Gebruik je opleidingsbudget om jouw ambities waar te maken

Jaarlijks stellen veel bedrijven en organisaties een opleidingsbudget beschikbaar voor hun medewerkers. In bijna de helft van de organisaties laten werknemers 50% of meer van hun budget onbenut (Bron: StudyTube). En opvallend: 66% van de medewerkers weet zelfs niet hoe hoog hun persoonlijk leerbudget is (Bron: StudyTube). Dat is zonde, want door het volgen van een opleiding blijf je je ontwikkelen en kun je je ambities en dromen waarmaken.

Doe de keuzehulp

Wat is een opleidingsbudget?

Een opleidingsbudget is een ontwikkelbudget dat werknemers jaarlijks mogen opnemen. Professionele ontwikkeling wordt hiermee gestimuleerd waardoor je meer werkplezier zal ervaren. Daarnaast investeer je in het verkrijgen van nieuwe vaardigheden, wat nieuwe perspectieven kan bieden voor de toekomst van je carrière. Of je recht hebt op dit opleidingsbudget hangt af van je collectieve arbeidsovereenkomst.

Het opleidingsbudget hoef je niet in één keer op te maken. Bij de meeste organisaties kan je er ook voor kiezen om het budget op te sparen en te besteden aan duurdere trainingen of meerjarige opleidingen.

Heeft jouw werkgever opleidingsbudget beschikbaar?

Om erachter te komen of jouw organisatie een opleidingsbudget aanbiedt kun je dit navragen bij je leidinggevende of de HR-afdeling raadplegen. Ook kan je dit terugvinden in je arbeidsovereenkomst of cao.

Welke opleiding kun je volgen met je opleidingsbudget?

Je opleidingsbudget kun je inzetten voor een deelopleiding of training naar keuze, maar ook bijvoorbeeld voor een volledig erkende opleiding. Bij NCOI Opleidingen kun je kiezen uit meer dan 1.250 (deel)opleidingen en trainingen. NCOI is de enige erkende opleider in Nederland die zich volledig richt op werkenden. Bij ons kun je in deeltijd studeren, naast je baan en op elk niveau; MBO, HBO en Master. Wij doen er alles aan om je opleiding af te stemmen op je werk en je privéleven. Door deze unieke studiemethode leiden wij jaarlijks vele duizenden werkenden op en zijn we al bijna dertig jaar dé opleider van werkend Nederland.

Studeren iets voor jou?

Net zoals student Ingrid is het voor iedereen mogelijk! Zij volgde een Bachelor of Business Administration naast haar drukke baan en bereikte haar doel, namelijk een leidinggevende functie. ‘Twijfels gaan nooit helemaal weg, dus dan is het gewoon een kwestie van doen’.

Zoek alvast een opleiding of training uit

Heb je jouw opleidingsbudget nog niet gebruikt dit jaar? Als je alvast een opleiding uitkiest, helpt dit het proces bij je HR-afdeling te versnellen.

Wil je advies in je keuze voor een opleiding? Wij helpen je graag. Wij zijn te bereiken via 035 – 6 400 411. Of vul ons contactformulier in.
 

Andere financieringsmogelijkheden

Ook als je geen opleidingsbudget hebt zijn er andere mogelijkheden om je opleiding te financieren. Hierdoor hoeft studeren ook voor jou niet altijd duur te zijn. Ontdek alle subsidies en financiële regelingen.

Veelgestelde vragen

Is mijn werkgever verplicht om opleidingsbudget te verstrekken?
Wat is het gemiddelde opleidingsbudget?
Op hoeveel opleidingsbudget heb ik recht?
Hoe wordt (de hoogte van) het opleidingsbudget bepaald?
Wordt het opleidingsbudget vastgesteld als percentage van mijn salaris?
Hoe kan een opleidingsbudget in jouw organisatie ook heten?

Meer lezen over opleidingsbudget?

Wil je graag meer weten over de mogelijkheden van het opleidingsbudget? Lees dan onderstaande blogs.

  • Hoe kun je het opleidingsbudget het beste inzetten? Lees de zes tips om optimaal te profiteren van een opleiding of training die je volgt met het opleidingsbudget.
  • Ben je werkgever en wil je meer betekenen voor je werknemers op het gebied van scholing en het opleidingsbudget? Lees dan deze blog.
Patty Wijnen
Patty Wijnen

HBO Bachelor Bedrijfskunde

“De opleiding heeft me een sterker, veerkrachtiger en een beter mens gemaakt."

Bernadette Odijk
Bernadette Odijk

HBO Bachelor Bedrijfskunde

“Als enige kwaliteitsfunctionaris op de afdeling kan ik nu een bepaald houvast geven.”

Marcel Zunnebeld
Marcel Zunnebeld

HBO Bachelor Business IT & Management

“Als senior adviseur Systeembeheer functioneer ik als primair aanspreekpunt voor zowel ICT als business. ”

Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.