Wat houdt de functie gespecialiseerd pedagogisch medewerker in?

De ontwikkeling van kinderen en jongeren is belangrijk. Een stevige basis zorgt namelijk voor een betere toekomst. Mede daarom is de vraag naar gekwalificeerde pedagogisch medewerkers de laatste jaren sterk gegroeid. Niet alleen in de kinderopvang, waar sinds 1 januari 2019 nieuwe kwaliteitseisen gelden, maar ook in de jeugdzorg en het onderwijs is er veel behoefte aan goed opgeleide professionals op pedagogisch vlak, onder meer naar gespecialiseerd pedagogisch medewerkers.

Wat zijn de werkzaamheden van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker ontferm je je over kinderen en jongeren die extra begeleiding of zorg kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze gedragsproblemen of psychische problemen hebben of verkeren in een lastige thuissituatie. Je kunt als gespecialiseerd pedagogisch medewerker aan de slag bij een kinderopvang, een school, bij Jeugdzorg, een jeugdinstelling of een naschoolse opvang. Je begeleidt de kinderen in hun dagelijks leven en helpt ze bij hun persoonlijke ontwikkeling. Aan de hand van gesprekken en activiteiten zorg je voor veiligheid en een goede sfeer, zodat kinderen zich verder kunnen en durven ontwikkelen en op een goede manier leren omgaan met hun situatie.

Belangrijke eigenschappen van een gespecialiseerd pedagogisch medewerker

De problemen en situaties waar je als gespecialiseerd pedagogisch medewerker mee te maken krijgt, kunnen heel ernstig en schrijnend zijn. Daarom is het van belang dat je stevig in je schoenen staat en op een professionele en verstandige manier met de problemen en situaties om kan gaan. Daarnaast moet je goed kunnen luisteren en je goed kunnen inleven in de ander zijn situatie. Voor de kinderen en jongeren dien je vaak als vertrouwenspersoon, ze moeten zich dus veilig bij je voelen en zich durven open te stellen. Ook voer je veel gesprekken. Niet alleen met de kinderen en jongeren, maar ook met ouders en/of verzorgenden. Communicatieve vaardigheden zijn daarom ook van groot belang. 

MBO niveau 4 is steeds vaker de norm

Zit je eraan te denken een opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker te volgen? Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker ben je op MBO 4-niveau geschoold. Dat is fijn, want MBO niveau 4 wordt steeds vaker als norm gesteld. Daarnaast ontstaan er steeds meer tekorten in de pedagogische sector, met name in de kinderopvang. Uit berekeningen blijkt dat de vraag naar pedagogisch medewerkers de komende jaren zal blijven stijgen. Naar schatting kan dit tekort in 2022 oplopen tot zo’n 8.900 professionals. Dat zou betekenen dat wachtlijsten voor kinderopvang nog langer worden, zeker in de randstad. De vraag naar goed opgeleide pedagogisch medewerkers is dus groot, wat de kans op een baan na afloop van je opleiding vergroot.

Een opleiding volgen?

Wil je je laten opleiden tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker of ben je al werkzaam binnen dit vakgebied en wil je je hierin verder ontwikkelen? Bekijk dan onze opleidingen gericht op Pedagogiek en Dictatiek.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.