientists
    • Software consultants ERP/CRM
    • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
    • Datawarehouseontwikkelaars, database administrators
    • Netwerkbeheerders
    • Specialisten technische infrastructuur en netwerkengineers
    • Architecten ICT, systeemontwikkelaars
    • Programmeurs / developers specifieke talen (.NET, Java, C#, PHP, javascript)
    • Securityspecialisten
    • Softwaretesters, testmanagers
    • Webdevelopers (backend/technisch)
    • GEO/GIS-specialisten (geografisch informatiesysteem)
 

Meer weten over het vakgebied ICT?

Wil jij meer weten over het vakgebied ICT? Welke ontwikkelingen er in ICT zijn, wat je kansen en mogelijkheden zijn en welke opleidingen daarbij passen? In onze opleidingsbrochure ICT vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder vorm kunt geven. Je kunt de brochure hier downloaden.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.