Werken in het onderwijs: beroepen en opleidingen

Werken als docent is een verrijkend en dankbaar beroep. In een tijd waarin er een aanzienlijk tekort aan leraren heerst, is het belangrijk dat er meer mensen gaan werken in het onderwijs. Welke carrièremogelijkheden biedt het onderwijs allemaal? Hoe zit het met het salaris en welke opleidingen kun je volgen? Wij lichten het hieronder uit.

Welke beroepen zijn er in het onderwijs?

Er zijn tal van beroepen in het onderwijs waarin je kunt werken. De onderstaande beroepen geven een indruk van de carrièremogelijkheden binnen het onderwijs:

 • Docent: verantwoordelijk voor het lesgeven aan leerlingen of studenten.
 • Onderwijsassistent: ondersteunt docenten bij lesvoorbereiding, het begeleiden van leerlingen en het uitvoeren van administratieve taken.
 • Schoolleider of directeur: geeft leiding aan een school en is verantwoordelijk voor het algemene beleid, de organisatie en het personeel.
 • Onderwijsadviseur: adviseert scholen en onderwijsinstellingen over onderwijskundige vraagstukken en beleidsontwikkeling.
 • Onderwijsprofessional: houdt zich bezig met onderzoek naar onderwijsmethoden en -systemen en adviseert over onderwijsvernieuwingen.
 • Schoolpsycholoog: biedt psychologische ondersteuning aan leerlingen, ouders en leraren en adviseert over gedrags- en leerproblemen.
 • Loopbaanadviseur: begeleidt leerlingen of studenten bij het maken van studie- en loopbaankeuzes.
 

Wat verdien je in het onderwijs?

Of je nou op de basisschool, middelbare school of in het speciaal onderwijs werkt, als je werkt in het onderwijs val je onder een cao. Iedere onderwijstak heeft een eigen cao, met eigen afspraken over salaris, vakantieuren en overuren.

Wat verdien je als leraar?

Als leraar in het onderwijs verdien je gemiddeld tussen de € 3.800,- en € 7.900,- per maand, volgens cijfers van de rijksoverheid. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het salaris hangt af van welke schaal en trede een leraar heeft; elke schaal bestaat uit twaalf salaristreden. Bij goed functioneren stijgt het maandsalaris ieder jaar een trede. De taken van een leraar bepalen in welke schaal hij valt (LB, LC of LD).

Wat verdien je als onderwijsassistent? 

Als onderwijsassistent verdien je gemiddeld tussen de € 1.490,- en € 3.972,- per maand, aldus Loonwijzer. Wat je verdient, is afhankelijk van wat voor soort onderwijsassistent je bent. Ondersteun je de docent alleen bij administratief werk of het nakijken van toetsen, dan verdien je gemiddeld minder dan een onderwijsassistent die vergaderingen bijwoont en meedenkt over het verbeteren van het onderwijs.

Waarom werken in het onderwijs?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen werken in het onderwijs. Dit zijn een paar veelvoorkomende motivaties:

 • Betekenisvol werk: je hebt de mogelijkheid om een positieve impact te hebben op de levens van jongeren en hen te inspireren, te begeleiden en te helpen groeien.
 • Persoonlijke en professionele ontwikkeling: je wordt voortdurend uitgedaagd om je vaardigheden te verbeteren, zowel op het gebied van lesgeven als op het gebied van vakinhoudelijke kennis; dit biedt kansen voor persoonlijke en professionele groei.
 • Veelzijdigheid: het onderwijs biedt veel mogelijkheden voor variatie en creativiteit; je houdt je bezig met verschillende onderwerpen, werkomgevingen en groepen studenten.
 • Stabiliteit: het onderwijs biedt veel werkgelegenheid en goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals pensioenen en vakanties.
 • Maatschappelijke impact: het onderwijs speelt een cruciale rol in de samenleving door bij te dragen aan de ontwikkeling van individuen en gemeenschappen.
 

Tekort aan leraren

Volgens cijfers van de rijksoverheid heerst er momenteel een landelijk lerarentekort van 9.800 voltijdbanen (een stijging van 100 banen ten opzichte van 2022). Dat komt omdat veel oudere leraren met pensioen gaan, er niet genoeg nieuwe leraren bij komen om de vergrijzing te compenseren en er al krapte op de arbeidsmarkt is. De komende jaren neemt het aantal vacatures in het onderwijs alleen maar toe. Dat betekent dat er veel baankansen zijn als leraar in het onderwijs.

Om voldoende goede leraren aan te trekken heeft het kabinet maatregelen genomen die het beroep van leraar aantrekkelijker maken. Zo kunnen zij-instromers versneld in twee jaar een lesbevoegdheid halen en tegelijkertijd lesgeven in het onderwijs. Ook werken nu veel docenten als zzp’er in het onderwijs, wat een goede oplossing lijkt voor het lerarentekort. Lees hier meer over de aanpak van het lerarentekort.

Opleidingen in het onderwijs

Wie een opleiding binnen het onderwijs wil volgen, heeft bij NCOI keuze uit veel verschillende opleidingen. Zo bieden we alleen al elf opleidingen en programma’s aan op MBO- en HBO-niveau binnen het basisonderwijs (PABO). We lichten de drie populairste opleidingen hieronder voor je uit.

HBO Bachelor Opleiding tot Leraar Basisonderwijs (PABO)

Heb je een passie voor het onderwijs en wil je graag een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen tussen 4 en 12 jaar? Dan is deze klassieke HBO Bacheloropleiding voor jou. Je verdiept je in vakinhoudelijke kennis voor vakken zoals rekenen, taal en aardrijkskunde en je ontwikkelt de didactische vaardigheden om deze kennis op een begrijpelijke manier uit te leggen aan kinderen. Je leert voor de klas te staan en om te gaan met uitdagingen en verschillen in de klas.

MBO Onderwijsassistent niveau 4

Met de opleiding MBO Onderwijsassistent niveau 4 word je op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. Als onderwijsassistent bied je ondersteuning aan de leerkracht bij administratieve en coördinerende taken, voer je lesactiviteiten uit en begeleid je individuele leerlingen en groepen bij taal- of leerproblemen. Het merendeel van de onderwijsassistenten is werkzaam in het primair onderwijs. Het is echter ook mogelijk om als onderwijsassistent te werken in het voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of speciaal onderwijs.

Master of Business Administration (MBA) voor Onderwijs

Als onderwijsprofessional ontwikkel je je met deze MBA voor Onderwijs tot (hoger) manager. Je verdiept je in het management van een organisatie en leert hoe je strategie vertaalt naar concrete taken. Je brengt processen in kaart en ontwikkelt verandertrajecten. Jouw focus ligt daarbij op het onderwijsveld, waarbij aandacht is voor onder meer leren binnen organisaties, coaching en de rol van de leraar. Door jouw kennis van bedrijfskundige, management- en onderwijsvraagstukken heb je een brede basis waarmee je jouw organisatie gericht kunt aansturen.
 
Bekijk hier het complete overzicht van opleidingen binnen het onderwijs en de pedagogiek.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.