Procesautomatisering en Mechatronica

Houdt u zich binnen het werkveld van meet- en regeltechniek of instrumentatie bezig met het optimaliseren van dynamische systemen? Met onze trainingen en opleidingen procesautomatisering...

Lees meer

Houdt u zich binnen het werkveld van meet- en regeltechniek of instrumentatie bezig met het optimaliseren van dynamische systemen? Met onze trainingen en opleidingen procesautomatisering...

Lees meer

Houdt u zich binnen het werkveld van meet- en regeltechniek of instrumentatie bezig met het optimaliseren van dynamische systemen? Met onze trainingen en opleidingen procesautomatisering...

Lees meer

Procesautomatisering en Mechatronica: 26 opleidingen

Filters

Filter
Niveau
Toon alle niveau's

HBO-programma (5) Een klassikaal HBO-programma bij NCOI bestaat uit een of meerdere modules en heeft een doorlooptijd van 5 tot 12 maanden. U volgt op HBO-niveau een programma met onderwerpen die ook in een volledige HBO Bachelor zijn opgenomen. U heeft bij een aantal programma’s ook de mogelijkheid een HBO-propedeuse te behalen.

Deze korte, afgeronde HBO-programma's zijn ook onderdeel van een volledige Bacheloropleiding;

MBO - Niveau 4 (1) Een opleiding op MBO-niveau 4 is een middenkader- of specialistenopleiding. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van 18 tot 24 maanden. Het MBO-diploma niveau 4 is het hoogste diploma dat u op MBO-niveau kunt halen. U mag uw (gespecialiseerde) werkzaamheden helemaal zelfstandig uitvoeren en bent breed inzetbaar. Met dit diploma op zak bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.

MBO - Niveau 3 (1) Een opleiding op MBO-niveau 3 is een vakopleiding. Daarmee mag u geheel zelfstandig verschillende werkzaamheden uitvoeren. De opleiding is gekoppeld aan uw eigen werk of stage, waardoor u wat u leert meteen kunt gebruiken in de praktijk. Deze opleiding heeft een doorlooptijd van ongeveer 1 jaar.

MBO-programma (2) Een MBO-opleiding is een praktijkgerichte beroepsopleiding. NCOI biedt erkende MBO-opleidingen aan op niveau 2, 3 en 4, maar heeft ook korte MBO-programma’s die precies passen bij uw opleidingsvraag.

Praktijkopleiding (1) In een praktijkopleiding doet u alle kennis en vaardigheden op die u nodig heeft om uw (gewenste) beroep met succes te kunnen uitoefenen.

Vakopleiding (2) Een vakopleiding is een opleiding op MBO-niveau waarin u dezelfde vakken volgt als de studenten die de landelijk erkende MBO-opleiding volgen, maar zonder de algemene vakken.

Training (14) Tijdens de trainingen staan uw eigen praktijk en ontwikkelen van uw vaardigheden altijd centraal. De vaardigheden die u tijdens de training opdoet, kunt u direct in uw eigen werkomgeving toepassen.

Meest bekeken Procesautomatisering en Mechatronica

Speciaal voor werkenden

NCOI is speciaal opgericht voor werkenden. We verzorgen meer dan 1.000 opleidingen en trainingen in veel verschillende vakgebieden en leiden jaarlijks 50.000 professionals op. Professionals zoals u. Samen met 700 medewerkers en meer dan 2.000 docenten zetten we ons dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. We verzorgen onze opleidingen voor het overgrote deel van de top 500 van het Nederlandse bedrijfsleven. Een NCOI-diploma is dus echt een waardevolle aanvulling op uw cv. 

Topdocenten uit de praktijk

De kwaliteit van opleidingen en trainingen wordt voor een belangrijk deel bepaald door de kwaliteit van de docent. Daarom werkt NCOI uitsluitend met uitstekend opgeleide docenten die werkzaam zijn in het vakgebied van uw opleiding. Meer dan 2.000 docenten zetten zich dagelijks in om u te helpen uw professionele doelstellingen te bereiken. Alexandra van ’t Geloof is een van hen. Zij vertelt u in deze video waarom zij lesgeven het leukste vindt wat er is.

