Levenlanglerenkrediet (LLLK)

De overheid heeft een speciale studiefinanciering opgezet voor volwassenen. Dit heet het levenlang lerenkrediet (LLLK). Op alle HBO en Masteropleidingen en korte programma’s kun je gebruik maken van deze financieringsvorm. In de video hieronder vind je kort de uitleg hoe het werkt.

Wat houdt het levenlanglerenkrediet in? 

Met het levenlanglerenkrediet kun je een groot deel van de opleidingskosten, zoals lesgeld en examenkosten betalen. Arrangementskosten en literatuurkosten vallen hier wel buiten. Ook als je alleen het eerste jaar, een deelprogramma of een losse module van een Associate degree, HBO Bachelor- of Masteropleiding wilt volgen, kun je gebruikmaken van deze regeling.

Wil je in een oogopslag zien of het levenlanglerenkrediet iets voor jou is? In de video hieronder vertellen we je er meer over en laten we je ook meteen zien hoe het aanvraagproces werkt.

Hoeveel kun je lenen?

Je kunt maximaal vijf jaar geld lenen. Na het afronden of beëindigen van je opleiding heb je vijftien jaar de tijd om het krediet terug te betalen. In 2023 is het rentepercentage 0,46%, in 2024 wordt dit 2,56%.

Rekenvoorbeeld Levenlanglerenkrediet

*  In het rekenvoorbeeld wordt uitgegaan van de huidige situatie waarbij de rente is vastgesteld op 0,46%. Wijzigingen in de rente hebben uiteraard gevolgen voor de hoogte van het terug te betalen bedrag. Het voorbeeld betreft een lening voor een HBO-programma dat onderdeel is van een erkende HBO Bacheloropleiding, met de looptijd van twaalf maanden en met een terugbetalingsperiode van vi jftien jaar. Het uiteindelijke te betalen bedrag per maand is persoons- en renteafhankelijk.

Voorwaarden voor het levenlanglerenkrediet

Om in aanmerking te komen voor het levenlanglerenkrediet moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze staan beschreven op de website van DUO. We hebben de belangrijkste eisen voor je op een rij gezet:

  • Je bent op het moment van aanvragen jonger dan 56 jaar.
  • Je collegegeld of lesgeld wordt niet betaald of vergoed door een andere instantie, bijvoorbeeld je werkgever.
  • Je volgt een wettelijk erkende Associate degree, HBO Bacheloropleiding of Masteropleiding (of een deelprogramma daarvan).

Meer informatie over het levenlanglerenkrediet?

Lees dan onze bijsluiter waarin we je een extra toelichting geven op de voorwaarden, het toelatingsdossier, de kosten en de lening. En waarin we je in 5 stappen laten zien hoe je het levenlanglerenkrediet kunt aanvragen.

Download de bijsluiter

Heb je vragen?

Heb je vragen over het levenlanglerenkrediet? Neem dan contact op met één van onze opleidingsadviseurs via  035 6 400 411 of info@ncoi.nl. Je kunt ook onderstaand contactformulier invullen.

Neem contact met mij op

Welke opleidingen komen in aanmerking voor het levenlanglerenkrediet? 

Klik hieronder op een van de vakgebieden om te zien welke opleidingen in aanmerking komen voor het levenlanglerenkrediet:

HR, Psychologie, Coaching en Onderwijs
De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.