Menu

Stijgende vraag naar technisch bedrijfskundigen

Er is steeds meer vraag naar hoogopgeleide technici. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar is het aantal vacatures met ruim 12 procent gestegen. Vooral de technische dienstverleners en de hightechindustrie vragen om hoger opgeleiden. Onderzoeksbureau Yacht komt met deze cijfers vanuit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt.
 
Minder actief zoekende technici
Door technologische ontwikkelingen groeit de vraag naar hoger opgeleide technici. Daarnaast is er sprake van vergrijzing bij deze groep mensen, waardoor de mobiliteit achteruitgaat en de arbeidsmarkt op slot wordt gegooid. De analyse toont dan ook aan dat er minder actief zoekende hoog opgeleide technici zijn. Op dit moment is dat 5 procent, terwijl de benchmark op 10 procent ligt. Volgens Yacht zou de arbeidsmarkt gebaat zijn bij verdere flexibilisering. Voor hoog opgeleiden biedt de veranderende vraag ruimte om persoonlijke ontwikkeling verder vorm te geven.
 
Meer kansen voor technisch bedrijfskundigen
Dankzij de groei van het aantal vacatures hebben technisch bedrijfskundigen meer keuze uit banen in de arbeidsmarkt. Technisch dienstverleners zijn vooral op zoek naar bouwkundig en electrical engineers voor projectontwikkeling. Dit komt door de toename van infrastructurele projecten en grote bouw zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven en investeringen in nieuwbouw van logistiek dienstverleners. Voor de functie van technisch bedrijfskundige is daarom een voorkeur voor mensen met een technische vooropleiding die ingezet kunnen worden bij calculatie- of projectmanagementwerkzaamheden. In de hightechindustrie is vooral vraag naar software engineers. Deze industrie richt zich steeds meer op productinnovatie, het uitbreiden van functionaliteiten met behulp van softwareontwikkeling.
 
Flexibiliteit
Het in balans brengen van vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt blijkt lastig en vraagt vooral om meer flexibiliteit, zowel van bedrijven en hoog opgeleide technici, als bij het volgen van een opleiding. Wilt u zich om- of bijscholen? NCOI biedt verschillende opleidingen aan, bijvoorbeeld de HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde, specialisatie Projectmanagement, Masterprogramma Technisch Bedrijfskundig Projectmanagement of de HBO Bachelor Informatica, specialisatie Software engineering en development.
 
Bron: Managersonline

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wilt u nog beter worden in uw werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of bent u toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij u en uw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Klassikaal, virtual classroom, e-learning en switchgarantie NCOI

Kies je eigen opleidingsvariant

Als grootste opleider van werkend Nederland begrijpen wij als geen ander dat een opleiding volgen in je leven moet passen. Daarom kun je bij NCOI Opleidingen kiezen uit verschillende opleidingsvarianten: klassikaal, Virtual Classroom en e-learning. Je kunt klassikale bijeenkomsten volgen op een leslocatie, via de computer live les krijgen van een docent of op je eigen tempo studeren wanneer het jou uitkomt. Er is altijd wel een opleidingsvariant te vinden die bij jou past. En met onze unieke switchgarantie kun je moeiteloos en zonder extra kosten veranderen van opleidingsvariant.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.