Welke veiligheidscertificaten zijn verplicht?

We willen allemaal aan het einde van de werkdag weer veilig en gezond naar huis. Ook de overheid vind dat belangrijk. Daarom is er de Arbowet, waarin onder meer staat aan welke eisen werkgevers en werknemers moeten voldoen op het gebied van veiligheid. Zo is er een flink aantal veiligheidscertificaten die werknemers kunnen halen. Denk maar aan VCA, NEN3140, BHV en ATEX. Maar zijn die ook allemaal verplicht? En zo nee, welke wel en welke niet?

BHV is verplicht

Neem nou BHV. Bedrijfshulpverlening is wettelijk verplicht voor elke werkgever. Dat geldt al bij één werknemer. De werkgever mag dan wel zelf bhv’er zijn. Het aantal bhv’ers dat een bedrijf moet hebben is afhankelijk van de grootte en de risico’s in je bedrijf. Je kunt dit bepalen aan de hand van de RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie).

VCA is niet verplicht, wel vaak geëist

VCA is daarentegen niet verplicht. Maar opdrachtgevers eisen tegenwoordig wel bijna altijd een VCA-certificaat. VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers, en is bedoeld voor werknemers, leidinggevenden en zzp’ers van bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Met het VCA-certificaat kun je aantonen dat je voldoet aan een aantal verplichtingen in de Arbowet. Bedrijven weten dan zeker dat ze op het gebied van veilig werken bekwame mensen binnenhalen.

ATEX is verplicht

Het begrip ATEX behelst alle situaties waar een kans bestaat op gas- en stofontploffingsgevaar. De afkorting ATEX is afkomstig van de Franse woorden ATmosphere EXplosible uit de Europese richtlijnen van explosieveiligheid. Volgens de Arbowet moeten werkgevers een beleid voeren dat de werknemers beschermt tegen explosiegevaar. Het Arbeidsomstandighedenbesluit bevat de bepalingen van de Europese richtlijn 1999/92/EG (ook wel bekend als ATEX 153). Hierin staan de verplichtingen rondom explosiegevaar.

NEN3140 niet wettelijk verplicht

NEN3140 is niet wettelijk verplicht, maar het is wel een effectief middel om aan de wettelijke verplichting te voldoen om werknemers goed in te lichten over (elektrische) veiligheid. Een NEN3140-certificaat kan door een bedrijf wel verplicht worden gesteld. Veiligheid draait voornamelijk om kennis, een werknemer moet weten wat hij of zij moet doen om veilig te werken. Die kennis doe je op als je een NEN3140-certificaat haalt.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.