Wat is Business Intelligence?

Business Intelligence gaat over ‘business’, het bedrijf, en ‘intelligence’, de kennis die daar rondgaat en nodig is. Business Intelligence of BI is een proces waarvan steeds meer bedrijven zich bedienen, om zo betere beslissingen te kunnen maken. In deze blog vertellen we je graag meer over wat Business Intelligence is, wat een Business Intelligence specialist precies doet, en het belang en de voordelen van BI.

In een bedrijf zijn vaak grote hoeveelheden data aanwezig. Vaak verspreid over verschillende systemen. Onbedoeld gevolg is dat die potentieel interessante data niet altijd wordt benut. Business Intelligence lost dit probleem op. De verspreide informatie wordt verzameld in één systeem. Door die te analyseren en met elkaar te verbinden, wordt de informatie bruikbaar. De BI-toepassing of IT-tool verwerkt die tot overzichtelijke rapportages. Op basis hiervan kunnen betere beslissingen ten aanzien van bedrijfsprocessen worden genomen op allerlei thema’s, van financiën tot HR.

Wat doet een Business Intelligence specialist? 

Overweeg jij om een opleiding te volgen tot Business Intelligence-specialist? Als Business Intelligence-specialist heb je een uitdagende baan. Je bent namelijk van veel markten thuis en adviseert het management. Je bent een IT-specialist, weet hoe je (big) data moet verwerken, en hoe je jouw inzichten kunt koppelen aan bedrijfs- of organisatiedoelstellingen. Je werkt samen met veel verschillende afdelingen en rapporteert en adviseert rechtstreeks aan het management. Jouw werkzaamheden bestaan uit:

  • In gesprek gaan met je collega’s en het management om het vraagstuk waarvoor data-analyse nodig is, te begrijpen. 
  • Vervolgens verzamel je de data die relevant zijn voor de businesscase. 
  • Je richt het datawarehouse in. 
  • Je voert met het data warehouse complexe data-analyses uit.
  • Je stelt rapportages voor het management op. 
  • Omdat je grote hoeveelheden data verwerkt, is het van belang dat je deze kunt presenteren in overzichtelijke visuele presentaties. 
  • Op basis van de verbanden, trends, ontwikkelingen of andere zaken die je constateert aan de hand van de data, adviseer je het management.
 

Als BI-specialist kun je aan de slag bij een consultancybedrijf of intern bij grote commerciële bedrijven, de overheid of non-profit organisaties. De reden dat er veel werk in consultancy te vinden is, is dat als het date warehouse eenmaal is ingericht en geautomatiseerd, het bedrijf hier ook zelf periodiek rapportages uit kan halen.

Het belang van Business Intelligence

Business Intelligence bestaat al veel langer, maar het belang ervan wordt in onze informatiesamenleving steeds groter. We zien een trend waarbij de hoeveelheid data alsmaar toeneemt. Aan de andere kant ontbreekt het vaak aan data-analyse. Terwijl we te maken hebben met steeds complexere bedrijfs- en organisatievraagstukken, die ook nog eens snel moet worden geadresseerd. BI kun je in dat licht ook zien als een middel om dit probleem op te lossen.

De voordelen van Business Intelligence

Het allergrootste voordeel van BI is al benoemd: betere beslissingen voor een bedrijf of organisatie. En welke organisatie wil dat nou niet? Promotors van BI geven aan dat er ook veel positieve neveneffecten zijn verbonden aan het doorvoeren van BI in een organisatie. Zowel voor de organisatie als de mensen die er werken, is er winst te behalen met de inzet van BI. Je kunt dan denken aan: 

  • Tijdwinst. Door het centraal regelen van dataverzameling en het BI-proces waar mogelijk te automatiseren, scheelt dit de organisatie en de werknemers als het goed is veel tijd. 
  • Transparantie. Het schept ook duidelijkheid. Je verzamelt alle data op één plek, en koppelt daaraan je KPI’s. Dit is zowel transparant als overzichtelijk voor werknemers. 
  • Betrokken medewerkers. Het is helder met welke data je naar welke KPI’s toewerkt. Medewerkers voelen zich daardoor als het goed is ook meer betrokken bij de bedrijfsprocessen. 
  • Voorkomt informatie-overload. En je voorkomt dat je werknemers op dagelijkse basis overspoeld worden met data, waardoor de informatiebelasting afneemt.
 

Opleidingen en trainingen Business Intelligence 

Overweeg je om een opleiding tot BI-specialist te gaan volgen? NCOI Opleidingen biedt diverse opleidingen en trainingen op dit gebied aan. Denk bijvoorbeeld aan de HBO-opleiding Business Intelligence en big data, de HBO-opleiding Business Intelligence en de training Introductie Business Intelligence.

Omscholen IT

Wil je aan de slag als BI-specialist, maar heb je (nog) geen IT-kennis? Je kunt je dan laten omscholen richting IT; bij NCOI zijn er diverse omscholingsmogelijkheden. Je vindt de omscholingsmogelijkheden op onze overzichtspagina Omscholen IT

Meer weten en opleidingsadvies

Wil je naar aanleiding van deze blog ook sparren over welke BI-opleiding het beste bij je past? Of heb je vragen over de omscholingsmogelijkheden richting IT? Dan kun je contact opnemen via onze contactpagina of door te bellen met een van onze opleidingsadviseurs via 035 – 6 400 411.

Deel dit artikel
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
2.150
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.