Menu

Wat is de betekenis van verzorgende IG?

Wat is een verzorgende IG? En waar staat de afkorting IG voor? Verzorgende IG betekent voluit verzorgende individuele gezondheidszorg (VIG). De term VIG of VIG’er wordt ook vaak gebruikt. Dat is dus hetzelfde als verzorgende IG. De verzorgende IG (VIG) is opgeleid in het Nederlandse middelbaar beroepsonderwijs op niveau 3 en werkt in de verpleging, verzorging, thuiszorg, geestelijke gezondheidszorg, kraamzorg of gehandicaptenzorg. Het is een afwisselende baan waar veel vraag naar is. Een mooie baan ook als je ervan houdt mensen te helpen en met mensen samen te werken.

Wat doet een verzorgende IG?

Nu we de betekenis van verzorgende IG hebben opgehelderd, kunnen we bekijken wat een verzorgende IG doet. Een verzorgende IG helpt en ondersteunt mensen die zichzelf (tijdelijk) niet kunnen redden. Denk aan oudere mensen, mensen die moeten revalideren na een operatie of vrouwen die zijn bevallen. De ondersteuning bestaat uit het verlenen van zorg en begeleiding. Als verzorgende IG verricht je verpleegtechnische handelingen, zoals injecteren of het inbrengen van een katheter. Ook voer je huishoudelijke taken uit. Je onderhoudt contact met familie en huisarts en eventueel ook met maatschappelijk werk, verpleegkundige of fysiotherapeut. Je helpt bij het opstellen van een zorgplan.

Wat is het verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige?

Er bestaat een verschil tussen een verzorgende IG en een verpleegkundige. Verzorgenden IG helpen bij de dagelijkse basiszorg, zoals wassen en aankleden, en geven ondersteuning bij dagelijkse handelingen. Denk daarbij aan het klaarmaken en serveren van het ontbijt of het bezoek aan het toilet. Daarnaast heeft de verzorgende IG een signalerende functie.

Verpleegkundigen zijn opgeleid op het niveau van MBO-V of HBO-V. Zij zijn actief in de volle breedte van de gezondheidszorg. Verpleegkundigen bieden basiszorg en mogen zelfstandig verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals prikken, wonden verzorgen, katheter verwisselen, zuurstof aanreiken en bloedsuiker bepalen. Ook coördineren en organiseren ze het verlenen van zorg.

Mocht je de opleiding voor verzorgende IG hebben gevolgd, dan kun je daarna kiezen voor de opleiding verpleegkundige. Deze opleiding wordt gegeven op het niveau MBO 4. Een verzorgende IG doet grotendeels hetzelfde werk als een verpleegkundige. Beide beroepen hebben het MBO-niveau. Het verschil is dat de verpleegkundige meer te maken heeft met situaties die snel veranderen. Hun werk is veelomvattender en complexer.

Wat is het verschil tussen een verzorgende en een verzorgende IG?

Het verschil tussen verzorgende en verzorgende IG? Dat zit in het niveau en in de bevoegdheden. Een verzorgende richt zich met name op het welzijn van de cliënt en voert licht verzorgende handelingen uit, zoals koffiezetten, ontbijt klaarmaken, assisteren bij wassen en aankleden en huishoudelijke werkzaamheden als stofzuigen en afwassen. De verzorgende heeft niveau 2.

Als verzorgende IG heb je niveau 3. Je kunt en mag verpleegtechnische handelingen uitvoeren, zoals injecteren, katheteriseren en een maagsonde inbrengen. Verzorgenden zonder deze opleiding zijn hiertoe niet bevoegd. In de opleiding tot verzorgende IG komen deze handelingen aan bod in een aparte module.

Wil je verzorgende IG worden?

Verzorgende IG worden? Dan moet je een erkend diploma Verzorgende IG behalen. Dit diploma wordt erkend door de branche en door werkgevers. Je wordt dan officieel geregistreerd als verzorgende IG. Je kunt dit diploma behalen door de erkende opleiding MBO Verzorgende IG niveau 3 te volgen. Bij NCOI kun je deze opleiding ook volgen in combinatie met een specialisatie. Zo kun je kiezen uit:

Wil je meer weten?

Wil je meer informatie over onze opleidingen of heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste opleiding? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij helpen je graag verder en gaan samen met jou op zoek naar wat bij jou past. Je kunt ze bereiken via 035 -6 400 411 of via info@ncoi.nl.

Deel dit artikel

Wellicht ook interessant

Studiegids NCOI

Vraag de studiegids aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Als de grootste opleider van werkend Nederland bieden wij opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Dankzij onze maximale flexibiliteit, praktijkgerichte opleidingen, topdocenten uit de praktijk en leslocaties door heel Nederland is er altijd wel een opleiding die bij jou en jouw situatie past. Vraag nu de gratis studiegids aan.

Contact NCOI

Opleidingsadvies op maat?

Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10:00 en 16:00.