Een studie volgen naast je werk belangrijk? Volgens jullie wel

Stilstand is achteruitgang, luidt een bekend gezegde. Blijven ontwikkelen om zo aantrekkelijk te blijven voor de arbeidsmarkt en meer baanperspectief creëren lijkt nu belangrijker dan ooit. Tegelijkertijd klinkt een studie volgen naast je werk, best pittig. Maar is dat ook zo? NCOI Opleidingen vroeg 1.178 werkende Nederlanders hoe zij tegen studeren combineren met werk aankijken. 

Is een studie volgen naast je werk überhaupt wel haalbaar?

Van de ondervraagden heeft 80% aan het wel te zien zitten om een opleiding te volgen. Maar dan moet het uiteraard wel te combineren zijn met werk. Daardoor valt fulltime terug in de schoolbanken al meteen af. Een deeltijdstudie daarentegen maakt een studie volgen naast je werk juist haalbaar. 

Gemiddeld werken Nederlanders 28 tot 35 uur per week. Stel dat je een deeltijdstudie volgt, dan heb je eens in de twee weken les. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelfstandig te studeren in bijvoorbeeld een e-learning. Dan kun je zelf bepalen wanneer je studeert en het zo goed combineren met je andere dagelijkse bezigheden. Door zelf je opleidingsvariant te kiezen (klassikale lessen, virtuele lessen of zelfstandig in een e-learning) is een studie volgen naast je werk een stuk eenvoudiger. Jij hoeft je namelijk niet aan te passen aan de opleiding, je past de opleiding aan op jou.

Nog beter je werk kunnen doen of doorgroeien naar een andere functie

Het is vast geen nieuws meer voor je: in veel beroepsgroepen is een tekort aan gekwalificeerd personeel. Uit ons onderzoek blijkt dat 68% van de ondervraagden ervan overtuigd is dat bijscholen kan bijdragen aan het terugdringen van deze tekorten. Door bijscholing doe je nieuwe kennis en vaardigheden op. 

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 63% denkt dat een studie volgen naast je werk leidt tot nog beter je huidige werk te kunnen uitvoeren. Daarnaast zorgt het er uiteraard ook voor dat je makkelijker kunt doorgroeien naar een andere functie. 

Hoe kan je werkgever helpen bij jouw ontwikkeling?

Een studie volgen naast je werk kost tijd. Dan is het wel zo fijn als je werkgever daar rekening mee houdt. Veel werkgevers in Nederland doen dat ook. Meer dan de helft van de ondervraagden (53%) zegt door de werkgever gestimuleerd te worden in het volgen van een opleiding. 

Naast tijd kost een opleiding uiteraard ook geld. Veel werkgevers hebben daar voorzieningen voor getroffen. Bij 52% wordt de opleiding door de werkgever betaald. Ook kan het zo zijn dat de werkgever zelf iets regelt, bijvoorbeeld een incompanytraject of interne trainingen of cursussen, waardoor een medewerker zich op die manier kan ontwikkelen. Dit blijkt bij 63% van de ondervraagden het geval te zijn. 

Flexibiliteit is cruciaal

Dat werknemers willen bijdragen aan de ontwikkeling van medewerkers is fijn. Daardoor wordt het voor medewerkers makkelijker om de stap te zetten en een opleiding te gaan volgen. Maar hoe zorg je er dan nog voor dat een studie volgen naast je werk ook echt haalbaar is? 

Flexibiliteit is daar volgens de ondervraagden heel belangrijk bij. Zo’n 92% geeft aan dat de flexibiliteit van een onderwijsinstelling cruciaal is. Daarbij wordt ook de deskundigheid en praktijkervaring van docenten door 86% van de ondervraagden genoemd als een vereiste.

Conclusie

Uit het onderzoek kunnen we concluderen dat werkend Nederland niet stil wil staan en zich wil blijven ontwikkelen. Maar dan moet een studie volgen naast je werk wel te combineren zijn met je andere dagelijkse bezigheden. Gelukkig kunnen veel werkenden rekenen op steun van de werkgever, waardoor een diploma behalen een stuk makkelijker wordt. 

Wil je meer weten over flexibel studeren en de mogelijkheden om je studie zo goed mogelijk op jou te laten aansluiten? Op onze pagina over flexibel studeren vind je hier meer informatie over. 

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.