Kansen en mogelijkheden in het basisonderwijs

Het basisonderwijs biedt veel baanperspectief en mogelijkheden. Maar om voor de klas te mogen staan, moet je wel je onderwijsbevoegdheid hebben. Gelukkig kun je die via diverse routes behalen. Is een carrière als leerkracht in het primair onderwijs iets voor jou?

Leraar basisonderwijs worden?

Als leraar basisonderwijs sta je aan de basis van de toekomst van je leerlingen. Onder jouw leiding zetten de leerlingen hun eerste stap in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden op het gebied van lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde. Je bereidt ze uitstekend voor op het voortgezet onderwijs en stimuleert leerlingen het beste uit zichzelf te halen. 

Als leerkracht ben je de essentiële schakel voor de ontwikkeling en de toekomst van een leerling. Je helpt je leerlingen bij problemen. Vanuit elke unieke situatie weet je de juiste aanpak te kiezen om de leerlingen te motiveren. Als leerkracht heb je een duidelijk effect op de toekomst van je leerlingen. Met goede pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en een officieel erkende onderwijsbevoegdheid ben je ervan verzekerd dat je leerlingen de juiste weg op kunt helpen. Je geeft je leerlingen de juiste bagage mee om zelfstandig de toekomst tegemoet te treden.

Vacatures basisonderwijs

Het aantal aanmeldingen voor een deeltijd PABO-opleiding is in 2019 met 25 procent gestegen. Daarnaast is ook het aantal zij-instromers sterk toegenomen. In 2020 startten 1.777 professionals met een zij-instroomtraject. Ter vergelijking: in 2017 waren dat er maar 495. Meer mensen willen dus aan de slag in het onderwijs en dat is goed nieuws. 

Maar om de komende jaren de tekorten niet nog verder op te laten lopen zijn nog meer leraren nodig. De instroom van nieuwe leerkrachten is niet groot genoeg om de tekorten op te vangen. Dat betekent veel vacatures in het basisonderwijs.

Omdat er veel vraag is naar nieuwe leerkrachten, zijn de baankansen groot. Je kunt dus met een veilig gevoel aan een opleiding tot leerkracht beginnen. En ben je eenmaal leerkracht? Dan kun je ook altijd nog doorgroeien. Zo zijn er veel leerkrachten die op termijn nog een Masteropleiding gaan volgen en van daaruit weer andere richtingen opgaan. Daarnaast kun je bijvoorbeeld doorstuderen tot intern begeleider (IB’er) of remedial teacher (RT’er). 

Zij-instromer basisonderwijs

Voor omscholers zijn er diverse manieren om zo snel en efficiënt mogelijk als bevoegd leraar aan de slag te kunnen. Zo heb je de reguliere route, maar kun je ook met vrijstellingen sneller studeren of als zij-instromer basisonderwijs een traject volgen.

Meer weten over werken in het onderwijs?

Wil jij meer weten over werken in het onderwijs? Welke kansen en mogelijkheden er voor je zijn en welke opleidingen daarbij passen? Zo kun je als zij-instromer een geschiktheidsonderzoek aanvragen en na een positieve uitkomst via een korter traject al snel voor de klas staan. In onze opleidingsbrochure Onderwijs vertellen we je hier alles over en kun je lezen hoe jij je carrière verder vorm kunt geven.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.