Integrale veiligheid van hoogrisico-installaties in bewoond gebied

Tijdens het congres Industriële Veiligheid op 29 januari in DeFabrique in Utrecht geven Eef Nauta, senior inspecteur van Kiwa, en Peter Buitenhuis, projectcoördinator van Hamer, inzicht in een gezamenlijk recent project rondom de veilige bouw en het gebruik van LNG-tankstations. "Bij nieuwbouw, maar ook tijdens gebruik ondervinden eigenaren van procesinstallaties met een hoog risicoprofiel veel problemen met de vergunningverlener."

Kiwa is een onafhankelijke organisatie die hooggekwalificeerde certificering verzorgt. Deze certificatieactiviteiten ondersteunt zij onder andere met inspectie, keuring, testen en training. Kiwa werkt voor opdrachtgevers in tal van sectoren, van water, energie en bouw tot agro, feed en food, veiligheid en milieu. De klanten komen uit onder meer (proces)industrie, dienstverlening, nutssector en overheden.

Het familiebedrijf Hamer bestaat sinds 1938 en heeft circa 350 medewerkers verdeeld over vestigingen in Nederland en België. Hamer is een totaalaanbieder in de utiliteit, industrie, automotive, brandstofvoorziening en de chemische en voedingsindustrie. De kernactiviteit van Hamer is technische installaties en de hieraan verwante technische dienstverlening.

Vergunningen voor procesinstallaties

Specifieke kennis van zaken is hard nodig om de regelgeving te vertalen naar een praktische invulling. "Wat onder een praktische invulling wordt verstaan, wordt duidelijk als we dit projecteren op een concreet voorbeeld." Tijdens het congres gaan Eef Nauta en Peter Buitenhuis daarom concreet in op hun gezamenlijk project rondom de veilige bouw en het gebruik van een LNG-installatie. De onderdelen voldoen aan Europese richtlijnen (PED en ATEX), maar het systeem daarmee nog niet. "Van belang is om integraal te kijken naar de veiligheidsaspecten van de installatie. Deze worden omgezet naar een set documenten en certificaten die ook van dienst zijn richting bevoegd gezag, en dus het verkrijgen van een vergunning bespoedigen."

Industriële Veiligheid 2015

Voor meer informatie over het jaarcongres Industriële Veiligheid op 29 januari, het volledige congresprogramma en aanmelden kunt u terecht op de congreswebsite http://iv.heliview.nl.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.