Unieke combinatie van erkend en praktijkgericht onderwijs

Onze opleidingen zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (MBO) en de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (HBO/Master). Hierdoor weet u zeker dat uw opleiding aan strenge kwaliteitseisen voldoet, en u een waardevol diploma behaalt. Daarnaast is ons onderwijs anders ingericht dan het onderwijs aan een reguliere onderwijsinstelling. U heeft immers een heel andere opleidingsbehoefte dan iemand die fulltime naar school gaat. U moet het volgen van een opleiding in kunnen passen in uw drukke agenda. Verder krijgt u bij ons geen theorie om de theorie, maar maken we voortdurend de vertaalslag naar de praktijk. Uw praktijk. Hierdoor kunt u wat u leert direct de volgende dag toepassen.

Studeren waar en wanneer u wilt

Bij ons kunt u uw opleiding uitstekend combineren met uw baan en privéleven. U kunt uw opleiding namelijk doordeweeks overdag, ’s avonds of op zaterdag volgen. En dankzij onze locaties door heel Nederland, is er altijd wel een locatie bij u in de buurt. Verder kunt u meerdere keren per jaar starten. U hoeft dus niet tot september te wachten. Ook de opbouw van onze opleidingen is flexibel. Wilt u zich niet meteen inschrijven voor een volledige, erkende opleiding? Dan kunt u ook kiezen voor een deelprogramma. Dit is een onderdeel van een volledige, erkende opleiding, waarin u zich heel gericht verdiept in een bepaald onderwerp. Als u later besluit dat u zich toch voor de volledige opleiding wilt inschrijven, kunt u de studiepunten die u al behaald heeft onder bepaalde voorwaarden inbrengen.

Gratis studiegids thuis ontvangen?

Vraag dan nu onze uitgebreide studiegids(en) aan en ontvang alle opleidingsinformatie per post.

Heeft u een vraag over onze opleidingen?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 21.00 en op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.
 

Of vul het contactformulier in. 

Leer ons beter kennen

Impressie van een dag/avond in de les bij NCOI

Voorlichtingsbijeenkomsten

Meer informatie over onze opleidingen en de mogelijkheden tot persoonlijke advies
 

De erkende kwaliteit van NCOI

Als solide opleider beschikt NCOI over alle mogelijk denkbare erkenningen op het gebied van opleiden en kwaliteit.

‘’Als docent haal ik mijn voldoening uit het begeleiden van…’’

Lees het verhaal van Mevr. C. van der Velde – Docent

Houdt u zich binnen het werkveld van meet- en regeltechniek of instrumentatie bezig met het optimaliseren van dynamische systemen? Met onze trainingen en opleidingen procesautomatisering op MBO- en HBO-niveau ontwikkelt u uw kennis en vaardigheden hierin. Het accent ligt op de industriële toepassingen. Denk daarbij aan industriële automatisering, regeltechniek, energietechniek en procesautomatisering.

Wat is Mechatronica?

Mechatronica is een samensmelting van de disciplines elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek en besturingstechniek. De onderlinge samenhang is daarbij belangrijk. Hierdoor kunnen deze constructies superieure eigenschappen krijgen en tegelijkertijd goedkoper en meer flexibel geproduceerd worden. Wilt u meer kennis vergaren over mechanische constructies en het bijbehorende geautomatiseerde regelsysteem als geheel, of deze zelf leren ontwerpen? U kunt onze mechatronica-opleidingen volgen op MBO- en HBO-niveau.

