Een opleiding volgen naast je baan? 7 tips voor de beste keuze!

Hoe selecteer je de best passende opleiding bij je loopbaan? En hoe kies je vervolgens bij welk opleidingsinstituut je die opleiding gaat volgen? Op basis van onze jarenlange ervaring geven wij je 7 tips met zaken waar je op kunt letten.

 1. Wil je een bepaald opleidingsniveau aantonen/behalen?
  Is het voor jou belangrijk om een bepaald opleidingsniveau te kunnen aantonen? Kies dan voor een officieel erkende MBO-, HBO- of Masteropleiding. Alleen met een diploma van een erkende opleiding kun je namelijk officieel het werk- en denkniveau aantonen dat vaak gevraagd wordt in vacatures. Indien het kunnen aantonen van een bepaald opleidingsniveau niet relevant is (bijvoorbeeld omdat je al het juiste opleidingsniveau hebt voor de (gewenste) functie), dan kun je je bij je keuze exclusief laten leiden door de inhoud van de opleiding.
 1. Waar wil je graag meer over leren?
  Onafhankelijk van het feit of je een diploma op een bepaald niveau wilt behalen, is het essentieel te bepalen wat je wilt leren. Noteer dit voor jezelf. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken waar je tegenaan loopt in je huidige functie of de functie-eisen van een gewenste functie waar je nog niet aan kunt voldoen. Bespreek dit eventueel ook met een collega of leidinggevende. Het is belangrijk hier goed over na te denken, omdat uit ervaring blijkt dat een goede match tussen de leerbehoefte en de inhoud van het studieprogramma de beste voorspeller is voor een succesvolle afronding van de opleiding.
 
 1. Hoeveel tijd kun/wil je voor de opleiding vrij maken?
  Als je serieus aan de slag wilt met een opleiding, is het belangrijk te bepalen hoeveel uur je hiervoor (per week) kunt vrijmaken, en voor welke duur. Mogelijk kun je scholingsverlof krijgen van je werkgever. Als dit zo is, staat dit vaak in de cao of arbeidsovereenkomst beschreven.
  Los daarvan blijft het vaak nodig om ook in de privétijd te studeren. Dus het is ook belangrijk goed naar je privésituatie te kijken om te bepalen hoeveel tijd je hiervoor kunt en wilt vrijmaken. Het gaat hierbij niet alleen om het aantal uur per week, maar ook om de periode waarin in je deze tijd kunt vrijmaken. Let ook op de lestijden: zijn deze niet tijdens je werkzame uren?

Wil je deze tips per e-mail ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt alle tips direct per e-mail in handig PDF-formaat. Op deze manier kun je de tips printen en per tip notities maken met je bevindingen.

Om je beter te kunnen adviseren tijdens de oriëntatie op je opleiding kunnen we telefonisch en per e-mail contact met je opnemen.

Het privacy statement van NCOI is van toepassing op dit formulier.

Heb je vragen?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.