Webinar ‘Veilig voelen om te leren’ op 10 september

Webinars

Webinars

Just Culture in de praktijk

Hoe kun je als organisatie meer leren van (bijna) ongevallen en onveilige situaties? Hoe zorg je ervoor als lijnmanager of veiligheidsmanager dat jouw medewerkers zich veilig voelen om onveiligheden te melden? Senior HSE Consultant en docent Arend Profijt bespreekt dit tijdens het webinar dat op veilige vrijdag 10 september gepland was. Door onvoorziene omstandigheden moeten we dit webinar uitstellen tot een nader te bepalen datum.

Inhoud van het webinar

Leren van ongevalscenario’s, iedere veiligheidskundige zal je vertellen dat dit o zo belangrijk is. Eigenlijk wil je helemaal geen ongevallen op het werk. Je wilt immers niet dat medewerkers gewond raken bij het werk dat jouw organisatie uitvoert. Buiten dat geeft het natuurlijk ontzettend veel sores. Het werk ligt stil, de klant is teleurgesteld en in ernstige gevallen komt er misschien wel een strafrechtelijk onderzoek. Ontzettend vervelend dus en des te meer reden dat als een dergelijk incident ondanks jouw goede zorgen toch een keer plaatsvindt dat het ook bij dat ene incident blijft.
 
Hoe fijn zou het zijn als jouw organisatie in staat om is niet alleen van veiligheidsincidenten te leren, maar al in een eerder stadium kan ingrijpen voordat onveilige situaties en gedrag kunnen leiden tot ongevallen? Dat medewerkers op de werkvloer vroegtijdig melden dat er zaken niet in orde zijn? Wat is daar eigenlijk voor nodig, voor de medewerker om proactief onveiligheden te melden? En wat is jouw rol daarin als veiligheidskundige, als operationeel manager of als CEO?
 
Just Culture is een ontwikkeling die vanuit de luchtvaart overwaait naar andere branches. De benadering vanuit Just Culture helpt mensen zich veilig te voelen om te leren. Om jouw organisatie te laten leren. Hoe?
 
Daarover vertelt Arend Profijt, Senior HSE Consultant bij Royal HaskoningDHV en docent Veiligheidskunde bij NCOI, in dit prikkelende webinar op 10 september. Arend Profijt helpt organisaties hun cultuur naar een hoger niveau te ontwikkelen. Lees daarover in zijn meest recente blog op ManagementPro, over Accenten binnen een Lerende Veiligheidscultuur.