Procesautomatisering en Mechatronica op HBO-niveau

Op HBO-niveau heeft u keuze uit verschillende opleidingen. Met HBO Embedded Systems Engineering ontwikkelt u zich, vanuit uw (elektro)technische vooropleiding, verder in integrale technische oplossingen voor bedrijfskundige vraagstukken. HBO Industriële Automatisering is een praktijkgericht programma op HBO-niveau. U gaat aan de slag met industriële automatisering en technische bedrijfskunde. U krijgt inzicht in processen op zowel technisch als bedrijfskundig vlak.

Opleiding HBO Mechatronica

Wilt u meer leren over mechatronica en heeft u affiniteit met (elektro)techniek? Of bent u werkzaam in een technische functie en wilt u zich verdiepen in mechatronica? Dan is de opleiding HBO Mechatronica wat u zoekt. In de mechatronica verenigen werktuigbouwkunde, elektrotechniek, meet- en regeltechniek en besturing zich. Het diploma kan later mogelijk vrijstelling opleveren in de volledige NVAO-geaccrediteerde HBO Bacheloropleiding Werktuigbouwkunde.

HBO-programma Procesautomatisering en Energietechniek

U wilt zich in automatisering en energietechniek verdiepen op HBO-niveau. Met het praktijkgerichte HBO-programma Procesautomatisering en Energietechniek ontwikkelt u zich op het gebied van energietechniek en procesautomatisering. Dit zijn twee zeer actuele onderwerpen in het kader van duurzaamheid. U leert processen optimaliseren op het vlak van productie en energieverbruik. Tijdens het programma gaat u aan de slag met energietechniek, mechatronica en embedded systems.
Het diploma kan later mogelijk vrijstelling opleveren in de HBO Bacheloropleiding Elektrotechniek.

MBO Procesautomatisering en Mechatronica

Op MBO niveau 4 en niveau 3 kunt u kiezen voor de generieke opleidingen MBO Technicus Mechatronica Systemen niveau 4 en MBO Eerste Monteur Mechatronica niveau 3. Met deze opleidingen kunt u zelfstandig aan de slag en met het MBO niveau 4-diploma bent u ook toelaatbaar tot een HBO Bacheloropleiding.
Komt het even niet uit om een complete erkende MBO-opleiding te volgen? Kies dan voor een van de korte MBO-programma’s MBO Mechatronica, MBO Processen en Kwaliteit of MBO Procesverbetering.
Werkt u met meet- en regeltechnieken in productieprocessen en wilt leren hoe u die processen kunt inregelen en optimaliseren? Dan is de PBNA Praktijkopleiding Monteur Meet- en Regeltechniek wat u nodig heeft. U oefent onder meer met het afstellen van transmitters, u gaat u dieper in op PID-regelaars en corrigerende organen en krijgt inzicht in selectieregelingen en regelkleppen.

Industriële Automatisering

Bent u (beginnend) meet- en regeltechnicus, instrumentatietechnicus, monteur, operator, technicus of engineer en werkt u met meet- en regeltechniek en industriële en/of procesautomatisering? Dan zijn onze PIT-trainingen in dit werkveld interessant voor u.
De training Meten en Meetinstrumenten (PIT-1) behandelt meettechnieken, meetinstrumenten en de toepassingsgebieden. U oefent op een praktijklocatie met het meten van verschillende processen en het afstellen van transmitters.
Volg de training Regeltechniek: Regelafsluiters en Corrigerende Organen (PIT-2) en u krijgt inzicht in de basis van de regeltechniek, PID-regelaars en het gebruik van corrigerende organen.
Na afronding van de training Procesautomatiseringssystemen (PIT-3) kunt u onder andere werken met de hard- en software van diverse procesbeheerssystemen (DCS, DDC, PLC en SCADA). U gaat in een praktijklocatie aan de slag met het ontwerpen van interfaces en het opbouwen en testen van netwerken.
Als u de training Industriële Automatisering (PIT-4) volgt leert u veel over uitvoerorganen, hoofdschakelelementen, sensoren en besturingsfuncties. U werkt aan industriële automatiseringssystemen en oefent met opbouwen, aansluiten, inregelen, optimaliseren en storingzoeken.