Wat is een pedagoog?

Ben je geïnteresseerd in pedagogiek en wil jij werken met kinderen en hun ouders? Kun je je goed inleven in de ander, maar heb je tegelijk ook een analytische blik? Dan past het vak van pedagoog mogelijk goed bij je. Je werkt als een professionele opvoedkundige en begeleidt kinderen en jongeren als ze ergens in hun opvoeding of ontwikkeling tegenaan lopen.

De taken van een pedagoog

Als pedagoog heb je een verantwoordelijke hoofdtaak, namelijk ervoor zorgen dat kinderen op een goede manier opgroeien en zich verder ontwikkelen. Je hebt je dan ook in de verschillende ontwikkelingsfases van kinderen bekwaamd. Je kijkt naar hun ontwikkeling op sociaal-emotioneel, biologisch, cognitief en psychisch vlak. Als pedagoog ben je breed inzetbaar. Je kunt in diverse beroepen werkzaam zijn: voorbeelden zijn pedagogisch jeugdzorgmedewerker bij een woongroep, gezinsbegeleider, casemanager, consulent bij een gemeente of medewerker of teamleider op het kinderdagverblijf. Je licht voor, adviseert en begeleidt ouders, kinderen en betrokken instanties.

Welke competenties moet je in huis hebben als pedagoog?

In dit beroep waarin het kind centraal staat en je veel communiceert met kind, ouders en/of een instelling zijn belangrijke basiscompetenties dat je sociaal en communicatief vaardig bent. Je kunt je goed in de ander verplaatsen en anderen motiveren om met hun vragen en problemen aan de slag te gaan. Maar als pedagoog heb je ook een andere, analytische kant. Dat zorgt ervoor dat je in staat bent complexe problemen te analyseren en een behandelplan op te stellen. Met interesse volg je maatschappelijke ontwikkelingen rondom opvoeding en onderwijs. Verder ben je iemand die zowel goed zelfstandig als samen kan werken.

Verschil pedagogiek en orthopedagogiek

Er bestaat nog wel eens onduidelijkheid over het verschil tussen pedagogiek en orthopedagogiek.
Pedagoog is een onbeschermde titel en de professional kan zowel MBO-, HBO- of universitair opgeleid zijn in deze richting. Als er sprake is van zwaardere problematiek dan verwijst de pedagoog door naar de orthopedagoog. Orthopedagogiek is een specialisatie in de pedagogiek en houdt zich bezig met opvoeding die afwijkend is van de ‘normale’ opvoedingsvragen. Als orthopedagoog behandel je kinderen en jongeren die in hun ontwikkeling geremd worden door bijvoorbeeld psychische problemen of stoornissen, geestelijke beperkingen of leerstoornissen. Een orthopedagoog heeft een universitaire opleiding Orthopedagogiek gedaan.

Hoe word je pedagoog?

Overweeg je om een opleiding pedagogiek te gaan volgen? Bij NCOI kun je kiezen uit een breed aanbod aan opleidingen op het gebied van pedagogiek. Zo bieden wij een opleiding op MBO-niveau, HBO Bachelorniveau en diverse korte HBO-programma’s voor als je je in relatief korte tijd op HBO-niveau wilt verdiepen. Al onze opleidingen zijn goed te combineren met werk en privé en kun je volgen in de studievariant van jouw keuze.

Deel dit artikel
Wellicht ook interessant
Vraag de online brochure aan

Wil je nog beter worden in je werk? Doorgroeien naar een hogere functie? Of ben je toe aan een carrièreswitch? Bij NCOI Opleidingen vind je opleidingen op ieder niveau in vrijwel elke branche. Je kunt voor elk vakgebied een online brochure aanvragen. Daarin lees je alles over onze opleidingen, studeren bij NCOI en wat dit jou kan bieden.

De grootste opleider van werkend Nederland
NCOI - wij leiden meer dan 20.000 professionals per jaar op
Ieder jaar leiden we
20.000
professionals op
NCOI - meer dan 1.250 opleidingen en trainingen
Kies uit meer dan
1.250
verschillende opleidingen en trainingen
NCOI - meer dan 2.000 bevlogen docenten
Volg les bij een van onze
2.000+
bevlogen docenten
Opleidingsadvies op maat?
Onze deskundige opleidingsadviseurs zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 en via WhatsApp op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur.