Menu

Integrale veiligheid van hoogrisico-installaties in bewoond gebied

Tijdens het congres Industriële Veiligheid op 29 januari in DeFabrique in Utrecht geven Eef Nauta, senior inspecteur van Kiwa, en Peter Buitenhuis, projectcoördinator van Hamer, inzicht in een gezamenlijk recent project rondom de veilige bouw en het gebruik van LNG-tankstations. "Bij nieuwbouw, maar ook tijdens gebruik ondervinden eigenaren van procesinstallaties met een hoog risicoprofiel veel problemen met de vergunningverlener."

Kiwa is een onafhankelijke organisatie die hooggekwalificeerde certificering verzorgt. Deze certificatieactiviteiten ondersteunt zij onder andere met inspectie, keuring, testen en training. Kiwa werkt voor opdrachtgevers in tal van sectoren, van water, energie en bouw tot agro, feed en food, veiligheid en milieu. De klanten komen uit onder meer (proces)industrie, dienstverlening, nutssector en overheden.

Het familiebedrijf Hamer bestaat sinds 1938 en heeft circa 350 medewerkers verdeeld over vestigingen in Nederland en België. Hamer is een totaalaanbieder in de utiliteit, industrie, automotive, brandstofvoorziening en de chemische en voedingsindustrie. De kernactiviteit van Hamer is technische installaties en de hieraan verwante technische dienstverlening.

Vergunningen voor procesinstallaties

Specifieke kennis van zaken is hard nodig om de regelgeving te vertalen naar een praktische invulling. "Wat onder een praktische invulling wordt verstaan, wordt duidelijk als we dit projecteren op een concreet voorbeeld." Tijdens het congres gaan Eef Nauta en Peter Buitenhuis daarom concreet in op hun gezamenlijk project rondom de veilige bouw en het gebruik van een LNG-installatie. De onderdelen voldoen aan Europese richtlijnen (PED en ATEX), maar het systeem daarmee nog niet. "Van belang is om integraal te kijken naar de veiligheidsaspecten van de installatie. Deze worden omgezet naar een set documenten en certificaten die ook van dienst zijn richting bevoegd gezag, en dus het verkrijgen van een vergunning bespoedigen."

Industriële Veiligheid 2015

Voor meer informatie over het jaarcongres Industriële Veiligheid op 29 januari, het volledige congresprogramma en aanmelden kunt u terecht op de congreswebsite http://iv.heliview.nl.

Deel dit artikel

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.