Stijgende vraag naar technisch bedrijfskundigen

Er is steeds meer vraag naar hoogopgeleide technici. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar is het aantal vacatures met ruim 12 procent gestegen. Vooral de technische dienstverleners en de hightechindustrie vragen om hoger opgeleiden. Onderzoeksbureau Yacht komt met deze cijfers vanuit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt.
 
Minder actief zoekende technici
Door technologische ontwikkelingen groeit de vraag naar hoger opgeleide technici. Daarnaast is er sprake van vergrijzing bij deze groep mensen, waardoor de mobiliteit achteruitgaat en de arbeidsmarkt op slot wordt gegooid. De analyse toont dan ook aan dat er minder actief zoekende hoog opgeleide technici zijn. Op dit moment is dat 5 procent, terwijl de benchmark op 10 procent ligt. Volgens Yacht zou de arbeidsmarkt gebaat zijn bij verdere flexibilisering. Voor hoog opgeleiden biedt de veranderende vraag ruimte om persoonlijke ontwikkeling verder vorm te geven.
 
Meer kansen voor technisch bedrijfskundigen
Dankzij de groei van het aantal vacatures hebben technisch bedrijfskundigen meer keuze uit banen in de arbeidsmarkt. Technisch dienstverleners zijn vooral op zoek naar bouwkundig en electrical engineers voor projectontwikkeling. Dit komt door de toename van infrastructurele projecten en grote bouw zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven en investeringen in nieuwbouw van logistiek dienstverleners. Voor de functie van technisch bedrijfskundige is daarom een voorkeur voor mensen met een technische vooropleiding die ingezet kunnen worden bij calculatie- of projectmanagementwerkzaamheden. In de hightechindustrie is vooral vraag naar software engineers. Deze industrie richt zich steeds meer op productinnovatie, het uitbreiden van functionaliteiten met behulp van softwareontwikkeling.
 
Flexibiliteit
Het in balans brengen van vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt blijkt lastig en vraagt vooral om meer flexibiliteit, zowel van bedrijven en hoog opgeleide technici, als bij het volgen van een opleiding. Wilt u zich om- of bijscholen? NCOI biedt verschillende opleidingen aan, bijvoorbeeld de HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde, specialisatie Projectmanagement, Masterprogramma Technisch Bedrijfskundig Projectmanagement of de HBO Bachelor Informatica, specialisatie Software engineering en development.
 
Bron: Managersonline

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.